Ανδρος

Η παραλία Άχλα
Η παραλία του Αγίου Πέτρου
Ο πύργος του Αγίου Πέτρου, Ελληνιστικών Χρόνων, κοντά στο ομώνυμο χωριό
Η ακρογιαλιά του Ζόρκου, στο βορειοανατολικό τμήμα της Άνδρου
Η παραλία του Χαλκολιμνιώνα, στην ευρύτερη περιοχή της Παλαιόπολης
Η βυζαντινή εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, στη διαδρομή από το Γαύριο προς το Βιτάλι
Η παραλία Βιτάλι
Δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στην περιοχή του Κορθίου
Τα Γιάλια, κοντά στις Στενιές, σε περιοχή με πυκνή βλάστηση και τρεχούμενα νερά
Το Κάτω (Μέσα) Κάστρο, στο βορειοανατολικό άκρο της Χώρας Άνδρου
Το εκκλησάκι της Παναγίας της Θαλασσινής, πάνω σε βράχο, δίπλα στη θάλασσα, στη Χώρα της Άνδρου
Το γραφικό Μπατσί, με αξιόλογη τουριστική κίνηση
Η περιοχή της Άχλας
Ο φάρος της Άχλας
Η παραλία Άχλα
16 φωτογραφίες
Φωτό:

ΕΚΤΑΣΗ: 400 τ. χλμ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ: 177 χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 10.009

Η Άνδρος με τη μεγάλη ναυτική παράδοση είναι το βορειότερο νησί των Κυκλάδων και δεύτερο σε έκταση μετά τη Νάξο. Υπέροχες αμμουδερές παραλίες αλλά και βραχώδεις ακτές, οροσειρές που εναλλάσσονται με εύφορες πεδινές εκτάσεις, πλούσια βλάστηση και άφθονα τρεχούμενα νερά, μονοπάτια και χαρακτηριστικές ξερολιθιές συνθέτουν το φυσικό περιβάλλον του νησιού. Η Χώρα με την ξεχωριστή αρχιτεκτονική και την πολύπλευρη καλλιτεχνική δραστηριότητα, το πολυσύχναστο λιμάνι του Γαυρίου, το κοσμοπολίτικο Μπατσί, ο γραφικός Όρμος Κορθίου, τα όμορφα ορεινά χωριά, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μοναστήρια και οι εκκλησίες συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των παραθεριστών. Ψηλότερη κορυφή του νησιού, η Κουβάρα, 994 μ.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση, πρώτος οικιστής ήταν ο περιώνυμος μάντης Άνδρος, στον οποίον οφείλει το νησί την ονομασία του. Σε προνομιακή γεωγραφική θέση - γέφυρα ανάμεσα στο Αιγαίο και την ηπειρωτική Ελλάδα -, με πλούσια βλάστηση, άφθονα νερά και σημαντικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις, η Άνδρος παρουσίασε κατά την αρχαιότητα αξιόλογη κοινωνική οργάνωση και υψηλό πολιτιστικό επίπεδο. Η κατοίκηση στο νησί ανάγεται στους Προϊστορικούς Χρόνους (οικισμοί στο Στρόφιλα, το Μικρογιάλι, την Πλάκα κ.α.). Μεγάλη ακμή γνώρισε η Άνδρος κατά τους Γεωμετρικούς Χρόνους, από το 10ο ώς τον 8ο αι. π.Χ. (οικισμοί Ζαγοράς και Υψηλής). Τον 7ο αι. π.Χ. οι κάτοικοι του νησιού ίδρυσαν σημαντικές αποικίες στη Μακεδονία (Άκανθος, Σάνη, Στάγειρα, Άργιλος). Στους κατοπινούς χρόνους, κατά τους οποίους άνθησε η Πόλη της Άνδρου (Παλαιόπολη), το νησί ακολούθησε την τύχη των άλλων Kυκλάδων. Περίοδο οικονομικής και πνευματικής ανάπτυξης γνώρισε τη Bυζαντινή Eποχή. Επί Φραγκοκρατίας η Άνδρος παραχωρήθηκε στους Ενετούς, οι οποίοι διατήρησαν την εξουσία ώς το 1566, όταν κύριοι του νησιού έγιναν οι Τούρκοι. Το 1790, κοντά στις βορειοδυτικές ακτές της Άνδρου (στενό Καφηρέα), ο στόλος του Λάμπρου Κατσώνη συγκρούστηκε με τις τουρκικές δυνάμεις και υπέστη μεγάλη καταστροφή. Το νησί έλαβε μέρος στην Επανάσταση του 1821 - πρωταγωνιστικός υπήρξε ο ρόλος του Θεόφιλου Καΐρη.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

TI NA ΨΩNIΣETE: Καλτσούνια, αμυγδαλωτά, "παμπιλόνι" (γλυκό κουταλιού από εσπεριδοειδή), άνθος λεμονιού, καρυδάκι, νεραντζάκι, τριαντάφυλλο, περγαμόντο, βανίλια, γλυκά ταψιού, βυσσινάδα, μέλι και κρασί.

TOΠIKEΣ NOΣTIMIEΣ: Λουκάνικα, κοπανιστή, ξεροτύρι, "φρουτάλια" (ομελέτα με πατάτες και λουκάνικα).

AN EXETE ΣKAΦOΣ: Θα δέσετε στο Γαύριο, στο Mπατσί, στον Όρμο Κορθίου και στη Xώρα.