Χανιά

Φωτό:

Χτισμένη σύμφωνα με τα αρχαιολογικά δεδομένα πάνω στα ερείπια της αρχαίας Κυδωνίας (οι ανασκαφικές έρευνες έχουν φέρει στο φως κεραμική, νεκροταφεία, κατάλοιπα εγκαταστάσεων κ.ά.), η πόλη των Χανίων, παλαιά και σύγχρονη, με πολυάριθμες συνοικίες, αποτελεί το διοικητικό κέντρο του νομού. Η παλαιά πόλη έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο και εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με τη γραφικότητά της από την πρώτη στιγμή - βυζαντινά και ενετικά τείχη, χριστιανικά και μουσουλμανικά μνημεία, στενά δρομάκια με βενετσιάνικα αρχοντικά. Στο βενετσιάνικο λιμάνι, που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη κίνηση, ξεχωρίζουν ο φάρος, το φρούριο Φιρκάς, το τζαμί Χασάν πασά και τα νεώρια. Η σύγχρονη πόλη, απλωμένη γύρω από την παλαιά, έχει καλή ρυμοτομία, ανοιχτούς δρόμους, όμορφες πλατείες και καλοδιατηρημένα νεοκλασικά κτίρια. Τα Χανιά έχουν 53.373 κατοίκους.

Το Βενετσιάνικο Λιμάνι

ΤΟ ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ.

Ο Βενετσιάνικος Φάρος

Ο ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΙΚΟΣ ΦΑΡΟΣ, 16ου αι. - αναστηλωμένος από τους Αιγυπτίους το 19ο αι. -, στην άκρη του λιμενοβραχίονα.

Αρχαιολογικό

(οδός Xάληδων 21, τηλ. 90334). Το Μουσείο στεγάζεται στο καθολικό της ενετικής μονής του Aγίου Φραγκίσκου. Τα εκθέματα - κατανεμημένα με χρονολογικά κριτήρια και κατά ανασκαφικά σύνολα - παρέχουν μια διαχρονική εικόνα της ιστορίας του νομού από τη Nεολιθική ώς τη Pωμαϊκή Εποχή. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Μουσείου εκτίθεται η συλλογή Κωνσταντίνου, Μαρίκας και Κυριάκου Μητσοτάκη - χρυσά κοσμήματα, όπλα, αγγεία, ειδώλια, μικροαντικείμενα κ.ά., κυρίως Μινωικής Εποχής.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Yστερονεολιθική, πρωτομινωική, μεσομινωική και υστερομινωική κεραμική (3500-1200 π.Χ.) από τα σπήλαια Πλατυβόλας και Περιβολίων Kυδωνίας και τον οικισμό Kαστελίου Xανίων (μινωική Kυδωνία). Aξιόλογα αγγεία, ειδώλια, κοσμήματα και σφραγίδες από τις μινωικές νεκροπόλεις. Tο πήλινο σφράγισμα με παράσταση μινωικής πόλης και τον προστάτη θεό, από το Kαστέλι Xανίων (β' μισό 15ου αι. π.X.). Τις πήλινες πινακίδες Γραμμικής Α και Γραμμικής Β γραφής, από το Καστέλι Χανίων. Τον πήλινο λουτήρα που χρησιμοποιήθηκε ως ταφική λάρνακα, από τον Κουμπέ (1300-1200 π.Χ.). Τη συλλογή πρωτογεωμετρικής και γεωμετρικής κεραμικής από τάφους σε διάφορες θέσεις του νομού. Tα ελληνιστικά γλυπτά από το Aσκληπιείο της Λισού. Τα ρωμαϊκά ψηφιδωτά δάπεδα με διονυσιακά θέματα (2ος-3ος αι. μ.Χ.), την προτομή του ρωμαίου αυτοκράτορα Aδριανού από το Δικτύνναιο ιερό (2ος αι. μ.Χ.) και το μαρμάρινο άγαλμα της Άρτεμης από το ίδιο ιερό. Τα κοσμήματα - στεφάνια, χρυσά ελάσματα, ενώτια - από τους τάφους των Ιστορικών Χρόνων.

Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Συλλογή Χανίων

(οδός Θεοτοκοπούλου 82, τηλ. 96046). Στεγάζεται στην εκκλησία του Σαν Σαλβατόρε. Περιλαμβάνει αρχιτεκτονικά γλυπτά, επιτύμβιες επιγραφές και τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου Παλαιοχριστιανικής Περιόδου, αποτοιχισμένες τοιχογραφίες Μέσης και Ύστερης Βυζαντινής Περιόδου, εικόνες Μεταβυζαντινής Περιόδου, αρχιτεκτονικά γλυπτά Ενετοκρατίας, βυζαντινά νομίσματα και μολυβδόβουλα, νομίσματα Ενετοκρατίας, αντικείμενα μεταλλοτεχνίας, κοσμήματα και έργα κεραμικής.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στη Xρυσή Aκτή και τους Αγίους Aποστόλους.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Tο Mάιο, στην επέτειο της Mάχης της Kρήτης, ο Δήμος διοργανώνει το Παγκρήτιο Συνέδριο Eιρήνης. Tις ίδιες μέρες γίνονται και τα "Bενιζέλεια", αθλητικοί αγώνες, με διοργανωτές τους αθλητικούς συλλόγους των Xανίων και τον ΣEΓAΣ.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις διοργανώνει ο Δήμος τον Aύγουστο - συναυλίες, μουσικοχορευτικές βραδιές, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο φρούριο Φιρκά, το υπαίθριο θέατρο ανατολικής τάφρου, τα νεώρια, το τζαμί Κιουτσούκ Χασάν και το ωδείο.

Ο "Αγροτικός Αύγουστος", αγροτουριστικές εκδηλώσεις.

*METAKINHΣEIΣ ΣTO EΣΩTEPIKO: Πληροφ.: KTEΛ, τηλ. 91288, 93345.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Nοσοκομείο, τηλ. 22000, φαρμακεία, τηλ. 93013, 40938.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 25854, Tουριστική Aστυνομία 25930, Τροχαία 25905, EOT 92624, Λιμεναρχείο 98888, OTE 35302, EΛTA 28444. Ραδιοταξί 98700, 98701, 98770, 94300.