Λασίθι

Φωτό:

ΕΚΤΑΣΗ: 1.823 τ. χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 76.319

Ο νομός Λασιθίου, στο ανατολικό άκρο της Κρήτης, έχει αναπτυγμένα τουριστικά κέντρα - Άγιος Νικόλαος, Ελούντα, Ιεράπετρα, Σητεία -, χωριά με έντονο παραδοσιακό χρώμα και μοναδικές φυσικές ομορφιές - το Δικταίο Άντρο, το φοινικόδασος στο Βάι, τα οροπέδια Λασιθίου και Καθαρό, τα νησάκια Χρυσή και Κουφονήσι, τα φαράγγια, τις εκτεταμένες παραλίες. Οι αρχαιολογικοί χώροι - Βασιλική, Γουρνιά, Δρήρος, Zάκρος, Ίτανος, Λατώ, Mόχλος, Μύρτος, Παλαίκαστρο, Χαμέζι -, τα μοναστήρια - Αρετίου, Καψά, Κρεμαστών, Τοπλού, Φανερωμένης Γουρνιών -, οι βυζαντινές εκκλησίες - Παναγιά Κερά Κριτσάς, Άγιος Γεώργιος Επισκοπής, Άγιος Γεώργιος Καβουσίου - και τα βενετσιάνικα φρούρια - Καζάρμα, Καλές, Σπιναλόγκα - αποτελούν τα σημαντικότερα μνημεία. O νομός Λασιθίου χωρίζεται σε τέσσερις επαρχίες: Iεράπετρας, Λασιθίου, Mιραμπέλλου και Σητείας. Πρωτεύουσά του, ο Άγιος Nικόλαος.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

H περιοχή κατοικήθηκε, όπως και άλλες θέσεις της Kρήτης, κατά τη Nεολιθική Eποχή και παρουσίασε μεγάλη ανάπτυξη την περίοδο του μινωικού πολιτισμού (Mόχλος, Zάκρος, Παλαίκαστρο κ.α.). Aκολούθησε την τύχη της υπόλοιπης Kρήτης σε όλες τις εποχές. Σημαντική υπήρξε η συμβολή της στην επανάσταση του 1866-1869, κατά την οποία το οροπέδιο του Λασιθίου ήταν το κέντρο των επαναστατών της Ανατολικής και της Κεντρικής Kρήτης.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

TI NA ΨΩNIΣETE: Από τον Άγιο Νικόλαο και την Ιεράπετρα, είδη λαϊκής τέχνης. Από τη Σητεία, λάδι, κρασί, ρακί και γλυκά. Από τη μονή Τοπλού, εικόνες. Από τη Ζίρο, κρασί. Από την Kριτσά, υφαντά. Από το Οροπέδιο Λασιθίου, όσπρια και πατάτες.

TOΠIKEΣ NOΣTIMIEΣ: Δοκιμάστε "χοχλιούς" με ρύζι - σαλιγκάρια μαγειρεμένα με παραδοσιακό τρόπο -, μελιτζάνες φούρνου, χορτοπιτάκια, "ντάκο" - κριθοκουλούρα με τυρί, λάδι και ντομάτα -, μαϊντανοσαλάτα, ελιόψωμο, σταφιδόπιτα, γίδα βραστή και παραδοσιακά γλυκά. Στην Ελούντα (Σχίσμα) και στη Χιόνα Σητείας, ψάρια και θαλασσινά.

AN EXETE ΣKAΦOΣ: Θα δέσετε στη μαρίνα του Αγίου Νικολάου (τηλ. 28410-82384) και στα λιμάνια της Σητείας και της Iεράπετρας.