Ανάφη

Χώρα Ανάφης
Χώρα Ανάφης
Χώρα Ανάφης
Απλωμένη πάνω σε λόφο, η πυκνοδομημένη Χώρα της Ανάφης με την υπέροχη θέα
Το ξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων, στη διαδρομή προς την περιοχή της Παναγίας της Καλαμιώτισσας
Το ξωκλήσι της Παναγίας στο Δοκάρι, στους πρόποδες του λόφου Καστέλι
Η παραλία του Ρούκουνα
Ανάφη, στην κορυφή του Καλάμου
Η Παναγία η Καλαμιώτισσα
Στη διαδρομή προς τη μονή της Παναγιάς της Καλαμιώτισσας (Άνω Παναγιά)
Η αμμουδερή παραλία στο Κλεισίδι
Χώρα Ανάφης
13 φωτογραφίες
Φωτό:

ΕΚΤΑΣΗ: 40 τ. χλμ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ: 32,4 χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 273

H Aνάφη, ανατολικά της Σαντορίνης, στο νοτιοανατολικό άκρο του συμπλέγματος των Κυκλάδων, είναι τόπος γαλήνιος, ιδανικός για όσους αναζητούν ηρεμία, ειδυλλιακές παραλίες με κρυστάλλινα νερά και μονοπάτια για πεζοπορία. Ο παραδοσιακός οικισμός της Χώρας, οι ενδιαφέροντες αρχαιολογικοί χώροι, τα ξωκλήσια της υπαίθρου, ο επιβλητικός βράχος του Καλάμου με τη μονή της Καλαμιώτισσας στην κορυφή του, οι θαυμάσιες ακρογιαλιές γοητεύουν τους παραθεριστές του νησιού. Μοναδικά δείγματα της αναφιώτικης παράδοσης είναι τα "φουρνόσπιτα" (παλαιές αγροικίες με κοιτώνα-αποθήκη και ιδιαίτερα μεγάλο φούρνο) και τα "μνημόρια" (μικρά οστεοφυλάκια σε περίοπτες θέσεις). Ψηλότερη κορυφή της Ανάφης είναι ο Άγιος Ηλίας (Βίγλα), 582 μ.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Το νησί οφείλει το όνομά του - αναλλοίωτο από την αρχαιότητα - σε ένα περιστατικό της Αργοναυτικής εκστρατείας. Επιστρέφοντας από την Κολχίδα στην Ιωλκό, οι Αργοναύτες συνάντησαν σφοδρή κακοκαιρία. Η επίκληση του Ιάσονα προς τον Απόλλωνα να τους συντρέξει πριν από την καταστροφή αποδείχθηκε σωτήρια. Χάρη στην παρέμβαση του θεού - έριξε με το τόξο του ένα βέλος μπροστά τους και ο γύρω χώρος έλαμψε αμέσως - ένα μικρό νησί εμφανίστηκε ξαφνικά μέσα από τη φουρτουνιασμένη θάλασσα, ανεφάνη (από το ρήμα αυτό προήλθε και το όνομά του), και αποτέλεσε καταφύγιο για τους Αργοναύτες, οι οποίοι ίδρυσαν βωμό για να τιμήσουν τον Απόλλωνα - έκτοτε λατρεύτηκε ως Αναφαίος ή Αιγλήτης (αίγλη-λάμψη). Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση, πρώτοι άποικοι του νησιού ήταν Φοίνικες με αρχηγό το Μεμβλίαρο. Η αρχαία πόλη της Ανάφης ιδρύθηκε από Δωριείς τον 8ο αι. π.Χ. Κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους η Ανάφη μαστιζόταν από πειρατικές επιδρομές, γεγονός που ανάγκασε πολλούς κατοίκους να καταφύγουν στην Kρήτη. Το 1537, και αφού μεσολάβησαν περίοδοι ενετικής κυριαρχίας, το νησί καταλήφθηκε από τους Τούρκους, μετά την καταστροφική επιδρομή του Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα. Επί Τουρκοκρατίας συχνές ήταν οι πειρατικές επιθέσεις. Στην Επανάσταση του 1821 το νησί βοήθησε με όλες του τις δυνάμεις. Στη δεκαετία 1860-1870 μάστορες που είχαν μεταναστεύσει από την Ανάφη (και άλλα Κυκλαδονήσια) έχτισαν στο Βράχο της Ακρόπολης το γραφικό οικισμό των Αναφιώτικων. Κατά το Μεσοπόλεμο το νησί υπήρξε τόπος εξορίας. Σημαντική υπήρξε η συμβολή των κατοίκων της Ανάφης στην προώθηση στρατιωτικών και πολιτικών προς τη Μέση Ανατολή κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

TI NA ΨΩNIΣETE: Θυμαρίσιο μέλι.

TOΠIKEΣ NOΣTIMIEΣ: Αστακομακαρονάδα, κακαβιά, σκορπίνα ψητή, ζυμωτό ψωμί, φάβα, τυρί, σαλιγκάρια, ξεροτήγανα (δίπλες), "παραγεμιστά" (σκαλτσούνια με σουσάμι και μέλι), γλυκά κουταλιού (σύκο και μούρο), "κουφέτο" (αμύγδαλα με μέλι), που προσφέρεται σε γάμους, βαφτίσια και γιορτές.

AN EXETE ΣKAΦOΣ: Θα ελλιμενιστείτε στον Όρμο του Αγίου Νικολάου. Ανεφοδιασμός σε καύσιμα, από πρατήριο καυσίμων κοντά στη Χώρα.