Μήλος

Ο Άγιος Κωνσταντίνος, γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός στη βόρεια ακτογραμμή του νησιού
Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, σπανιότατου αρχιτεκτονικού ρυθμού, στον Αδάμαντα
Ο Αδάμαντας, οικισμός που διατηρεί στοιχεία νησιώτικης αρχιτεκτονικής στον αρχικό πυρήνα του
Το Τσιγκράδο, αμμουδερή παραλία με γαλαζοπράσινα νερά, στη νότια ακτογραμμή της Μήλου
Το Σαρακήνικο, ακρογιαλιά μοναδικής φυσικής ομορφιάς
Η όμορφη παραλία του Προβατά, παραθαλάσσιου οικισμού στο νότιο τμήμα της Μήλου
Η περιοχή του Παπάφραγκα, με εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς και συνεχόμενα σπηλαιώδη ανοίγματα στις ακτές της
Το Παλιοχώρι, παραθαλάσσιος οικισμός, χτισμένος σε περιοχή με επιβλητικές βραχώδεις ακτές
Το Κλήμα, γραφικό ψαροχώρι με εξαίρετα δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής
Η Παναγία η Θαλασσίτρα, στην Πλάκα
11 φωτογραφίες
Φωτό:

ΕΚΤΑΣΗ: 151 τ. χλμ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ: 126 χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 4.771

Η Μήλος, το νοτιότερο νησί του συμπλέγματος των Δυτικών Κυκλάδων, έχει ιδιαίτερο χρώμα και πολλές φυσικές ομορφιές. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα από την απώτατη αρχαιότητα προίκισε το νησί με άφθονα πετρώματα και ορυκτά (οψιανό, καολίνη, περλίτη, μπεντονίτη, γύψο, θείο, χαλαζία, βαρύτη κ.ά.), αλλά και σπάνιους μορφολογικούς σχηματισμούς, κάνοντάς το ένα φυσικό γεωλογικό μουσείο. Η προϊστορική Φυλακωπή, το αρχαίο θέατρο, οι περίφημες κατακόμβες, το κάστρο με το ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα, οι εκκλησίες, τα μουσεία, το Σαρακήνικο, το Κλέφτικο και η Συκιά, μοναδικές δημιουργίες της φύσης, οι θαυμάσιες παραλίες με τα γαλαζοπράσινα νερά εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες. Ψηλότερη κορυφή του νησιού είναι ο Προφήτης Ηλίας, 748 μ.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Κατοικημένη από την Προϊστορική Eποχή, η Μήλος γνώρισε στη διαδρομή της μέσα στο χρόνο περιόδους ακμής χάρη στην επίκαιρη θέση, το μεγάλο φυσικό λιμάνι και το πλούσιο σε ορυκτά υπέδαφός της. Το σημαντικότερο ρόλο στην ανάπτυξή της διαδραμάτισε ο οψιανός (οψιδιανός) - σκληρό εκρηξιγενές πέτρωμα, κατάλληλο για την κατασκευή όπλων και αιχμηρών εργαλείων -, που οι Mήλιοι εμπορεύονταν στα νησιά και την ηπειρωτική Eλλάδα. Κατά τους Προϊστορικούς Χρόνους (2300-1100 π.Χ.) η Φυλακωπή αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του κυκλαδικού πολιτισμού. Γύρω στο 1400 π.Χ. το νησί καταλήφθηκε από τους Μυκηναίους, ενώ κατά το 10ο αι. π.Χ. δωριείς άποικοι ίδρυσαν στην περιοχή των φημισμένων κατακομβών οικισμό, που αποτέλεσε το νέο οικιστικό κέντρο της Μήλου και κατοικήθηκε ώς τις αρχές των Χριστιανικών Χρόνων. Τον 8ο και τον 7ο αι. π.Χ., παράλληλα με την κεραμική παραγωγή, αναπτύχθηκαν στο νησί η μικροτεχνία και η χρυσοχοΐα. Η Μήλος έλαβε μέρος στους Περσικούς Πολέμους. Tο 416 π.X. οι Aθηναίοι κατέλαβαν ύστερα από πολύμηνη πολιορκία το νησί, θανάτωσαν πολλούς κατοίκους και εγκατέστησαν κληρούχους. Κατά τους Ελληνιστικούς και τους Ρωμαϊκούς Χρόνους η Μήλος γνώρισε οικονομική και καλλιτεχνική ακμή. Φημισμένα μαρμάρινα αγάλματα των Ελληνιστικών Χρόνων είναι η Αφροδίτη της Μήλου (Μουσείο Λούβρου, Παρίσι) και ο Ποσειδώνας (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο). Η ύπαρξη των κατακομβών αποδεικνύει την πρώιμη διάδοση του χριστιανισμού στο νησί. Κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους η Μήλος εντάχθηκε στην Επαρχία των Νήσων και, στη συνέχεια, στο Θέμα του Αιγαίου. Το 1207 το νησί ενσωματώθηκε στο Δουκάτο του Αιγαίου ή του Αρχιπελάγους και παρέμεινε υπό ενετική κυριαρχία ώς το 1566, γνωρίζοντας στο διάστημα αυτό επανειλημμένες πειρατικές επιδρομές. Στους κατοπινούς αιώνες η Μήλος ακολούθησε την πορεία των άλλων Κυκλάδων. Αξιοσημείωτο γεγονός των Νεότερων Χρόνων υπήρξε η έντονη μεταλλευτική δραστηριότητα, που εξακολουθεί να αποτελεί, μαζί με τον τουρισμό, τη σημαντικότερη πηγή οικονομικής ανάπτυξης του νησιού.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

TI NA ΨΩNIΣETE: Tο γλυκό κουταλιού "κουφέτο" (μέλι, άσπρη κολοκύθα και αμύγδαλα), "ροζέδες" (παραδοσιακό έδεσμα ζυμωμένο με μέλι και καρύδια), παστέλι, χαλβαδόπιτες, παξιμάδια, μέλι, κάππαρη, λιαστές ντομάτες, ζυμαρικά και τυροκομικά.

TOΠIKEΣ NOΣTIMIEΣ: "Πιταράκια" (τυροπιτάκια), "μπουγιουρντί" (τυριά με λαχανικά σε πήλινο σκεύος), "κλέφτικο", κόκορας κρασάτος, συκωταριά τηγανητή, ταραμοκεφτέδες, "ντάκος" (παξιμάδι με ντομάτα και τυρί), αχινομακαρονάδα, αστακομακαρονάδα, μυδοπίλαφο, ψάρια και θαλασσινά, "κουφέτο", "ροζέδες".

AN EXETE ΣKAΦOΣ: Θα δέσετε στο λιμάνι του Aδάμαντα, όπου θα ανεφοδιαστείτε με νερό και καύσιμα (τηλ. 22093).