
Κέα TIPS
Η χαρά του ιστιοπλόου
Γνωστή και ως Tζια, η Kέα είναι ένα νησί με έντονο ανάγλυφο, αξιόλογα αρχιτεκτονικά στοιχεία και ενδιαφέρουσες περιπατητικές διαδρομές. Λόφοι και κοιλάδες, ρεματιές και ήπιες πλαγιές με ελιές, αμυγδαλιές και βελανιδιές, λιθόστρωτα μονοπάτια και ξερολιθιές, διάσπαρτες αγροτικές κατοικίες, μοναστήρια και εκκλησάκια, κρήνες και νερόμυλοι συνθέτουν τη γοητευτική εικόνα της υπαίθρου. Το νησί διαθέτει σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία – χαρακτηριστικός είναι ο Λέων της Iουλίδας, λαξευμένος σε φυσικό βράχο. Παρά την έντονη οικιστική και τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων ετών, το νησί διατηρεί τον παραδοσιακό χαρακτήρα του.
Tips

ΤΙ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΤΕ:
Mέλι, αμύγδαλα, παστέλι, κουλούρες κριθαρένιες και ντόπια κρέατα.
ΤΟΠΙΚΕΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ:
Aστακομακαρονάδα, ψάρια και θαλασσινά, αχινοσαλάτα, μυδοπίλαφο, «πασπαλάς» (κομματάκια χοιρινό κρέας μαγειρεμένο με αβγά και ντομάτα), «λόζα» (χοιρινό παστό), «τσίγαρα» (χοιρινό με λίπος) και το περίφημο κρασί «μαύρο» ή «μαυρούδι».
ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΣΚΑΦΟΣ:
Θα δέσετε στην Kορησσία (ανεφοδιασμός σε καύσιμα και νερό) και το Bουρκάρι..