Κίμωλος

Λαογραφικό - Ναυτικό Μουσείο Κιμώλου
Λαογραφικό - Ναυτικό Μουσείο Κιμώλου
Χωριό Κιμώλου
Πράσα (Πράσσα) Κιμώλου
Ελληνικά Κιμώλου
Άγιος Γεώργιος Κιμώλου
Ελληνικά Κιμώλου
Λαογραφικό - Ναυτικό Μουσείο Κιμώλου
Χωριό Κιμώλου, Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος
Χωριό Κιμώλου
Ψάθη
Καλαμίτσι
Γούπα-Καρά
Η τελευταία πινελιά μπαίνει με τα μυρωδικά
Κρεμμύδι, ντομάτα, ρίγανη ή αλλιώς... Ελλάδα!
Βρείτε την καλύτερη φυσική ντομάτα
Η μαγείρισσά μας Εύα Μονοχάρη
21 φωτογραφίες
Φωτό:

ΕΚΤΑΣΗ: 39 τ. χλμ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ: 38 χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 769

Η Κίμωλος, βορειοανατολικά της Μήλου, ανήκει στο σύμπλεγμα των Δυτικών Κυκλάδων. Ορεινό στο μεγαλύτερο μέρος του, με βραχώδεις ακτές αλλά και όμορφες αμμουδερές παραλίες, το νησί διαθέτει μεγάλη ποικιλία ορυκτών και πετρωμάτων, καθώς και αξιόλογη χλωρίδα και πανίδα. Η θαλάσσια περιοχή της Κιμώλου και της γειτονικής Πολυαίγου αποτελεί σημαντικό βιότοπο για τη μεσογειακή φώκια Monachus monachus. Tο Χωριό με το κυκλαδίτικο χρώμα, το κάστρο με την ξεχωριστή αρχιτεκτονική, οι παλαιές εκκλησίες, η περιοχή των Ελληνικών, οι γραφικές ακρογιαλιές, οι θαλάσσιες σπηλιές συνθέτουν τη λιτή και συνάμα γοητευτική εικόνα της Κιμώλου, που προσφέρεται για γαλήνιες διακοπές. Ψηλότερη κορυφή του νησιού είναι το Παλαιόκαστρο, 358 μ.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση, το νησί οφείλει την ονομασία του στον Κίμωλο, πρώτο οικιστή. Κατοικημένη από τους Προϊστορικούς Χρόνους, η Κίμωλος ονομαζόταν, επίσης, Εχινούσα, νησί των εχιδνών (σε χάλκινα νομίσματα απεικονίζεται η θαλάσσια έχιδνα). Το νησί είχε στην αρχαιότητα δύο λιμάνια και μια πόλη, ήταν δε γνωστό για την "κιμωλία γη" με τις ποικίλες χρήσεις. Κατά τους Μεσαιωνικούς Χρόνους οι Ενετοί αποκαλούσαν το νησί Αρτζεντιέρα. Σε όλες τις εποχές η Kίμωλος συνδέθηκε στενά με τη Mήλο, την τύχη της οποίας κατά κανόνα ακολούθησε.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

TI NA ΨΩNIΣETE: Mέλι, μανούρι και παξιμάδια.

TOΠIKEΣ NOΣTIMIEΣ: Χταπόδι στιφάδο, καλαμάρι τηγανητό, ψάρια ψητά, σαλιγκάρια και η "λαδένια" (ζυμάρι ψωμιού ψημένο με λάδι, ντομάτα και κρεμμύδι).

AN EXETE ΣKAΦOΣ: Θα δέσετε στην Ψάθη.