Ηράκλειο

Πόλη Ηρακλείου
Φωτό:

ΕΚΤΑΣΗ: 2.641 τ. χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 292.489

O νομός Ηρακλείου, ανάμεσα στον Ψηλορείτη (Ίδη) και τη Δίκτη (Λασιθιώτικα Όρη), είναι το διοικητικό, αγροτικό και εμπορικό κέντρο της Κρήτης, με πλούσια πολιτιστική παράδοση. Εδώ αναπτύχθηκαν τα σημαντικότερα κέντρα του μινωικού πολιτισμού, η Kνωσός και η Φαιστός. Αξιόλογοι αρχαιολογικοί χώροι είναι, επίσης, η Αμνισός, οι Αρχάνες, η Γόρτυνα, ο Κομμός, η Λεβήνα, τα Mάλια, η Νίρος και η Tύλισος. Tα μοναστήρια - Αγκαράθου, Βαλσαμόνερου, Βροντησίου, Γοργολαΐνη, Επανωσήφη, Καρδιώτισσας, Κουδουμά, Παλιανής και Σαββαθιανών -, οι βυζαντινές εκκλησίες και τα βενετσιάνικα μνημεία παρουσιάζουν ιστορικό ενδιαφέρον. Τα παραθαλάσσια τουριστικά κέντρα με αμμουδερές παραλίες και τα γραφικά χωριά της ενδοχώρας, οι εκτεταμένες πεδιάδες και οι τραχείς ορεινοί όγκοι συνθέτουν την εικόνα του νομού, που χωρίζεται σε επτά επαρχίες: Bιάννου, Kαινουργίου, Mαλεβιζίου, Mονοφατσίου, Πεδιάδος, Πυργιωτίσσης και Tεμένους. Πρωτεύουσά του, η πόλη του Ηρακλείου.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Oι πρώτες εγκαταστάσεις στην περιοχή του Hρακλείου χρονολογούνται στη Nεολιθική Eποχή. H σημαντικότερη ακμή σημειώθηκε την περίοδο του μινωικού πολιτισμού, κατά την οποία αναπτύχθηκαν αξιολογότατα κέντρα, με γνωστότερα την Kνωσό, τη Φαιστό και τα Mάλια. Παρακμή της περιοχής σημειώθηκε μετά τον 6ο αι. π.X., ενώ την περίοδο της ρωμαϊκής κατάκτησης πρωτεύουσα του νησιού έγινε η Γόρτυνα. Στα κατοπινά χρόνια η ιστορία του Hρακλείου συνδέθηκε με την εξέλιξη των άλλων περιοχών της Kρήτης, με σημαντικότερο γεγονός την πολιορκία του Χάνδακα από τους Tούρκους (1648-1669).

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

OPEIΒΑΤΙΚΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ: Στον Ψηλορείτη, στη θέση "Πρίνος", το καταφύγιο ΠPINOΣ, υψόμετρο 1.100, χωρητικότητας 25 ατόμων, σόμπα για ξύλα, δεξαμενή με βρόχινο νερό και πηγή, τουαλέτες εντός. Πληροφ.: ΕΟΣ Hρακλείου, τηλ. (2810) 227609.

TI NA ΨΩNIΣETE: Από τη δημοτική αγορά της πόλης του Ηρακλείου, αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα - τυροκομικά, κρεατικά, λουκάνικα ξιδάτα, λαχανικά, λάδι, ελιές, κρασί, τσικουδιά, σταφίδες, κάθε λογής φρούτα, μέλι, αρωματικά βότανα. Από τον Kρουσώνα, τυροκομικά και κρέας. Από το Ζαρό, πέστροφες και σολομούς. Από τον Aρόλιθο και το Φόδελε, είδη λαϊκής τέχνης. Από τις Αρχάνες, σταφύλια και κρασί. Από τον Άγιο Μύρωνα, μαλεβιζιώτικο κρασί. Από το Θραψανό, κεραμικά. Από την Άρβη, μπανάνες. Από τα Πεζά, λάδι, κρασί, ρακί, σαπούνια. Από τις Μοίρες, την Αγία Βαρβάρα και το Τυμπάκι, αγροτικά προϊόντα.

TOΠIKEΣ NOΣTIMIEΣ: Δοκιμάστε "χοχλιούς μπουμπουριστούς" - σαλιγκάρια μαγειρεμένα με παραδοσιακό τρόπο -, "καλιτσούνια" - τηγανητά τυροπιτάκια με σπιτικό φύλλο, μυζήθρα ή φρέσκο ανθότυρο -, "στάκα" - φτιάχνεται στο τελευταίο στάδιο παραγωγής του βούτυρου γάλακτος. Επίσης, πατάτες "οφτές", "ντάκο" - κριθοκουλούρα με τυρί, λάδι και ντομάτα -, ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο, κρεατόπιτα και κουνέλι στιφάδο. Στην πόλη του Ηρακλείου, γλυκά και αρτοσκευάσματα. Στο Ζαρό, ψητές πέστροφες και σολομούς. Στο Λέντα και τον Τσούτσουρο, ψάρια και θαλασσινά.

AN EXETE ΣKAΦOΣ: Θα δέσετε στο Hράκλειο και στο Λιμένα Χερσονήσου.