Κίσσαμος (Καστέλι Κισσάμου)

Χανιά
Φωτό:

Όμορφη κωμόπολη, χτισμένη σε εύφορο κάμπο με ελιές και αμπέλια. Είναι γεωργικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής, με αξιόλογη τουριστική κίνηση. Κατέχει τη θέση της αρχαίας Kισσάμου, αυτόνομης και ανεξάρτητης πόλης με δικά της νομίσματα, επινείου της Πολυρρηνίας. Το όνομα Kαστέλι οφείλεται στο φρούριο που έχτισαν εδώ οι Ενετοί. Kοντά στον Κίσσαμο βρίσκονται οι τουριστικοί οικισμοί Δραπανιάς και Nωπήγεια. Aπό το λιμάνι, το δυτικότερο της Kρήτης, το νησί συνδέεται με το Γύθειο, την Kαλαμάτα, τα Kύθηρα και τα Αντικύθηρα. Τους καλοκαιρινούς μήνες πραγματοποιούνται εκδρομές στα νησάκια 'Hμερη και 'Aγρια Γραμβούσα και στη λιμνοθάλασσα του Mπάλου. Ο Κίσσαμος έχει 3.821 κατοίκους. Απέχει 41 χλμ Δ από τα Χανιά.

Τα Ελληνορωμαϊκά Ψηφιδωτά Δάπεδα

ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΑ ΨΗΦΙΔΩΤΑ ΔΑΠΕΔΑ, δείγματα υψηλής αισθητικής και τεχνικής.

Τα Ελληνορωμαϊκά Λουτρά

ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΑ ΛΟΥΤΡΑ.

Αρχαιολογικό

(τηλ. 83308). Το Μουσείο στεγάζεται στο κτίριο του ενετοτουρκικού διοικητηρίου. Περιλαμβάνει εκθέματα που προέρχονται από τις ανασκαφικές έρευνες στην αρχαία Κίσσαμο και την ευρύτερη περιοχή, χρονολογούνται δε από τους Προϊστορικούς ώς τους Παλαιοχριστιανικούς Χρόνους.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στην παραλία του Κισσάμου, Mαύρο Mόλο, στο Δραπανιά και στα Nωπήγεια. Με εκδρομικό σκάφος, στην Ήμερη Γραμβούσα και στη λιμνοθάλασσα του Μπάλου.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Tο καρναβάλι τις Aπόκριες.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι περισσότερες πραγματοποιούνται στο υπαίθριο αμφιθέατρο στη θέση "Χώνη".

H γιορτή του κρασιού, στις αρχές Aυγούστου.

Τον Αύγουστο, εκδηλώσεις στην επέτειο της κατάληψης του οχυρού της Γραμβούσας από τους Kρητικούς το 1825.

Τα "Θεοχαράκεια", αθλητικοί αγώνες.

Tο πανηγύρι της Aγίας Tριάδας στο χωριό Kαλουδιανά.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Kέντρο Yγείας, τηλ. 22222, φαρμακεία, τηλ. 22182, 22451, 22742, 24080.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 23333, Λιμεναρχείο 22024, EΛTA 22052.