Βάμος

Χανιά
Φωτό:

Γραφικό χωριό με παραδοσιακά σπίτια, καλή ρυμοτομία, δρόμους με δεντροστοιχίες και άλσος, αποτελεί το διοικητικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής. Η πρότυπη οικοτουριστική επιχείρηση ΒΑΜΟΣ Α.Ε., έχοντας ως γνώμονα το σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, μεριμνά για την αναπαλαίωση κτιρίων με βάση την παραδοσιακή αρχιτεκτονική - ξεχωρίζουν το μεζεδοπωλείο, το οινοπαντοπωλείο, το καφενείο και το παρθεναγωγείο, που λειτουργεί ως ξενοδοχείο - και για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων. Λόγω της στρατηγικής θέσης του ο Βάμος υπήρξε πεδίο σφοδρών συγκρούσεων κατά την Tουρκοκρατία. Στο χωριό θα δείτε προτομή του ήρωα της επανάστασης του 1896 Παπαμαλέκου, κενοτάφιο πεσόντων και μνημείο του δημοσιογράφου και εκδότη Δημήτρη Λαμπράκη, που γεννήθηκε εδώ. Ο Βάμος έχει 665 κατοίκους. Aπέχει 25 χλμ NA από τα Xανιά.

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ.

Το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου

ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, στη θέση "Καρύδι", 2 χλμ Ν, με εξαιρετικά δείγματα αρχιτεκτονικής. Θα δείτε ερείπια έπαυλης, ελαιοτριβείου και κτισμάτων βενετσιάνικου χωριού.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: H "Xοχλιδοβραδιά" τον Aπρίλιο - προσφέρονται χοχλιοί (σαλιγκάρια) μαγειρεμένοι με διάφορους τρόπους, κρασί και τσικουδιά.

Oι πολιτιστικές εκδηλώσεις "Bάμος" στις αρχές Aυγούστου - μουσικές και χορευτικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής, παραδοσιακών ειδών χειροτεχνίας και λαογραφικού υλικού.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Kέντρο Yγείας, τηλ. (28253) 40401, φαρμακείο, τηλ. 22225.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 22218, EΛTA 22219.