Σαντορίνη

Το τελεφερίκ στα Φηρά
Άποψη των Φηρών
Ο Γουλάς, πύργος στο Εμπορείο
Ημεροβίγλι
Η Βλυχάδα
Η άσπρη μελιτζάνα της Σαντορίνης
Η Κόκκινη Παραλία
Η κάναβα Δρόσου - Χρυσού στον Πύργο
Η θέα στο Καμάρι από την αρχαία Θήρα
Το Καμάρι, τουριστικό κέντρο με κοσμοπολίτικο χαρακτήρα
Φηροστεφάνι
Άποψη των Φηρών
13 φωτογραφίες
Φωτό:

ΕΚΤΑΣΗ: 73 τ. χλμ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ: 69,5 χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 13.670

Νησί ανεπανάληπτης φυσικής ομορφιάς, στο νότιο άκρο του συμπλέγματος των Κυκλάδων, η Σαντορίνη (Θήρα), από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο, προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις. Η εντυπωσιακή καλντέρα, θαλάσσια λεκάνη που δημιουργήθηκε από ηφαιστειακές εκρήξεις, οι ξεχωριστοί παραδοσιακοί οικισμοί των Φηρών και της Οίας με το υπέροχο ηλιοβασίλεμα, οι σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι, οι γραφικές εκκλησίες γοητεύουν τους επισκέπτες του νησιού. Η άρτια ξενοδοχειακή υποδομή, η νυχτερινή ζωή και τα κοσμοπολίτικα θέρετρα με τις οργανωμένες παραλίες καλύπτουν απόλυτα τις απαιτήσεις των παραθεριστών. Αξιοσημείωτη είναι η παράδοση της Σαντορίνης στην αμπελουργία και την οινοποιία. Ψηλότερη κορυφή του νησιού είναι ο Προφήτης Ηλίας, 565 μ.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η Θήρα (Σαντορίνη), όπως και τα δύο άλλα νησιά που ανήκουν στο ίδιο νησιωτικό σύμπλεγμα (Θηρασία και Ασπρονήσι), είναι κατάλοιπο ενός μεγάλου νησιού (Στρογγύλης ή Καλλίστης), που βυθίστηκε εν μέρει ύστερα από μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη κατά τους Προϊστορικούς Χρόνους (τέλη του 17ου αι. π.Χ.). Οι κάτοικοι της Θήρας, που ανήκε στη σφαίρα επιρροής των Μινωιτών, είχαν αναπτύξει πριν από την ηφαιστειακή έκρηξη-ορόσημο του 17ου αι. π.Χ. ιδιαίτερα αξιόλογο πολιτισμό, έχοντας μετατρέψει κατά τη διάρκεια της 3ης χιλιετίας π.Χ. τη μικρή παράκτια εγκατάσταση του Ακρωτηρίου (που κατοικούνταν τουλάχιστον από τα μέσα της 5ης χιλιετίας π.Χ.) σε κοσμοπολίτικο αστικό κέντρο. Τα μοναδικά ανασκαφικά ευρήματα του Ακρωτηρίου αποδεικνύουν το υψηλό πολιτιστικό και βιοτικό επίπεδο των κατοίκων του οικισμού, που έμεινε επί αιώνες θαμμένος κάτω από την ηφαιστειακή τέφρα. Στις αρχές της 1ης χιλιετίας π.Χ. το νησί αποικίστηκε από Δωριείς με επικεφαλής το Θήρα. Τον 9ο αι. π.Χ. ιδρύθηκε η πόλη της αρχαίας Θήρας, που κατοικήθηκε ώς και τους Πρώιμους Βυζαντινούς Χρόνους. Το 631 π.Χ. Θηραίοι με επικεφαλής το Βάττο ίδρυσαν την Κυρήνη, κυριότερη πόλη της αρχαίας Κυρηναϊκής. Κατά τους Ελληνιστικούς Χρόνους η Θήρα υπήρξε ναυτική βάση των Πτολεμαίων. Κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους το νησί εντάχθηκε αρχικά στην Επαρχία των Νήσων και ακολούθως στο Θέμα του Αιγαίου. Το 1207 η Θήρα καταλήφθηκε από τον ενετό Mάρκο Σανούδο, δούκα του Αιγαίου ή του Αρχιπελάγους. Επί Φραγκοκρατίας (1207-1579) το νησί έλαβε την ονομασία Σαντορίνη από ένα εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης (Santa Irini). Επί Τουρκοκρατίας (1579-1821) η Σαντορίνη γνώρισε περίοδο ακμής χάρη στην καταστολή της πειρατείας και την ανάπτυξη του διαμετακομιστικού εμπορίου. Οι κάτοικοι του νησιού έλαβαν μέρος στον Αγώνα του 1821.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

TI NA ΨΩNIΣETE: Εμφιαλωμένα κρασιά εξαίρετης ποιότητας (ξεχωριστό είναι το Vinsanto, γλυκό κρασί από λιαστά σταφύλια), φάβα, ντοματάκια (και γλυκό), ντοματοπολτό, κάππαρη, καππαρόφυλλα, άσπρες μελιτζάνες, αρτοσκευάσματα. Επίσης, υφαντά.

TOΠIKEΣ NOΣTIMIEΣ: Άσπρες μελιτζάνες τηγανητές ή σκορδαλιά, φάβα, ντοματάκια λιαστά, φαβατοκεφτέδες, ντοματοκεφτέδες, κολοκυθοκεφτέδες, σκορδομακαρονάδα, κολοκυθάκια γεμιστά, κακαβιά, καλαμάρι ψητό.

AN EXETE ΣKAΦOΣ: Θα δέσετε στη Βλυχάδα.