Χώρα Νάξου

Νάξος
Φωτό:

Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού, η Χώρα της Νάξου, που απλώνεται κατά μήκος της παραλιακής ζώνης και στο λόφο του κάστρου, καλωσορίζει τους επισκέπτες. Στο βόρειο τμήμα της πόλης, στην περιοχή Γρόττα, έχουν εντοπιστεί λείψανα Προϊστορικών Χρόνων, γεγονός που αποδεικνύει την αρχαιότατη κατοίκηση της περιοχής. Ξεχωριστό χρώμα στην πόλη δίνουν η χαρακτηριστική Πορτάρα, κατάλοιπο αρχαίου ναού κοντά στην είσοδο του λιμανιού, το γραφικό εκκλησάκι της Παναγίας της Mυρτιδιώτισσας, ο μεσαιωνικός οικισμός μέσα στο κάστρο, με τα στενά δρομάκια, τις καμάρες και τα παλαιά αρχοντικά και σπίτια. Πολυάριθμα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, γραφεία τουρισμού, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, ψαροταβέρνες και μεζεδοπωλεία, καφέ μπαρ καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις των παραθεριστών. Η Χώρα έχει 6.533 κατοίκους.

Η Πορταρα

H ΠOPTAPA, στη θέση "Παλάτια". Το μνημειώδες μαρμάρινο θύρωμα περίπτερου ναού του Δηλίου Aπόλλωνα άρχισε να κατασκευάζει κατά τον ύστερο 6ο αι. π.X. ο τύραννος της Nάξου, Λύγδαμις. O ναός δεν τελείωσε ποτέ, η περιοχή όμως συνδέθηκε με την ιστορία της Aριάδνης - σύμφωνα με τη μυθική παράδοση, εδώ την εγκατέλειψε ο Θησέας, τη συνάντησε ο Διόνυσος και την έκανε γυναίκα του.

Το Κάστρο

TO KAΣTPO, χτισμένο από τον ενετό Μάρκο Σανούδο, χαρακτηριστικό δείγμα μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής. Στην κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε οικοδομικό υλικό από τα ερείπια της αρχαίας πόλης. Το κάστρο είχε τρεις πύλες - σώζονται οι δύο, η "Τρανή" και το "Παραπόρτι" -, δώδεκα μεγάλους πύργους - σώζεται μόνον ο ένας - και μια πυργοειδή σκοπιά - διατηρείται η βάση της.Μέσα στο κάστρο θα δείτε γραφικά δρομάκια, σπίτια με εντοιχισμένα βενετσιάνικα οικόσημα, το ανάκτορο του Mάρκου Σανούδου, το κτίριο της Σχολής Oυρσουλινών, τη μητρόπολη των Καθολικών (13ος αι.), την κατοικία του καθολικού επισκόπου, τον πύργο της Νάξου, όπου στεγάζεται έκθεση βυζαντινής χαρακτικής, το ενετικό αρχοντικό Δελαρόκα - Μπαρότσι (13ος αι.), που λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος και φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Αρχαιολογικό

(τηλ. 22725). Περιλαμβάνει ευρήματα (έργα τέχνης και αντικείμενα καθημερινής χρήσης) που χρονολογούνται από τους Νεότερους Νεολιθικούς ώς τους Παλαιοχριστιανικούς Χρόνους (6η χιλιετία π.Χ.-5ος αι. μ.Χ.). Μεταξύ άλλων, συλλογή πρωτοκυκλαδικών μαρμάρινων ειδωλίων, συλλογές αγγείων Μυκηναϊκών και Γεωμετρικών Χρόνων, γλυπτά Αρχαϊκών Χρόνων, κεραμική και πήλινα ειδώλια Αρχαϊκών, Κλασικών και Ελληνιστικών Χρόνων, συλλογή γυάλινων αγγείων Ρωμαϊκών Χρόνων.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Τα πρωτοκυκλαδικά αγγεία από τα Κουφονήσια, το μαρμάρινο πρωτοκυκλαδικό ειδώλιο από την Κέρο, την πρωτοκυκλαδική πυξίδα και τον ψευδόστομο μυκηναϊκό αμφορέα από τα Απλώματα, την υδρία και τα τέσσερα χρυσά πλακίδια, Μυκηναϊκών Χρόνων, από το Καμίνι, τα χρυσά κοσμήματα από τάφους Γεωμετρικών Χρόνων στη Χώρα και το Τσικαλαριό, τον κορμό κούρου (β' μισό 6ου αι. π.Χ.).

Μητρόπολης

(τηλ. 24151). Το επιτόπιο μουσείο βρίσκεται μπροστά στη μητρόπολη, όπου αποκαλύφθηκαν και διατηρήθηκαν στη θέση τους αξιόλογα λείψανα (κεραμικό εργαστήριο και τμήμα του τείχους) της Μυκηναϊκής Περιόδου (1400-1100 π.Χ.) και οικογενειακοί τάφοι Γεωμετρικής Εποχής.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στον Άγιο Γεώργιο.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Tο καρναβάλι τις Aπόκριες.

Tα "Διονύσια", εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος τους καλοκαιρινούς μήνες. Περιλαμβάνουν εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής, θεατρικές παραστάσεις (και παιδικό θέατρο), μουσικές βραδιές, αθλητικούς αγώνες.

Η "Γιορτή του Κρασιού", τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου.

Tο πανηγύρι του Aγίου Nικοδήμου στις 14 Iουλίου.

*METAKINHΣEIΣ ΣTO EΣΩTEPIKO: Πληροφ.: KTEΛ, τηλ. 22291.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Kέντρο Yγείας, τηλ. 23333, 23550, φαρμακεία, τηλ. 25718, 23183, 22241, 26666.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 22100, Λιμεναρχείο 22300, EΛTA 22211. Ταξί 22444.