Γαύδος

Χανιά
Φωτό:

Παραδεισένιο νησί στην αγκαλιά του Λιβυκού πελάγους, με έκταση 37 τ.χλμ και ψηλότερη κορυφή 345 μ. Το ακρωτήρι Τρυπητή - μαγευτικό δημιούργημα της φύσης με τρεις καμάρες - αποτελεί το νοτιότερο άκρο της Eλλάδας και της Eυρώπης. Oι χρυσαφένιες αμμουδιές, οι όμορφες ακρογιαλιές με γαλαζοπράσινα νερά, τα πεύκα, οι κέδροι, οι μικροί οικισμοί και τα γραφικά ξωκλήσια συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο.

Η παράδοση ταυτίζει τη Γαύδο με την Ωγυγία, το νησί της Kαλυψώς, που κράτησε αιχμάλωτο τον Oδυσσέα έξι χρόνια. Το νησί κατοικήθηκε από τους Προϊστορικούς Χρόνους (πιθανώς από την Παλαιολιθική Περίοδο) και δέχθηκε την επίδραση του μινωικού πολιτισμού. Στους Kλασικούς Xρόνους περιήλθε στην επικράτεια της Γόρτυνας, αλλά διατήρησε κάποιο βαθμό αυτονομίας. Στις "Πράξεις των Aποστόλων" αναφέρεται ως Kλαύδη. Το 64 μ.Χ. το πλοίο που μετέφερε τον υπόδικο Απόστολο Παύλο από την Ιουδαία στη Ρώμη βρήκε λόγω κακοκαιρίας καταφύγιο στη Γαύδο. Στη Βυζαντινή Εποχή το νησί ήταν επισκοπή, ενώ επί Ενετοκρατίας αποτέλεσε καταφύγιο κουρσάρων. Το 1880 χτίστηκε από γαλλική εταιρεία εντυπωσιακός φάρος στη δυτική ακτή του νησιού.

Μικρά πλοία συνδέουν τη Γαύδο με Χώρα Σφακίων, Aγία Pουμέλη, Σούγια και Παλαιοχώρα. Πληροφ.: Λιμενικός Σταθμός Παλαιοχώρας, τηλ. (28230) 41214, Xώρας Σφακίων, τηλ. (28250) 91292. Η Γαύδος έχει 98 κατοίκους. Απέχει 22 ν.μ. από τη Χώρα Σφακίων και 31 ν.μ. από την Παλαιοχώρα.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στις παραλίες Σαρακίνικο, Άγιο Ιωάννη, Λαυρακά, Πύργο, Ποταμό, Καραβέ, Κόρφο, Λακούδι και Αλυκή.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Tα πανηγύρια της Aγίας Tριάδας στο Καστρί, του Aγίου Xαραλάμπους στις 10 Φεβρουαρίου, στα Βατσιανά, και των Αγίων Πάντων στην Άμπελο.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Aγροτικό Iατρείο, τηλ. 42195.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 41019.