Αμοργός

Άποψη της Χώρας Αμοργού
Άποψη της Χώρας Αμοργού
Η Χώρα της Αμοργού, από τις γραφικότερες πρωτεύουσες των Κυκλάδων
Τα Θολάρια Αιγιάλης, χωριό με δείγματα παραδοσιακής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής
Ο Όρμος Αιγιάλης, παραθεριστικός οικισμός, απλωμένος γύρω από τον ομώνυμο όρμο
Ο Όρμος Αιγιάλης, στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού
Η περιοχή του Αγίου Παύλου και, στο βάθος, το νησάκι Νικουριά
Ο αρχαιολογικός χώρος της Μινώας, σε λόφο πάνω από το λιμάνι των Καταπόλων
Το Ξυλοκερατίδι, στα Κατάπολα
Το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα, στην ομώνυμη ακρογιαλιά, στον όρμο των Καταπόλων
Ο βαθύς όρμος των Καταπόλων
Η Αρχαιολογική Συλλογή της Χώρας
Τώρα έγιναν όπως πρέπει!
Τα Μεθυσμένα Αμοργιανά
Έτοιμα τα μεθυσμένα!
Πατάμε στις άκρες, για να κλείσει το πιτάκι
Τοποθετούμε στο κέντρο τη μαρμελάδα
Φτιάχνουμε στρογγυλά πιτάκια
Τα υλικά μας
20 φωτογραφίες
Φωτό:

ΕΚΤΑΣΗ: 121 τ. χλμ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ: 112 χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 1.859

Το ανατολικότερο νησί των Κυκλάδων, με το χαρακτηριστικό επίμηκες σχήμα και το επιβλητικό ανάγλυφο, έχει το δικό του, ξεχωριστό χρώμα. Οι ορεινοί όγκοι, οι εντυπωσιακές ορθοπλαγιές, οι βουνοπλαγιές με τις αναβαθμίδες και τις λιγοστές καλλιέργειες, οι απόκρημνες ακτές στο νότιο τμήμα, οι γραφικοί όρμοι με τις όμορφες ακρογιαλιές στο βόρειο τμήμα συνθέτουν το αμοργιανό τοπίο. Οι σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι, η Παναγία η Χοζοβιώτισσα, εξαίρετο δημιούργημα της αιγαιοπελαγίτικης μοναστηριακής αρχιτεκτονικής, οι βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, τα παλαιά ξωκλήσια μαρτυρούν τη μακρόχρονη ιστορία της Αμοργού. Δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής απαντούν στα χωριά του νησιού, όπου είναι ακόμη ζωντανά τα τοπικά έθιμα και η φημισμένη μουσική παράδοση. Το πυκνό δίκτυο των σηματοδοτημένων μονοπατιών επιτρέπει στους περιπατητές να γνωρίσουν τα μνημεία και τις φυσικές ομορφιές της Αμοργού. Ψηλότερη κορυφή του νησιού είναι ο Κρίκελλος, 821 μ.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Κατοικημένη από τους Προϊστορικούς Χρόνους, η Αμοργός υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού (3η χιλιετία π.Χ.). Κατά τους Ιστορικούς Χρόνους άκμασαν στο νησί τρεις πόλεις, η Aιγιάλη, η Aρκεσίνη και η Mινώα. Οι κάτοικοι της Αμοργού εντάχθηκαν τόσο στην Α' όσο και στη Β' Αθηναϊκή Συμμαχία. Κατά τους Pωμαϊκούς Χρόνους η Αμοργός υπήρξε και τόπος εξορίας. Κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους το νησί απέκτησε το σπουδαιότερο μνημείο του, τη μονή της Παναγίας της Xοζοβιώτισσας. Επί Φραγκοκρατίας η Αμοργός γνώρισε πολυάριθμους επιδρομείς και καταπιεστικούς ηγεμόνες. Το νησί καταλήφθηκε από τους Τούρκους το 16ο αι. και έλαβε μέρος στην Επανάσταση του 1821.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

TI NA ΨΩNIΣETE: Mέλι, ανθότυρο, μυζήθρα, καυτερή, παξιμάδια.

TOΠIKEΣ NOΣTIMIEΣ: Tο "πατατάτο" (κοκκινιστό κατσικίσιο κρέας με πατάτες), το "ξιδάτο" (ψιλοκομμένα κατσικίσια εντόσθια, βρασμένα με ξίδι και σκόρδο), η φάβα, η κακαβιά. Επίσης, το παστέλι σε λεμονόφυλλα - προσφέρεται για μπομπονιέρα στους γάμους και τα βαφτίσια -, τα ξεροτήγανα (δίπλες) και το ποτό "Αμόργιον" (ρακόμελο).

AN EXETE ΣKAΦOΣ: Θα δέσετε στα Kατάπολα και στον Όρμο Aιγιάλης.