Ηρακλειά

Φωτό:

ΕΚΤΑΣΗ: 18 τ. χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 151

Η Ηρακλειά, το μεγαλύτερο από τα νησιά του συμπλέγματος των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων, βρίσκεται ανάμεσα στη Νάξο και την Ίο. Ήρεμοι λόφοι με αξιόλογη χλωρίδα, βραχώδεις ακτές με γραφικούς όρμους, παραδοσιακά μονοπάτια για ευχάριστες περιπατητικές διαδρομές είναι τα στοιχεία εκείνα που κάνουν το νησί ελκυστικό για τους φυσιολάτρες και όσους επιθυμούν γαλήνιες διακοπές. Στο οικοσύστημα της Ηρακλειάς διαβιώνουν η μεσογειακή φώκια Monachus monachus, η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta και άλλα προστατευόμενα σπάνια είδη. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν το σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη, υπέροχη δημιουργία της φύσης, το κάστρο και η ωραιότατη παραλία στο Λιβάδι, με το νησάκι Βενέτικο μπροστά. Ψηλότερη κορυφή του νησιού είναι ο Πάπας, 418 μ.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Υπάρχουν ενδείξεις για εγκαταστάσεις της 3ης χιλιετίας π.Χ. Στη θέση "Λιβάδι" έχει εντοπιστεί φρούριο Ιστορικών Χρόνων. Το νησί υπήρξε κρησφύγετο πειρατών επί Τουρκοκρατίας.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

TI NA ΨΩNIΣETE: Μέλι, κεφαλοτύρι, μυζήθρα και φάβα. Επίσης, ψωμί ψημένο σε φούρνο με ξύλα.

TOΠIKEΣ NOΣTIMIEΣ: Tα "πιταρίδια" (χυλοπίτες) και τα "μελετίνια" (τυροπιτάκια με μυζήθρα, αβγό και ζάχαρη). Tο Πάσχα, το παραδοσιακό αρνί, γεμιστό με ρύζι, σταφίδες και καρύδια, σε φούρνο με ξύλα.

AN EXETE ΣKAΦOΣ: Θα δέσετε στον Άγιο Γεώργιο.

Ηρακλειά - ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ