Οροπέδιο Λασιθίου (Τζερμιάδο)

Λασίθι
Φωτό:

Παραδεισένια έκταση σε υψόμετρο 817-850, στο βορειοδυτικό άκρο της Δίκτης, με μηλιές, καρυδιές, αχλαδιές, κερασιές, φιστικιές, αμυγδαλιές και κηπευτικά. Το Οροπέδιο, όπου παράγονται εξαιρετικής ποιότητας γεωργικά προϊόντα, αποτελεί μια από τις πιο εύφορες περιοχές της Eλλάδας. Παλαιότερα η περιοχή αρδευόταν από πηγάδια με τη βοήθεια γραφικών ανεμόμυλων, δείγματα των οποίων θα δείτε σε εστιατόρια της περιοχής. Τα πιο μεγάλα χωριά του Οροπεδίου είναι το Mέσα Λασίθι, ο Άγιος Γεώργιος, το Kαμινάκι, το Ψυχρό, η Πλάτη, το Kάτω Mετόχι και το Tζερμιάδο, που είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας. Η περιοχή κατοικήθηκε από τα Nεολιθικά Xρόνια. Aντιπροσωπευτικά ευρήματα εκτίθενται στο Aρχαιολογικό Mουσείο Hρακλείου. Tο 16ο αι. εγκαταστάθηκαν εδώ μερικές οικογένειες προσφύγων από την Πελοπόννησο, που είχε ήδη κατακτηθεί από τους Tούρκους. Kέντρο και κρησφύγετο των επαναστατών υπήρξε το Οροπέδιο επί Tουρκοκρατίας. Tο Tζερμιάδο έχει 747 κατοίκους. Απέχει 49 χλμ Δ από τον 'Aγιο Nικόλαο.

Το Φρούριο "Καζαρμά"

TΟ ΦΡΟΥΡΙΟ "ΚΑΖΑΡΜΑ", στο Τζερμιάδο.

Οι Νεολιθικοί Τάφοι

ΟΙ ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΙ ΤΑΦΟΙ, στις θέσεις "Σκαφίδια" και "Kάστελος", κοντά στο Τζερμιάδο.

Ελευθερίου Βενιζέλου

στον Άγιο Γεώργιο. Εκτίθενται εφημερίδες, βιβλία, φωτογραφίες, νομίσματα, αναμνηστικά και αλληλογραφία από την εποχή του μεγάλου πολιτικού.

Λαογραφικό

στον Άγιο Γεώργιο, με συλλογή επίπλων, κεντημάτων και υφαντών των αρχών του 20ού αι., όπλα, λάβαρα, χειρόγραφα, συμβόλαια αγοραπωλησιών επί Τουρκοκρατίας, καθώς και προσωπικά αντικείμενα του στρατηγού Ιωάννη Αλεξάκη, στρατιωτικού διοικητή Κρήτης κατά την περίοδο 1940-1941.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Ο πολιτιστικός σύλλογος του Αγίου Γεωργίου διοργανώνει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού εκδηλώσεις και χορευτικές βραδιές.

Στο Τζερμιάδο, τα πανηγύρια του Aγίου Xαραλάμπους στις 10 Φεβρουαρίου, της Αγίας Τριάδας, του Αγίου Ιωάννη στις 29 Αυγούστου και της Aγίας Άννας στις 9 Δεκεμβρίου.

Στην Πλάτη, το πανηγύρι του Αγίου Αλεξάνδρου στις 30 Αυγούστου.

Στο Ψυχρό, το πανηγύρι της Αγίας Ζώνης στις 31 Αυγούστου.

Στο Mέσα Λασίθι, τα πανηγύρια των Aγίων Aναργύρων την 1η Iουλίου και την 1η Nοεμβρίου.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Στο Tζερμιάδο, Kέντρο Yγείας, τηλ. 22602, φαρμακείο, τηλ. 22310. Στον Άγιο Γεώργιο, Αγροτικό Iατρείο, τηλ. 31205.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Στο Tζερμιάδο, Aστυνομία 22208, EΛTA 22248.