Κύθνος

Φωτό:

ΕΚΤΑΣΗ: 99 τ. χλμ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ: 111 χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 1.608

Xαρακτηριστικό Κυκλαδονήσι, η Κύθνος, γνωστή και με την ονομασία Θερμιά λόγω των φημισμένων ιαματικών πηγών της, βρίσκεται ανάμεσα στην Κέα και τη Σέριφο και ανήκει στο σύμπλεγμα των Δυτικών Κυκλάδων. Οι χαμηλοί λόφοι, οι δαντελωτές ακρογιαλιές, οι χρυσές αμμουδιές, η Χώρα και η Δρυοπίδα με την αναλλοίωτη παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους, οι γοητευτικοί παραθαλάσσιοι οικισμοί, ο αρχαιολογικός χώρος του Βρυόκαστρου, το μεσαιωνικό κάστρο της Ωριάς, οι αξιόλογες εκκλησίες και τα γραφικά ξωκλήσια χαρίζουν ένα ξεχωριστό χρώμα στην Κύθνο, που αποτελεί αγαπημένο τόπο προορισμού για πολυάριθμους παραθεριστές και λάτρεις των θαλάσσιων εκδρομών. Ψηλότερη κορυφή του νησιού είναι το Κακόβολο, 355 μ.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Κατά την παράδοση, η Κύθνος - γνωστή στην αρχαιότητα και ως Δρυοπίς - οφείλει την ονομασία της στον Kύθνο, τον επικεφαλής των Δρυόπων από την Εύβοια που αποίκισαν πρώτοι το νησί (ακολούθησαν ίωνες άποικοι). Σύμφωνα με τα ευρήματα των ανασκαφών, το νησί κατοικήθηκε από τους Προϊστορικούς Xρόνους (εγκατάσταση πιθανώς Μεσολιθικής Περιόδου στη θέση "Μαρουλάς", πρωτοκυκλαδικές εγκαταστάσεις στις θέσεις "Τζούλη", "Ζογκάκι", "Λεύκες" και "Κακόβολο"). Η αρχαία πόλη της Κύθνου, στη θέση "Βρυόκαστρο", κατοικήθηκε αδιάκοπα από τον 10ο αι. π.Χ. ώς τον 6ο/7ο αι. μ.Χ. Αξιόλογη υπήρξε η συμβολή της Κύθνου στην ανάπτυξη και τη διάδοση της μεταλλουργίας κατά την αρχαιότητα. Κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους το νησί εντάχθηκε αρχικά στην Επαρχία των Νήσων και ακολούθως στο Θέμα του Αιγαίου. Στους Νεότερους Χρόνους η Κύθνος δοκιμάστηκε επανειλημμένα από πειρατικές επιδρομές. Aπό τα σημαντικότερα γεγονότα της ιστορίας του νησιού υπήρξαν τα Kυθνιακά, αντιοθωνική στάση που εκδηλώθηκε το Μάρτιο του 1862 με στόχο την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων και κατεστάλη βίαια από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Σημαντικό ρόλο στη νεότερη ιστορία της Κύθνου διαδραμάτισε η μεταλλευτική δραστηριότητα (εξόρυξη σιδηρομεταλλευμάτων) που αναπτύχθηκε εδώ ώς το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

TI NA ΨΩNIΣETE: Θυμαρίσιο μέλι, την ονομαστή κοπανιστή του νησιού και άλλα τυροκομικά προϊόντα, λουκάνικα. Από τα Λουτρά, τα εξαιρετικής ποιότητας αμυγδαλωτά "Το Γεφύρι". Από τη Δρυοπίδα, μουστοκούλουρα, πήλινα και διακοσμητικά από όστρακα. Από τη Χώρα, έργα τέχνης από το εργαστήρι του Αντώνη Κοζαδίνου. Επίσης, παξιμάδια, θερμιώτικη τυρόπιτα και "κολόπια" (πίτες με σπανάκι και ρύζι).

TOΠIKEΣ NOΣTIMIEΣ: Θερμιώτικη τυρόπιτα, "κολόπια", "σφουγκάτα" (είδος τυροκροκέτας), "σίγλινο" (χοιρινό με λίπος), "σαβόρι" (μαριναρισμένα ψάρια), ψητά της ώρας, λουκάνικα, άσπρο τυρί τρίμμα, κοπανιστή, μαλακά και σκληρά τυροβόλια. Στους γάμους προσφέρονται παστέλι - συνοδεύει πάντα το θερμιώτικο γάμο - και κρέας κοκκινιστό με πατάτες.

AN EXETE ΣKAΦOΣ: Θα δέσετε στο Mέριχα και στα Λουτρά. Ανεφοδιασμός σε καύσιμα, στο Mέριχα (τηλ. 32269) και στα Λουτρά (πρατήριο Χώρας, τηλ. 31419).