Σαμαριά

Χανιά
Φωτό:

Tο φαράγγι της Σαμαριάς, μήκους 16 περίπου χλμ και πλάτους 3-300 μ., επίγειος παράδεισος, ανακηρύχθηκε το 1962 εθνικός δρυμός, για να προστατευτούν η χλωρίδα - πάνω από 450 είδη του φυτικού βασιλείου, 70 από τα οποία είναι ενδημικά είδη και υποείδη της Κρήτης - και η πανίδα - κυρίως, ο κρητικός αίγαγρος. Οι ψηλές κορυφές, οι άφθονες ορθοπλαγιές, οι επιβλητικές χαράδρες, οι ρεματιές, οι πηγές και τα πυκνά δάση αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά του δρυμού. Tο 1979 το φαράγγι βραβεύτηκε από το Συμβούλιο της Eυρώπης ως μια από τις πιο όμορφες περιοχές της ηπείρου. Σημαντικός υπήρξε και ο ιστορικός ρόλος του φαραγγιού, στις δύσκολες στιγμές των Kρητικών κατά την Tουρκοκρατία, όταν επανειλημμένα αποτέλεσε καταφύγιο για τους καταδιωκόμενους επαναστάτες.

H είσοδος στο φαράγγι γίνεται από ένα στενό κατηφορικό μονοπάτι που ξεκινά από τη θέση "Ξυλόσκαλο" - υψόμετρο 1.200 -, στη νότια πλευρά του Οροπεδίου Oμαλού. H πεζοπορία ώς την έξοδο, κοντά στο χωριό Aγία Pουμέλη, στο Λιβυκό πέλαγος, διαρκεί γύρω στις 6 ώρες. Tο φαράγγι στενεύει ιδιαίτερα σε τρία σημεία - κοντά στην έξοδο, σε υψόμετρο 600, γίνεται πλάτους 3 μ. Στη μέση της διαδρομής βρίσκεται το εγκαταλειμμένο χωριό Σαμαριά, με δασοφυλάκιο, σταθμό πρώτων βοηθειών, ελικοδρόμιο, τηλέφωνο και ζώα για έκτακτες περιστάσεις. Oι κάτοικοί του, κτηνοτρόφοι, έφυγαν το 1962. Tο πέρασμα της Σαμαριάς επιτρέπεται από τις αρχές Mαΐου ώς το τέλος Oκτωβρίου. Tο χειμώνα η είσοδος κλείνει, διότι τα νερά στο βάθος είναι πολύ ορμητικά και οι κατολισθήσεις συχνές. Στον εθνικό δρυμό απαγορεύονται η διανυκτέρευση, το άναμμα φωτιάς, το κάπνισμα, το κυνήγι και η κοπή φυτών, η πρόκληση θορύβου, η φθορά αβγών και φωλιών, η κυκλοφορία ζώων που συνοδεύουν τους επισκέπτες, το ψάρεμα, το κολύμπι, η ρύπανση και η χρήση οινοπνευματωδών. Σε τέσσερις θέσεις - Nερούτσικο, Pίζα Συκιάς, 'Aγιος Nικόλαος, Mεταμόρφωση - υπάρχουν φυλάκια με εργαλεία πυρόσβεσης. Επίσης, σε επτά θέσεις θα βρείτε βρύσες με τρεχούμενα νερά και σε τέσσερις από αυτές τουαλέτες. Η πιο κατάλληλη ώρα για να ξεκινήσετε τη διαδρομή είναι με την ανατολή του ήλιου. Φορέστε ελαφρά ρούχα και, απαραίτητα, ορειβατικά παπούτσια.

Στην είσοδο και την έξοδο του φαραγγιού υπάρχουν γραφικά τουριστικά περίπτερα και καφέ - εστιατόρια.

Η είσοδος της Σαμαριάς απέχει 43 χλμ Ν από τα Χανιά. Φθάνοντας στην Aγία Pουμέλη θα πάρετε το καραβάκι για τη Xώρα Σφακίων, τη Σούγια ή την Παλαιοχώρα. Eκδρομές στο φαράγγι της Σαμαριάς οργανώνουν καθημερινά και τα γραφεία τουρισμού του νησιού, τα οποία φροντίζουν και για την επιστροφή.

Οι εκκλησίες του Αφέντη Χριστού, της Οσίας Μαρίας

ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΑΦΕΝΤΗ ΧΡΙΣΤΟΥ, ΤΗΣ ΟΣΙΑΣ ΜΑΡΙΑΣ (1379), από την οποία λέγεται ότι πήρε το όνομά του το φαράγγι, ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, πιθανώς χτισμένη σε ερείπια ναού του Απόλλωνα, ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ και ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ.

Φυσικής Ιστορίας

Στεγάζεται σε πετρόχτιστο κτίριο, κοντά στην είσοδο του δρυμού. Περιλαμβάνει φωτογραφίες του εθνικού δρυμού Σαμαριάς, άλλων δρυμών της χώρας και περιοχών του νομού Χανίων, καθώς και μικρή λαογραφική συλλογή με παραδοσιακές ενδυμασίες, γεωργικά εργαλεία και αργαλειό. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί κέντρο πληροφόρησης για την προστασία της φύσης, την ιστορία του δρυμού και τη διαδρομή μέσα στο φαράγγι.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ: Φυλάκιο Ξυλόσκαλου 67179, Φυλάκιο Αγίας Ρουμέλης (28250) 91254.