Φολέγανδρος

Φολέγανδρος
Χώρα Φολεγάνδρου
Ηλιοβασίλεμα στη Χώρα Φολεγάνδρου
Η παραλία Βάρδια
Η παραλία Λιβάδι
Το Λατινάκι
Χώρα Φολεγάνδρου
8 φωτογραφίες
Φωτό:

ΕΚΤΑΣΗ: 32 τ. χλμ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ: 31,5 χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 667

Ανάμεσα στη Σίκινο και τη Μήλο, η Φολέγανδρος με το τυπικό κυκλαδίτικο τοπίο, τις επιβλητικές και απόκρημνες ακτές αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πρόταση για όσους επιθυμούν ήρεμες διακοπές και ευχάριστες περιπατητικές διαδρομές στην αγκαλιά του Αιγαίου. Η ρομαντική Χώρα με το μεσαιωνικό χρώμα, τις αξιόλογες εκκλησίες και το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, το λιμάνι του Καραβοστάση, η Άνω Μεριά με τις ξερολιθιές, τους ανεμόμυλους και τις παραδοσιακές αγροτικές κατοικίες, οι μικρές ακρογιαλιές, τα γραφικά μονοπάτια συνθέτουν την ξεχωριστή εικόνα του νησιού. Ψηλότερη κορυφή της Φολεγάνδρου είναι ο Άγιος Ελευθέριος, 415 μ.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση, το νησί αποικίστηκε αρχικά από Κρητικούς με επικεφαλής το γιο του Μίνωα Φολέγανδρο, στον οποίον οφείλει την ονομασία του. Κατοικημένη ήδη από τους Προϊστορικούς Χρόνους, η Φολέγανδρος, όπως και η γειτονική Θήρα (Σαντορίνη), αποικίστηκε στους Πρώιμους Ιστορικούς Χρόνους από Δωριείς. Κατά τους Ρωμαϊκούς και τους Βυζαντινούς Χρόνους το νησί αποτέλεσε τόπο εξορίας. Στους Νεότερους Χρόνους η Φολέγανδρος γνώρισε περίοδο ανάπτυξης κατά το 18ο και το 19ο αι.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

TI NA ΨΩNIΣETE: Eξαιρετικής ποιότητας μέλι, τυριά ("σουρωτό" και "ξεροτύρι"), κουλούρες ψημένες σε φούρνο με ξύλα.

TOΠIKEΣ NOΣTIMIEΣ: Ψάρια και θαλασσινά, "ματσάτα" (χειροποίητα ζυμαρικά με κουνέλι ή κατσίκι ή κοτόπουλο), "καλασούνα" (τυρόπιτα με κρεμμύδι), "καρπουζένια" (γλυκό από καρπούζι) και μελόπιτα (μυζήθρα, μέλι και κανέλα).

AN EXETE ΣKAΦOΣ: Θα δέσετε στον Kαραβοστάση.