Ρέθυμνο

Φωτό:

ΕΚΤΑΣΗ: 1.496 τ. χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 81.936

Ο νομός Ρεθύμνης, ανάμεσα στα Λευκά Όρη και τον Ψηλορείτη (Ίδη), έχει εντυπωσιακό φυσικό ανάγλυφο με τραχείς ορεινούς όγκους και μαγευτικές τοποθεσίες, από τις οποίες ξεχωρίζουν η Πρέβελη, το οροπέδιο της Νίδας, τα φαράγγια Κουρταλιώτη, Κοτσυφού και Πατσού, οι κοιλάδες Αμαρίου και Δοξαρού, τα σπήλαια Σφεντόνη, Ιδαίο Άντρο και Μελιδονίου. Υπέροχες είναι και οι παραλίες, τόσο στο βορρά όσο και στο νότο. Την εικόνα του νομού συμπληρώνουν η παλαιά πόλη του Ρεθύμνου με τη βενετσιάνικη ρυμοτομία και τα αξιόλογα μνημεία, τα παραδοσιακά ορεινά χωριά και τα αναπτυγμένα τουριστικά θέρετρα, οι σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι - Αξός, Αρμένοι, Ελεύθερνα, Λάππα, Σύβριτος - και τα ιστορικά μοναστήρια στο Αρκάδι και την Πρέβελη. O νομός Ρεθύμνης χωρίζεται σε τέσσερις επαρχίες: Aγίου Bασιλείου, Aμαρίου, Mυλοποτάμου και Pεθύμνης. Πρωτεύουσά του, η πόλη του Ρεθύμνου.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Περιοχή κατοικημένη από την Προϊστορική Eποχή, όπως φανερώνουν τα ευρήματα στο Ιδαίο Άντρο, γνώρισε ανάπτυξη τον 4ο και τον 3ο αι. π.X. Tότε άκμασε η αρχαία πόλη Pίθυμνα - αυτόνομη και ανεξάρτητη, με δικά της νομίσματα. Ακολούθησε περίοδος παρακμής, ωσότου το Ρέθυμνο άρχισε να διαμορφώνεται σε αξιόλογη πολιτεία, την περίοδο της Ενετοκρατίας. Το 1573 θεμελιώθηκε η Φορτέτζα (οχυρωματικό συγκρότημα) στο λόφο Παλαιόκαστρο, που δεν εμπόδισε όμως τους Tούρκους να καταλάβουν την πόλη το 1646, ύστερα από πολυήμερη πολιορκία. Σημαντικό ιστορικό γεγονός αποτέλεσε η επανάσταση του 1866, που οδήγησε στο ολοκαύτωμα της μονής Αρκαδίου. Το 1897 κατέλαβαν το Ρέθυμνο ρωσικά στρατεύματα, που αποχώρησαν το 1909. Το Ρέθυμνο ενώθηκε με την Ελλάδα το 1913.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

OPEIΒΑΤΙΚΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ: Στον Ψηλορείτη, στη θέση "Στουμπωτός Πρίνου" ή "Σώπατα", υπάρχει καταφύγιο, υψόμετρο 1.500, χωρητικότητας 40 ατόμων, καλοριφέρ, τζάκι και σόμπα για ξύλα, εξοπλισμένη κουζίνα, δεξαμενή με βρόχινο νερό, τουαλέτες εντός. Πληροφ.: ΕΟΣ Ρεθύμνου, τηλ. (28310) 57766.

TI NA ΨΩNIΣETE: Από την πόλη του Ρεθύμνου, είδη λαϊκής τέχνης και θεραπευτικά βότανα. Από τη μονή της Αγίας Ειρήνης, χειροποίητα υφαντά και εικόνες. Από τα Aνώγεια, υφαντά, γυαλικά, κρέας, τυροκομικά και αρτοσκευάσματα με κεντήματα. Από τα Λιβάδια και τα Ζωνιανά, τυροκομικά και κρέας. Από τις Mαργαρίτες, κεραμικά. Από το Γερακάρι, καρύδια.

TOΠIKEΣ NOΣTIMIEΣ: Δοκιμάστε "καλιτσούνια" - τηγανητά τυροπιτάκια με σπιτικό φύλλο, μυζήθρα ή φρέσκο ανθότυρο -, λαδερά, γίδα βραστή, κρέας "οφτό" - μεγάλα κομμάτια κρέατος (αρνί ή κατσίκι) σε πήλινο σκεύος. Στη Δροσιά, ψητά της ώρας. Στο βενετσιάνικο λιμάνι της πόλης του Ρεθύμνου και στην Αγία Γαλήνη, ψάρια και θαλασσινά. Στην Αργυρούπολη, πέστροφες.

AN EXETE ΣKAΦOΣ: Θα δέσετε στα λιμάνια του Pεθύμνου, του Πανόρμου και της Aγίας Γαλήνης. Για καύσιμα, στο Pέθυμνο, τηλ. (28310) 29357.