Μύκονος

Η μαγευτική θέα στη Φτελιά από το ξωκλήσι του Αγίου Παταπίου
Η παραλία της Ελιάς
Το ξωκλήσι του Αγίου Ιακώβου, με θέα στην περιοχή του Αγίου Σώστη
Η φημισμένη Βενετία της Μυκόνου
Η Βενετία της Μυκόνου, η πιο ρομαντική γωνιά του νησιού
Ένα από τα αμέτρητα δαιδαλώδη δρομάκια της Χώρας
Η Παναγία η Παραπορτιανή, στη Χώρα της Μυκόνου
Η Χώρα της Μυκόνου, μια από τις πιο όμορφες κυκλαδίτικες πολιτείες
Η αμμουδερή παραλία της Αγίας Άννας, κοντά στον Καλαφάτη
Η παραλία του Καλαφάτη
Ο Καλαφάτης, όμορφος παραθαλάσσιος τουριστικός οικισμός
12 φωτογραφίες
Φωτό:

ΕΚΤΑΣΗ: 87 τ. χλμ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ: 81,5 χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 9.320

Με παγκόσμια φήμη και ακτινοβολία, η Mύκονος είναι ένα από τα ωραιότερα νησιά των Kυκλάδων. Χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, επώνυμοι και μη, κατακλύζουν κάθε χρόνο τη γοητευτική Χώρα και τις υπέροχες οργανωμένες παραλίες του νησιού, απολαμβάνοντας τον ήλιο, τη θάλασσα και την έντονη νυχτερινή ζωή. Οι πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες και τα σύγχρονα τουριστικά συγκροτήματα με παροχές υψηλών προδιαγραφών, τα εμπορικά καταστήματα με τη μεγάλη ποικιλία προϊόντων, τα εστιατόρια με την ελληνική και τη διεθνή κουζίνα, τα ρομαντικά καφέ μπαρ και τα κοσμοπολίτικα κλαμπ, οι οργανωμένες παραλίες συνθέτουν την άρτια τουριστική υποδομή της Μυκόνου. Ψηλότερη κορυφή του νησιού είναι ο Προφήτης Ηλίας Βορνιώτης, 372 μ.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Σύμφωνα με την παράδοση, το νησί οφείλει την ονομασία του στον ήρωα Μύκονο, απόγονο του μυθικού βασιλιά της Δήλου Ανίου. Η Μύκονος έχει συνδεθεί με τη μυθική μορφή του Ηρακλή, αφού κάτω από τους διάσπαρτους γρανιτένιους βράχους του νησιού βρίσκονται θαμμένοι οι Γίγαντες που σκότωσε ο ήρωας πολεμώντας στο πλευρό του πατέρα του, Δία, κατά τη Γιγαντομαχία. Ως πρώτοι κάτοικοι του νησιού αναφέρονται Κάρες, Φοίνικες και Κρήτες. Τον 11ο αι. π.Χ. ιδρύθηκε από Ίωνες η αρχαία πόλη της Μυκόνου στη θέση της σύγχρονης πόλης (Χώρας). Η Μύκονος αποτέλεσε μέλος τόσο της Α' όσο και της Β' Αθηναϊκής Συμμαχίας. Κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους το νησί εντάχθηκε αρχικά στην Επαρχία των Νήσων και ακολούθως στο Θέμα του Αιγαίου. Επί Φραγκοκρατίας η Μύκονος καταλήφθηκε από τους Ενετούς. Το 1537 το νησί καταστράφηκε από το Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα. Σημαντική υπήρξε η συμβολή της Μυκόνου στον επαναστατικό αγώνα του 1821, πρωταγωνιστικός δε ο ρόλος που διαδραμάτισε η ηρωίδα Mαντώ Mαυρογένους (1796/1797-1840). Τη μεταναστευτική τάση των κατοίκων κατά τους μετεπαναστατικούς χρόνους (ιδιαίτερα μετά τα τέλη του 19ου αι.) διαδέχθηκε η έντονη τουριστική ανάπτυξη της Μυκόνου μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, γεγονός που κατέστησε το νησί σημαντικό κέντρο του παγκόσμιου τουρισμού.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

TI NA ΨΩNIΣETE: Επώνυμα προϊόντα γνωστών οίκων μόδας, δερμάτινα είδη, κοσμήματα, εικαστικά έργα. Παραδοσιακά γλυκά, αρτοσκευάσματα, "σουμάδα" (ποτό), αλλαντικά (λουκάνικα και "λούζα"), τυριά και τη φημισμένη κοπανιστή Mυκόνου.

TOΠIKEΣ NOΣTIMIEΣ: Κοπανιστή, "λούζα" (χοιρινό κρέας), λουκάνικα, φασόλια μαυρομάτικα, ψάρια και θαλασσινά (αστακοί, αχινοί σε λαδόξιδο, πίνες, μύδια και φούσκες).

AN EXETE ΣKAΦOΣ: Θα δέσετε στον Τούρλο και τον Ορνό. Για καύσιμα, τηλ. 22168, 22651.