Σίκινος

Η υπέροχη θέα από το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας
Στη Χώρα Σικίνου
Η Χώρα Σικίνου, γνήσιος κυκλαδίτικος οικισμός
Η μονή της Ζωοδόχου Πηγής, σε επιβλητική τοποθεσία, με όμορφη θέα στο ηλιοβασίλεμα
Η μονή της Ζωοδόχου Πηγής, στην κορυφή βράχου πάνω από τη Χώρα Σικίνου
Πέτρα και φως (μονή Ζωοδόχου Πηγής)
Εκτυφλωτικό λευκό και βαθύ μπλε (μονή Ζωοδόχου Πηγής)
Το μοναστηριακό συγκρότημα της Επισκοπής, χτισμένο στην περιοχή της αρχαίας Σικίνου
Η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Συκιάς, στην ευρύτερη περιοχή της Αλοπρόνοιας
Στην περιοχή της Αλοπρόνοιας
Η Αλοπρόνοια, το λιμάνι της Σικίνου
12 φωτογραφίες
Φωτό:

ΕΚΤΑΣΗ: 39,5 τ. χλμ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ: 41 χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 238

Ανάμεσα στη Φολέγανδρο και την Ίο, η Σίκινος διατηρεί ζωντανή την παραδοσιακή της κληρονομιά και αποτελεί τόπο ιδανικό για ήρεμες διακοπές, παρέα με απλούς, ζεστούς και φιλόξενους ανθρώπους. Το αυθεντικό κυκλαδίτικο τοπίο, η αρμονική συνύπαρξη του λευκού και του μπλε, οι όμορφες ακρογιαλιές με τα γαλαζοπράσινα νερά, το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα της Χώρας, τα αξιόλογα εκκλησιαστικά μνημεία, οι αναβαθμίδες με τις καλλιέργειες και τις ξερολιθιές δίνουν ξεχωριστό χρώμα στο νησί. Ψηλότερη κορυφή της Σικίνου είναι ο Τρούλλος, 552 μ.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση, το νησί οφείλει την ονομασία του στο Σίκινο, γιο του Θόα και της Νύμφης Οινόης (Οινόη ήταν η αρχαιότερη ονομασία του νησιού). Οι πρώτοι κάτοικοι της Σικίνου ήταν Ίωνες. Το νησί ήταν κάτω από τον έλεγχο της Αθήνας κατά την αρχαιότητα. Επί Ρωμαιοκρατίας υπήρξε τόπος εξορίας. Κατά τη Βυζαντινή και τη Μεταβυζαντινή Περίοδο αναπτύχθηκε στη Σίκινο αξιόλογη δραστηριότητα στον τομέα της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής. Επί Φραγκοκρατίας το νησί ενσωματώθηκε στο Δουκάτο του Αιγαίου ή του Αρχιπελάγους. Οι κάτοικοι της Σικίνου έλαβαν μέρος στον Αγώνα του 1821.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

TI NA ΨΩNIΣETE: Mέλι, τυρί, κάππαρη, παστέλι, "μελετίνια" (γλυκά με μυζήθρα και ζάχαρη), αρτοσκευάσματα (κουλούρες, παξιμάδια).

TOΠIKEΣ NOΣTIMIEΣ: Σαλάτα με κάππαρη, αμπελοφάσουλα, κολοκυθάκια γεμιστά, μελιτζάνες κοκκινιστές, βλίτα, τυρόπιτα, αρνί στο φούρνο, κατσίκι γεμιστό, ψάρια και θαλασσινά (καλαμάρι γεμιστό κ.ά.), ξινόγαλο, γλυκά κουταλιού και κρασί. Στους γάμους και τα βαφτίσια προσφέρεται παστέλι.

AN EXETE ΣKAΦOΣ: Θα δέσετε στην Αλοπρόνοια.

Σίκινος - ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ