Χώρα Αντιπάρου

Αντίπαρος
Φωτό:

Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού, η Χώρα απλώνεται γύρω από το ενετικό κάστρο και κατά μήκος της παραλιακής ζώνης. Γραφικά δρομάκια, κάτασπρα σπίτια, στολισμένα με μπουκαμβίλιες, η πλατεία με τον ευκάλυπτο, ο κεντρικός πλακόστρωτος πεζόδρομος με τα εμπορικά καταστήματα συνθέτουν μια όμορφη εικόνα. Ταβέρνες, μεζεδοπωλεία και καφέ υποδέχονται τους επισκέπτες στην προκυμαία. Σκάφη με αφετηρία το λιμάνι της Αντιπάρου - συνδέει το νησί με την Πούντα της Πάρου - πραγματοποιούν ημερήσιες εκδρομές στις ακρογιαλιές της ευρύτερης περιοχής. Επίσης, στο λιμάνι νοικιάζονται βάρκες για θαλάσσιες εκδρομές. Η Χώρα έχει 979 κατοίκους.

Το Ενετικό Κάστρο

TO ΕΝΕΤΙΚΟ KAΣTPO, 15ου αι. Aρχικά κατασκευάστηκε ένα τετράπλευρο συγκρότημα κτισμάτων με εσωτερική αυλή και έναν κυκλικό πύργο στο κέντρο. Οι μεταγενέστερες κατοικίες οικοδομήθηκαν σε επάλληλους δακτυλίους, που χωρίζονταν μεταξύ τους με στενά περάσματα. Οι εξωτερικοί τοίχοι των κατοικιών αποτελούσαν τον περίβολο του κάστρου. Η μοναδική είσοδος του κάστρου βρίσκεται δίπλα στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου.

Οι εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη, του Αγίου Αντώνιου, του Χριστού και του Αγίου Νικολάου

OI EKKΛHΣIEΣ TOY AΓIOY IΩANNH, TOY AΓIOY ANTΩNIOY, TOY XPIΣTOY και ΤΟΥ AΓIOY NIKOΛAOY (μητρόπολη, 1783), όλες μέσα στο κάστρο.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στην πρώτη Ψαραλυκή, τη δεύτερη Ψαραλυκή, την Παναγία, το Θεολόγο, τον Άγιο Σπυρίδωνα, το Σιφνέικο Γιαλό, τα Λιβάδια, τα Μοναστήρια και τα Γλυφά.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Η γιορτή του κλήδονα στις 24 Ιουνίου.

Το πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας στις 16-17 Iουλίου.

Στο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Σπηλιώτη, πανηγύρι στις 7-8 Μαΐου.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Aγροτικό Iατρείο, τηλ. 61219.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 61202, Λιμεναρχείο 61485, EΛTA 61223.