Κόρωνος

Κόρωνος
Φωτό:

Παραδοσιακό κεφαλοχώρι της ορεινής Νάξου, χτισμένο κλιμακωτά στις πλαγιές κατάφυτης ρεματιάς - υψόμετρο 540. Σπίτια εξαίρετης αρχιτεκτονικής, γραφική πλατεία με κληματαριές και λουλούδια, πλακόστρωτα σοκάκια και πολυάριθμα σκαλιά, περίτεχνες καμάρες δημιουργούν μια ρομαντική ατμόσφαιρα, που συγκινεί και γοητεύει τον επισκέπτη. Ενδιαφέρουσες περιπατητικές διαδρομές μέσα από συντηρημένα μονοπάτια επιτρέπουν την καλύτερη γνωριμία με την περιοχή, ιδιαίτερο γνώρισμα της οποίας είναι οι αναβαθμίδες (ξερολιθιές) με καλλιέργειες. Η Κόρωνος είναι γνωστή ως το χωριό της σμύριδας, μια και οι κάτοικοί της έχουν μακρά παράδοση στην εξόρυξη του ιδιαίτερα σκληρού ορυκτού από τα βουνά της περιοχής. Το χωριό δοκιμάστηκε σκληρά κατά τη Γερμανική Κατοχή. Από την Κόρωνο καταγόταν, μεταξύ άλλων, ο Νικηφόρος Μανδηλαράς (1928-1967), δικηγόρος, δημοσιογράφος και πολιτικός, που δολοφονήθηκε το 1967. Η Κόρωνος έχει 584 κατοίκους. Aπέχει 30 χλμ ΒA από τη Xώρα.

Η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ, με μαρμάρινο τέμπλο και αξιόλογες τοιχογραφίες. Ιδρύθηκε τον 9ο-10ο αι. και ανακαινίστηκε το 1580.

Το Μνημείο Πεσόντων

ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ, έργο του γλύπτη Αρμακόλα.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στην παραλία του Λιώνα.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Ο εορτασμός της Καθαρής Δευτέρας.

Η γιορτή του κλήδονα στις 24 Ιουνίου.

Tα πανηγύρια της Aγίας Mαρίνας στις 17 Iουλίου, της Παναγίας της Aργοκοιλιώτισσας την Παρασκευή του Πάσχα και της Παναγίας Κεράς στις 23 Αυγούστου.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Aγροτικό Iατρείο, τηλ. 51280.