Σίφνος

Το προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Συμεών
Το προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Συμεών
Τα κεραμικά της "Δύσκολης" και ο μπαρμπα-Κώστας
Τα κεραμικά της "Δύσκολης"
Το εργαστήρι κεραμικής του Κωνσταντίνου Δεπάστα
Τα κεραμικά της "Δύσκολης"
Τα κεραμικά της "Δύσκολης"
Τα κεραμικά της "Δύσκολης"
Τα κεραμικά της "Δύσκολης"
Τα κεραμικά της "Δύσκολης"
Τα κεραμικά της "Δύσκολης"
Τα κεραμικά της "Δύσκολης"
Τα κεραμικά της "Δύσκολης"
Τα κεραμικά της "Δύσκολης"
Τα κεραμικά της "Δύσκολης"
Ο Κωνσταντίνος Δεπάστας στο χώρο δουλειάς του
Εργαστήριο κεραμικής στη Χερρόνησο
Δείγματα της παραδοσιακής σιφνέικης κεραμικής
Δείγματα της παραδοσιακής σιφνέικης κεραμικής
Ο Κωνσταντίνος Δεπάστας, αγγειοπλάστης στη Χερρόνησο
Ο Κωνσταντίνος Δεπάστας, αγγειοπλάστης στη Χερρόνησο
Η θέα στις Καμάρες από ψηλά
Το Βαθύ, γραφικό χωριό στο νοτιοδυτικό τμήμα της Σίφνου
Η αρχιτεκτονική του Αρτεμώνα
Η Χερρόνησος, γραφικό ψαροχώρι στο βόρειο άκρο της Σίφνου
Το Αποκοφτό, παραλία κοντά στη Χρυσοπηγή
Η Χρυσοπηγή, από τις γραφικότερες γωνιές των Κυκλάδων
Το Βαθύ, χτισμένο γύρω από κλειστό όρμο με αμμουδερή παραλία
Ο Πλατύς Γιαλός, φημισμένο θέρετρο με εκτεταμένη αμμουδερή παραλία
Η αρχιτεκτονική του Κάστρου
Το Κάστρο, παλαιά πρωτεύουσα της Σίφνου
Οι Καμάρες, το λιμάνι της Σίφνου
Ο Φάρος, γραφικός οικισμός με όμορφη αμμουδερή παραλία
Ελάχιστα υλικά θέλει το μαστέλο
Η πρώτη ύλη μας
Η Εύα Μονοχάρη, με το μαστέλο της
Πιάτο μαστέλο
66 φωτογραφίες
Φωτό:

ΕΚΤΑΣΗ: 74 τ. χλμ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ: 70,5 χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 2.442

Νησί με παράδοση στην αγγειοπλαστική και τη μαγειρική - ονομαστή είναι η σιφνέικη κουζίνα -, η Σίφνος ανήκει στο σύμπλεγμα των Δυτικών Κυκλάδων. Τους επισκέπτες γοητεύουν τα γραφικά κυκλαδίτικα χωριά με τα ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία, τα κάτασπρα σπίτια και αρχοντικά, τα πλακόστρωτα σοκάκια, τις παλαιές εκκλησίες, τα εργαστήρια κεραμικής και τις παραδοσιακές ταβέρνες. Ξεχωριστό χρώμα στο νησί δίνουν ο μεσαιωνικός οικισμός του Κάστρου, οι αρχαίοι πύργοι, οι αξιόλογες μονές, οι ανεμόμυλοι, οι περιστεριώνες, οι ξερολιθιές με τις καλλιέργειες. Τα μονοπάτια της Σίφνου επιτρέπουν στους περιπατητές να γνωρίσουν απόμακρα ξωκλήσια και να απολαύσουν το όμορφο φυσικό ανάγλυφο. Τη μεγαλύτερη παραθεριστική κίνηση συγκεντρώνουν οι παραθαλάσσιοι οικισμοί με τη σύγχρονη τουριστική υποδομή. Ψηλότερη κορυφή του νησιού είναι ο Προφήτης Ηλίας, 691 μ.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Κατοικημένη από τους Προϊστορικούς Χρόνους, η Σίφνος υπήρξε κατά την αρχαιότητα ένα από τα ακμαία νησιά των Κυκλάδων χάρη στα μεταλλεία χρυσού και αργύρου που διέθετε. Οι πολυάριθμοι αρχαίοι πύργοι του νησιού χρησίμευαν πιθανώς στη φύλαξη των μεταλλείων και στην προστασία από την πειρατεία. Στη Σίφνο έχουν εντοπιστεί πρωτοκυκλαδικά νεκροταφεία (3η χιλιετία π.Χ.). Στην παραθαλάσσια ακρόπολη του Κάστρου, που κατοικήθηκε σε όλη την Εποχή του Χαλκού, ιδρύθηκε η αρχαία πόλη της Σίφνου. Κατά τους Μυκηναϊκούς Χρόνους (β' μισό 13ου αι. π.Χ.) ιδρύθηκε η ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα. Γύρω στο 1000 π.Χ. η Σίφνος αποικίστηκε από Ίωνες της Αττικής. Το νησί έφθασε στο απόγειο της ανάπτυξής του τον 6ο αι. π.Χ., όταν και οικοδομήθηκε (γύρω στο 525 π.Χ.) ο περίφημος Θησαυρός στο ιερό του Απόλλωνα στους Δελφούς. Η Σίφνος αποτέλεσε μέλος της Α' και της Β' Αθηναϊκής Συμμαχίας. Κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους το νησί εντάχθηκε αρχικά στην Επαρχία των Νήσων και ακολούθως στο Θέμα του Αιγαίου. Επί Φραγκοκρατίας η Σίφνος ενσωματώθηκε στο Δουκάτο του Αιγαίου ή του Αρχιπελάγους και γνώρισε στη συνέχεια πολλούς κυριάρχους. Οικονομική και πνευματική ανάπτυξη σημειώθηκε στο νησί επί Τουρκοκρατίας. Οι κάτοικοι της Σίφνου έλαβαν μέρος στον Αγώνα του 1821.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

TI NA ΨΩNIΣETE: Kεραμικά χρήσης και διακόσμησης, υφαντά. Επίσης, μέλι, αμυγδαλωτά, μεγάλη ποικιλία γλυκών, κρασί, ξινομυζήθρα και κουλούρια.

TOΠIKEΣ NOΣTIMIEΣ: "Ρεβιθάδα" (ρεβίθια με μπαχαρικά και λεμόνι), ρεβιθοκεφτέδες, "μαστέλο" (αρνί με κρασί σε πήλινο, στο φούρνο), ξινομυζήθρα, καππαροσαλάτα, γλυκά ταψιού, κουραμπιέδες, αμυγδαλωτά, λουκούμια, παστέλι, βανίλια, "μπουρέκι" (μικρή πίτα με μέλι, αμύγδαλα και σουσάμι). Επίσης, ψάρια (σκορπίνα ψητή, μπαρμπούνια ψητά κ.ά.) και θαλασσινά.

AN EXETE ΣKAΦOΣ: Θα δέσετε στις Kαμάρες και στο Φάρο. Για ανεφοδιασμό σε καύσιμα και νερό, στις Καμάρες, τηλ. 31485.