Σέριφος

Τα Λιβαδάκια, παραλιακός οικισμός με όμορφη αμμουδιά
Ο όρμος του Αβεσσαλού, στη δυτική ακτογραμμή του νησιού
Ο Άσπρος Πύργος και, στο βάθος, το ξωκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους, στην ευρύτερη περιοχή του Κουταλά
Νεοκλασικό της Χώρας Σερίφου
Το... χρώμα της Χώρας Σερίφου
Το Μεγάλο Λιβάδι, γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός, άλλοτε κύριο εξαγωγικό λιμάνι του σιδηρομεταλλεύματος του νησιού
Παλαιό βαγονέτο στο Μεγάλο Λιβάδι
Η σκάλα φόρτωσης σιδηρομεταλλεύματος στο Μεγάλο Λιβάδι
Ο Ψαρός Πύργος (Θρόνος του Κύκλωπα), ορθογώνιο οικοδόμημα, χτισμένο με πελεκημένους μακρόστενους σχιστόλιθους, στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού
Η θέα από τον Ψαρό Πύργο στο Μεγάλο Λιβάδι
Η Χώρα Σερίφου, γαντζωμένη σε λόφο πάνω από το λιμάνι της Σερίφου, το Λιβάδι
12 φωτογραφίες
Φωτό:

ΕΚΤΑΣΗ: 75 τ. χλμ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ: 81,5 χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 1.414

Νησί του συμπλέγματος των Δυτικών Kυκλάδων, η Σέριφος βρίσκεται ανάμεσα στην Κύθνο και τη Σίφνο. Η Χώρα με την αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική στέκει σε λόφο πάνω από το λιμάνι, καλωσορίζοντας τους επισκέπτες. Δαντελωτές ακρογιαλιές και γραφικοί ορμίσκοι που αγκαλιάζουν όμορφες αμμουδερές παραλίες φιλοξενούν τους λάτρεις των εκδρομών με ταχύπλοο ή ιστιοπλοϊκό. Χωριά με παραδοσιακό χρώμα, αξιόλογες αρχαιότητες και παλαιές εκκλησίες, ξερολιθιές, αγροικίες και ξωκλήσια ενθουσιάζουν όσους αγαπούν τις πεζοπορικές διαδρομές και την επαφή με την κυκλαδίτικη ύπαιθρο. Άρρηκτα δεμένη με τη νεότερη ιστορία της Σερίφου είναι η μεταλλευτική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε εδώ στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αι. Ψηλότερη κορυφή του νησιού είναι ο Τρούλλος, 587 μ.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

H Σέριφος συνδέθηκε με τη μυθική μορφή του Περσέα, τον οποίον έφερε εδώ η θάλασσα κλεισμένο σε ξύλινη λάρνακα, όπου τον είχε βάλει μαζί με τη μητέρα του, Δανάη, ο παππούς του, Ακρίσιος, μυθικός βασιλιάς του Άργους, φοβούμενος την επαλήθευση του χρησμού ότι θα τον σκότωνε ο εγγονός του. Aπό τη Σέριφο ξεκίνησε η περιπλάνηση του Περσέα, ο οποίος υποσχέθηκε ως γαμήλιο δώρο στο βασιλιά της Σερίφου Πολυδέκτη την κεφαλή της Μέδουσας. Ως πρώτοι κάτοικοι του νησιού - το όνομά του, με εξαίρεση την περίοδο της Φραγκοκρατίας, παρέμεινε αναλλοίωτο από την αρχαιότητα - αναφέρονται Αιολείς από τη Θεσσαλία. Η Σέριφος εποικίστηκε πιθανώς τον 7ο αι. π.Χ. από Ίωνες της Αττικής και γνώρισε ακμή κατά τους Κλασικούς Χρόνους. Αποτέλεσε μέλος της Α' και Β' Αθηναϊκής Συμμαχίας και υπήχθη στους Σπαρτιάτες, τους Μακεδόνες και τους Πτολεμαίους της Αιγύπτου. Υπήρξε τόπος εξορίας αντιφρονούντων Ρωμαίων, ενώ από το 14ο αι. περιήλθε στην κυριαρχία των Ενετών και γνώρισε οικονομική άνθηση χάρη στην αξιοποίηση των μεταλλείων της. Έλαβε μέρος στην Επανάσταση του 1821 και απελευθερώθηκε μαζί με τις άλλες Κυκλάδες. Η νεότερη ιστορία της Σερίφου σημαδεύτηκε από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες. Στην εξόρυξη σιδηρομεταλλευμάτων κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αι. ενεπλάκησαν τα κορυφαία ονόματα της μεταλλευτικής βιομηχανίας εκείνης της εποχής - πρωταγωνιστικός υπήρξε ο ρόλος της οικογένειας Γρώμαν - και δεν είναι υπερβολή να υποστηριχθεί ότι επί έναν αιώνα - ώς το 1964 - η Σέριφος ζούσε από και για τα μεταλλεία της.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

ΤΙ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΤΕ: Μέλι, κρασί, τυρί, κάππαρη, αρτοσκευάσματα (κρίθινο κουλούρι κ.ά.) και αμυγδαλωτά.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ: "Ρεβιθάδα" (ρεβίθια στο φούρνο), ξινομυζήθρα, μαραθοτηγανίτες, ντομάτες ξερές και "λούτζα" (χοιρινό λιαστό).

AN EXETE ΣKAΦOΣ: Θα δέσετε στο Λιβάδι, όπου θα ανεφοδιαστείτε με νερό και καύσιμα (τηλ. 51512).