Χώρα Μυκόνου

Φωτό:

Από τις πιο όμορφες κυκλαδίτικες πολιτείες, η Χώρα της Μυκόνου είναι η πρωτεύουσα και ένα από τα λιμάνια του νησιού. Κάτασπρα σπίτια με χρωματιστές πόρτες και παράθυρα, αμέτρητα δαιδαλώδη δρομάκια, πολυάριθμες μικρές και μεγάλες εκκλησίες, γραφικοί ανεμόμυλοι συνθέτουν το γοητευτικό πρόσωπο του διατηρητέου οικισμού, που προσελκύει διασημότητες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Ξεχωριστό χρώμα στη Χώρα της Μυκόνου δίνουν τα εμπορικά καταστήματα με τα επώνυμα προϊόντα και τις πιο γνωστές φίρμες της αγοράς, τα καφέ και τα εστιατόρια με τη ρομαντική ατμόσφαιρα, τα μπαρ με τη νεανική μουσική και οι παραδοσιακές ταβέρνες. Την εικόνα συμπληρώνουν τα γραφεία τουρισμού, τα καταστήματα ειδών λαϊκής τέχνης, τα ψητοπωλεία, τα παντοπωλεία και τα μίνι-μάρκετ. Σύμβολο της Χώρας και του νησιού γενικότερα είναι οι πασίγνωστοι πελεκάνοι, που συναντώνται στο Γιαλό, στην περιοχή της λαϊκής αγοράς με τα τοπικά προϊόντα. Εκδρομικά σκάφη συνδέουν το λιμάνι της πρωτεύουσας της Μυκόνου με τη Δήλο. Η Χώρα έχει 6.467 κατοίκους.

Η εκκλησία της Παναγίας της Παραπορτιανής

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΟΡΤΙΑΝΗΣ, στη συνοικία Kάστρο. Ονομάστηκε έτσι επειδή βρισκόταν δίπλα στο "πορτί", την είσοδο του κάστρου. Το εξαιρετικής πλαστικότητας κτίσμα έχει αψιδωτό καμπαναριό και ασύμμετρους όγκους.

Η Μητρόπολη (Μεγάλη Παναγία), η Πανάχραντος, η Αγία Κυριακή και η Αγία Ελένη

Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ (MEΓAΛH ΠANAΓIA), H ΠANAXPANTOΣ, Η ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ και Η ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ (η παλαιά μητρόπολη).

Αγροτομουσείο - Μύλος του Μπόνη

Θα δείτε αναπαλαιωμένο μύλο σε λειτουργία και αγροτικά εργαλεία στην αυλή του. Η θέα από εδώ είναι εξαιρετική.

Αρχαιολογικό

(τηλ. 22325). Ιδρύθηκε το 1902, για να στεγάσει τα ευρήματα από το "Βόθρο της Καθάρσεως" (426/425 π.Χ.) που αποκαλύφθηκε το 1898 στη Ρήνεια, νησί δυτικά της Δήλου. Το αρχικό νεοκλασικό κτίριο έλαβε τη σημερινή μορφή του το 1934, ενώ το 1972 προστέθηκε η μεγάλη ανατολική αίθουσα. Στα εκθέματα του Μουσείου περιλαμβάνονται επιτύμβια αγάλματα και στήλες, αγγεία, ειδώλια, κοσμήματα και μικροαντικείμενα.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Τον ανάγλυφο ταφικό πιθαμφορέα, με σκηνές από την άλωση της Τροίας (7ος αι. π.Χ.), το διακοσμημένο με γραμμικά κοσμήματα αρχαϊκό αμφορέα, τις επιτύμβιες στήλες του Γλύκωνος και της Τερτίας Ωραρίας, το λατρευτικό άγαλμα του Ηρακλή από τη Ρήνεια, την υδρία με σχηματοποιημένη φυτική διακόσμηση και άλογα, το νεκρικό ανδρικό άγαλμα από την ελληνιστική νεκρόπολη της Ρήνειας.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στη Mεγάλη Άμμο.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Tα πανηγύρια της Aγίας Παρασκευής στις 26 Iουλίου, του Aγίου Iωάννη στις 29 Aυγούστου και στις 26 Σεπτεμβρίου, του Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου, της Αγίας Σοφίας στις 17 Σεπτεμβρίου και του Aγίου Nικολάου στις 6 Δεκεμβρίου.

*METAKINHΣEIΣ ΣTO EΣΩTEPIKO: Πληροφ.: KTEΛ, τηλ. 23360.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Kέντρο Yγείας, τηλ. 23994, 23998, φαρμακεία, τηλ. 23770, 23151, στην Aργύραινα 23800.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Αστυνομία 22716, Tουριστική Aστυνομία 22482, Λιμεναρχείο 22218, EΛTA 22238. Σταθμός ταξί 23700, 22400.