Φραγκοκάστελο

Χανιά
Φωτό:

Παραθαλάσσιος οικισμός, χτισμένος στο άκρο πεδινής έκτασης, κοντά στο φημισμένο βενετσιάνικο κάστρο. Το Φραγκοκάστελο έχει 153 κατοίκους. Απέχει 80 χλμ ΝΑ από τα Χανιά.

Το Φραγκοκάστελο

ΤΟ ΦΡΑΓΚΟΚΑΣΤΕΛΟ. Oικοδομήθηκε από τους Ενετούς το διάστημα 1371-1374 για να αντιμετωπιστούν οι επιδρομές των πειρατών και οι εξεγέρσεις των ντόπιων. Tο φρούριο, με ορθογώνιο σχήμα και τετράγωνους πύργους σε καθεμία από τις γωνίες του, δεν κατόρθωσε να ανταποκριθεί στην αποστολή του, αφού δεν επιβλήθηκε η τάξη στην περιοχή των Σφακίων. Κατά την Τουρκοκρατία δε χρησιμοποιήθηκε παρά μόνο στα Ορλοφικά και στη μάχη του 1828, όταν ο Μουσταφά πασάς, διοικητής της Κρήτης, κατέλαβε ύστερα από πολιορκία το φρούριο, στο οποίο είχαν οχυρωθεί ο βορειοηπειρώτης οπλαρχηγός Χατζή Μιχάλης Νταλιάνης και οι άνδρες του.Άρρηκτα δεμένο με το Φραγκοκάστελο είναι ένα παράξενο φυσικό φαινόμενο που παρατηρείται συχνά τις πρωινές ώρες στα τέλη Mαΐου. Οι θρυλικοί "Δροσουλίτες" - έτσι τους αποκαλούν οι ντόπιοι, διότι εμφανίζονται με την πρωινή δροσιά - μοιάζουν με σκιές στρατιωτών που ξεκινούν από την ανατολή και κινούνται προς τη δύση. Το φαινόμενο συνδέθηκε στη συνείδηση των κατοίκων με τις ψυχές των αγωνιστών του Χατζή Μιχάλη Νταλιάνη, που έπεσαν στο Φραγκοκάστελο το 1828.

Τα Λείψανα Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής του Αγίου Νικήτα

ΤΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΗΤΑ, 6ου αι. Σώζονται ψηφιδωτό δάπεδο και τοίχοι. Στο χώρο του ιερού βήματος θα δείτε το εκκλησάκι του Αγίου Νικήτα.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*ΚΟΛΥΜΠΙ: Στις όμορφες παραλίες της περιοχής. Μακρύτερα, στους Λάκκους και την Αγία Μαρίνα.

*ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ: Tο πανηγύρι του Aγίου Nικήτα στις 15 Σεπτεμβρίου.