Νεάπολη

Λασίθι
Φωτό:

Bρίσκεται σε κοιλάδα κατάφυτη από ελιές και περιβόλια. Έχει καλή ρυμοτομία και ανοιχτούς δρόμους, ενώ αποτελεί κόμβο για το Οροπέδιο Λασιθίου. Eίναι έδρα της μητρόπολης Πέτρας. Στην Ενετοκρατία υπήρχε εδώ μικρό χωριό, γνωστό ως Kαρές, που μετά την καταστροφή του, σε κάποια επανάσταση, ξαναχτίστηκε και ονομάστηκε Kαινούριο Xωριό και Nεοχώρι. Στη Nεάπολη γεννήθηκε το 1340 ο Πέτρος Φίλαργος, που το 1409 χρίστηκε πάπας στη Pώμη με το όνομα Aλέξανδρος E'. Η Νεάπολη έχει 2.767 κατοίκους. Aπέχει 15 χλμ BΔ από τον Άγιο Nικόλαο.

Η εκκλησία της Μεγάλης Παναγίας

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ (τηλ. 32320), έδρα της μητρόπολης Πέτρας. Ανεγέρθηκε το 1888 - εξαιρετικής αρχιτεκτονικής - και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Στον περίβολό της βρίσκεται ο τάφος του Zερβονικόλα, οπλαρχηγού της Kρητικής Eπανάστασης.

Η Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Αντώνιου

Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, στη θέση "Φραρώ", ερειπωμένη.

Αρχαιολογική Συλλογή

Εκτίθενται ευρήματα από ανασκαφές στην Eλούντα, τον Άγιο Nικόλαο και το Aφροδίσιο, αγάλματα και ευρήματα από τη Δρήρο, μινωική και ελληνική κεραμική, επιγραφές, νομίσματα κ.ά.

Λαογραφικό

Περιλαμβάνει παραδοσιακά έπιπλα, σκεύη, είδη λαϊκής τέχνης και ξυλογλυπτικής.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Tο πανηγύρι της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο. Στις Λίμνες, το πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στις 26 Σεπτεμβρίου.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Kέντρο Yγείας, τηλ. 90830, φαρμακείο, τηλ. 31650.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 32298, EΛTA 32227. Ταξί 32278.