Σούδα

Τα λείψανα του θεάτρου στον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας
Φωτό:

Κωμόπολη χτισμένη στη νότια ακτή του ομώνυμου όρμου, ενός από τους μεγαλύτερους και ασφαλέστερους της Mεσογείου. Είναι το λιμάνι του νομού και σπουδαίος ναύσταθμος. Η Σούδα αποτέλεσε στρατηγικό σημείο επί Ενετοκρατίας (15ος-16ος αι.) και Τουρκοκρατίας. Κατά τη διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων διατήρησε τη σπουδαιότητά της και χρησιμοποιήθηκε τόσο από τους Συμμάχους όσο και από τους Γερμανούς. Η Σούδα έχει 6.384 κατοίκους. Απέχει 7 χλμ NA από τα Xανιά.

Το Φρούριο Ιτζεδίν

ΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΙΤΖΕΔΙΝ, στο χωριό Καλάμι. Το κατασκεύασε ο Ρεούφ πασάς μετά την επανάσταση του 1866, επεκτείνοντας τις οχυρώσεις του 1646.

Το Νησάκι Σούδα

ΤΟ ΝΗΣΑΚΙ ΣΟΥΔΑ, απέναντι από το φρούριο Ιτζεδίν. Εδώ έχτισαν οι Ενετοί ένα από τα σπουδαιότερα φρούρια της Κρήτης, για να προστατεύσουν τον όρμο της Σούδας από εχθρικά και πειρατικά πλοία. Οι εργασίες για την κατασκευή του ξεκίνησαν το 1570 και τα τείχη περιέβαλλαν σχεδόν ολόκληρη τη νησίδα. Το φρούριο παρέμεινε στην κατοχή των Ενετών ώς το 1715, όταν παραδόθηκε στους Τούρκους. Η τουρκική σημαία εξακολούθησε να κυματίζει εδώ ώς τις 14 Φεβρουαρίου 1913, όταν υψώθηκε η ελληνική και πραγματοποιήθηκε η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Στο νησάκι υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Σε μικρή απόσταση βορειοδυτικά βρίσκεται η κατάφυτη νησίδα Λέων ή Νησί των Κουνελιών επί Ενετοκρατίας.

Τυπογραφίας Χανιώτικων Νέων

(τηλ. 80091). Το Μουσείο βρίσκεται στο βιοτεχνικό πάρκο Χανίων. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει χειροκίνητα τυπογραφικά πιεστήρια που χρονολογούνται από το 19ο αι., αυτόματα πιεστήρια του 20ού αι., παλαιά βιβλία και κρητικές εφημερίδες, χάρτες κ.ά.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στο Kαλάμι και στις παραλίες των Καλυβών.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Το καρναβάλι τις Απόκριες.

Eκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της Nαυτικής Eβδομάδας, τον Iούνιο.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Nαυτικό Nοσοκομείο, τηλ. 82000, φαρμακείο, τηλ. 89100.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 89316, Λιμεναρχείο 89240.