Ίος

Χώρα Ίου
Οικία Ζαν Μαρί Ντρο
Η Χώρα της Ίου
Εκκλησία στη Χώρα Ίου
Η Χώρα Ίου
Ο "τάφος του Ομήρου"
Φοίνικας κοντά στο Μυλοπότα
Η παραλία Μαγγανάρι
Η μονή του Αγίου Ιωάννη Πύργου
Η παραλία του Καλάμου
Η Εύα Μονοχάρη μάς προσφέρει τους ρεβιθοκεφτέδες της
Τηγανίζετε σε ελαιόλαδο που καλύπτει ελαφρά τους κεφτέδες
Πλάθετε τους κεφτέδες σε μέτριο μέγεθος και πάχος
Θρυμματίστε καλά τα ρεβίθια
Κρεμμύδια, φρέσκα και ξερά, δυόσμος και ματζουράνα
Τα χορταρικά, βασικό συστατικό των ρεβιθοκεφτέδων
Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Ζαν-Μαρί Ντρο
Η Χώρα της Ίου, αντιπροσωπευτικός κυκλαδίτικος οικισμός
Δείγμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας της Χώρας
Η Χώρα της Ίου, χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά λόφου που υψώνεται πάνω από το λιμάνι
Ο λεγόμενος τάφος του Ομήρου (Ψαρόπυργος κατά τους Νιώτες), στο βόρειο τμήμα του νησιού
Το εκκλησάκι της Παναγίας στο Μυλοπότα
Το Μαγγανάρι, περιοχή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς
Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Πύργου, άλλοτε καθολικό μονής
Ο Κάλαμος, εξαίρετη παραλία στις ανατολικές ακτές της Ίου
26 φωτογραφίες
Φωτό:

ΕΚΤΑΣΗ: 103 τ. χλμ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ: 81,5 χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 1.838

Συνυφασμένη με το όνομα του Ομήρου, η Ίος ή Νιος, όπως αποκαλείται από τους ντόπιους, είναι ένα τυπικό Κυκλαδονήσι με πιστούς φίλους. Το ορεινό ως επί το πλείστον έδαφος, οι δαντελωτές ακτές με το ασφαλές λιμάνι στο δυτικό τμήμα, οι όμορφες ακρογιαλιές και οι υπέροχες αμμουδερές παραλίες συνθέτουν σε γενικές γραμμές την εικόνα του νησιού, που έρχονται να συμπληρώσουν ο γραφικός οικισμός της Χώρας, οι ενδιαφέρουσες αρχαιότητες, οι πολυάριθμες εκκλησίες και τα ξωκλήσια. Οι φυσικές ομορφιές της Ίου και η έντονη νυχτερινή ζωή της τους καλοκαιρινούς μήνες προσελκύουν παραθεριστές - κυρίως, νέους - από όλον τον κόσμο. Ψηλότερη κορυφή του νησιού είναι ο Πύργος, 713 μ.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Σύμφωνα με την αρχαία παράδοση, η Ίος ήταν πατρίδα της μητέρας του Oμήρου αλλά και τόπος ταφής του μεγάλου επικού ποιητή. Τόσο κατά τους Προϊστορικούς όσο και κατά τους Ιστορικούς Χρόνους το νησί ακολούθησε την τύχη των άλλων Kυκλάδων. Σημαντικό ρόλο στην ιστορική πορεία του διαδραμάτισε το ευρύ και ασφαλές λιμάνι στο δυτικό τμήμα του. Οι ανασκαφικές έρευνες έχουν αποκαλύψει λείψανα προϊστορικών οικισμών - σημαντικότερος, ο πρωτοκυκλαδικός οικισμός του Σκάρκου - και εγκαταστάσεων των Ιστορικών Χρόνων, κυρίως σε παράλιες θέσεις. Κύριο οικιστικό κέντρο της μικρής πόλης-κράτους της Ίου υπήρξε κατά τους Ιστορικούς Χρόνους η ομώνυμη πόλη. Κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους (7ος-8ος αι.) ανεγέρθηκε στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού το Παλιόκαστρο. Επί Φραγκοκρατίας η Ίος καταλήφθηκε από τους Ενετούς, ενώ από το 1537 κύριοι του νησιού έγιναν οι Τούρκοι. Η ονομασία Μικρή Μάλτα, που απαντά σε κείμενα περιηγητών επί Τουρκοκρατίας, σχετίζεται με τη σχεδόν μόνιμη παρουσία πειρατών στο νησί. Η Ίος, που έλαβε μέρος στην Επανάσταση του 1821, ενσωματώθηκε στο ελληνικό κράτος το 1830. Σημαντική φυσιογνωμία των μετεπαναστατικών χρόνων υπήρξε ο νιώτης Σπυρίδων Βαλέτας (1779-1843), επιφανής Φιλικός, λόγιος και ευεργέτης του νησιού. Κύριο χαρακτηριστικό των τελευταίων δεκαετιών - αρχής γενομένης από τη δεκαετία 1960-1970 - αποτελούν η εγκατάλειψη των αγροτικών δραστηριοτήτων και η μετατόπιση του ενδιαφέροντος των κατοίκων της Ίου στον τομέα των τουριστικών υπηρεσιών.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

TI NA ΨΩNIΣETE: Μυζήθρα, κεφαλοτύρι, ξινοτύρι και μέλι.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ: Νιώτικο τυρί, χταπόδι ψητό, καλαμάρι γεμιστό, γαρίδες σαγανάκι, φασόλια με σπανάκι, αγκινάρες γεμιστές, ρεβιθοκεφτέδες, παστέλι (σε γάμους και βαφτίσια), αμυγδαλωτά, μυζηθρόπιτες, "καλασούνια" (τηγανητές πίτες με μυζήθρα, μέλι και ζάχαρη), γλυκά κουταλιού.

AN EXETE ΣKAΦOΣ: Στον Όρμο (Γιαλό), ανεφοδιασμός σε καύσιμα και νερό.