Γλινάδο - Γαλανάδο

Το ιερό του Διονύσου στη θέση Ύρια
Φωτό:

Γεωργοκτηνοτροφικά χωριά, με όμορφη θέα στην πόλη της Νάξου και το Λιβάδι, περιοχή όπου καλλιεργούνται πατάτες και εκτρέφονται βοοειδή. Ανάμεσα στο Γλινάδο και τον Άγιο Αρσένιο βρίσκεται η τυροκομική μονάδα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, όπου, μεταξύ άλλων, παράγεται η ονομαστή γραβιέρα του νησιού. Το Γλινάδο έχει 509 και το Γαλανάδο 425 κατοίκους. Aπέχουν 5,5 και 5 χλμ NΑ αντίστοιχα από τη Χώρα.

Το Ιερό του Διόνυσου

ΤΟ ΙΕΡΟ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ, στη θέση "Ύρια". Η θρησκευτική δραστηριότητα στην περιοχή ξεκινά από τους Μυκηναϊκούς Χρόνους (1300 π.Χ.). Στην ίδια θέση και με τον ίδιον προσανατολισμό εντοπίστηκαν τέσσερις διαδοχικοί ναοί (σε αλλεπάλληλα στρώματα), που τεκμηριώνουν τη δημιουργία της ναξιακής αρχιτεκτονικής από τα τέλη του 9ου-αρχές του 8ου αι. π.Χ. ώς τον 6ο αι. π.Χ. Ο τελευταίος ναός του Διονύσου (αρχαϊκός ναός ιωνικού ρυθμού, που επισκευάστηκε κατά τους Ρωμαϊκούς Χρόνους) μετατράπηκε σε παλαιοχριστιανική βασιλική τον 5ο αι. Στον αρχαιολογικό χώρο έχουν πραγματοποιηθεί αναστηλωτικές εργασίες. Σε μικρή αίθουσα θα δείτε ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο, καθώς και μακέτα των ναών.

Ο Πύργος του Μπελόνια

O ΠYPΓOΣ TOY MΠEΛΟNIA, 16ου αι., κοντά στο Γαλανάδο. Άλλοτε κατοικία του ενετού άρχοντα της περιοχής, ο πύργος έχει όμορφη θέα στη Xώρα. Δίπλα του θα δείτε το δίδυμο εκκλησάκι του Aγίου Iωάννη, που χρησιμοποιούσαν ορθόδοξοι και καθολικοί.