Αντίπαρος

10 φωτογραφίες
Φωτό:

ΕΚΤΑΣΗ: 38 τ. χλμ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ: 37,5 χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 1.037

Νησί νοτιοδυτικά της Πάρου, η Αντίπαρος με το γαλήνιο περιβάλλον, τις δαντελωτές ακρογιαλιές και τα γαλαζοπράσινα νερά είναι τόπος ιδανικός για ήσυχες διακοπές. Τους επισκέπτες γοητεύουν η όμορφη Χώρα με το ενετικό κάστρο, τα κάτασπρα σπίτια και τα πλακόστρωτα δρομάκια, τα γραφικά ξωκλήσια, το φημισμένο σπήλαιο, οι θαλάσσιες σπηλιές και οι σπάνιοι γεωλογικοί σχηματισμοί, τα γύρω νησάκια με το μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Ψηλότερη κορυφή της Αντιπάρου είναι ο Προφήτης Ηλίας, 301 μ.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Tο νησί - στην αρχαιότητα ονομαζόταν Ωλίαρος - ακολούθησε σε όλη σχεδόν τη διαδρομή του μέσα στο χρόνο την τύχη της Πάρου. Στην Αντίπαρο έχουν εντοπιστεί νεκροταφεία Πρωτοκυκλαδικών Χρόνων (3η χιλιετία π.Χ.). Οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού κατά τους Ιστορικούς Χρόνους ήταν Φοίνικες. Στους Νεότερους Χρόνους η Αντίπαρος - αναφέρεται με τη σύγχρονη ονομασία της από το 13ο αι. - δοκιμάστηκε από πολυάριθμες πειρατικές επιδρομές. Επί Ενετοκρατίας (15ος αι.) οικοδομήθηκε το κάστρο της Χώρας, που καταλήφθηκε από το Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα το 1537. Το νησί πέρασε στα χέρια των Τούρκων το 1556. Κατά τη βραχυχρόνια ρωσική κυριαρχία (1770-1774) το σπήλαιο της Αντιπάρου υπέστη καταστροφές. Οι κάτοικοι του νησιού έλαβαν μέρος στην Επανάσταση του 1821.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

TΙ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΤΕ: Κεφαλοτύρι, ξινομυζήθρα, κρασί, τσικουδιά, ντόπιο κατσίκι.

TOΠIKEΣ NOΣTIMIEΣ: Xταπόδι στα κάρβουνα, κόκορας ή κατσίκι κοκκινιστό με μακαρόνια, αγριοκούνελο στιφάδο, παραδοσιακοί κουραμπιέδες.

AN EXETE ΣKAΦOΣ: Στο λιμάνι της Χώρας, ανεφοδιασμός σε καύσιμα και νερό.