Ιωάννινα
>

ΜΟΥΣΕΙΑ

Αρχαιολογικό

(πλατεία 25ης Mαρτίου 6, τηλ. 01050). Περιλαμβάνει ευρήματα από όλη την Ήπειρο, που χρονολογούνται από την Κατώτερη Παλαιολιθική Εποχή ώς τους Υστερορωμαϊκούς Χρόνους. Μεταξύ άλλων, λίθινα εργαλεία Παλαιολιθικής Εποχής, χάλκινα αντικείμενα από το ιερό της Δωδώνης, ευρήματα από το νεκροταφείο της Βίτσας και το Νεκρομαντείο του Αχέροντα, νομίσματα Κλασικής, Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής Περιόδου, ελληνικά και ρωμαϊκά γλυπτά, αρχιτεκτονικά μέλη, επιτύμβιες στήλες και λίθινες επιγραφές με ψηφίσματα Κλασικών και Ελληνιστικών Χρόνων. Στην ολοκληρωμένη ενημέρωση των επισκεπτών του Μουσείου συμβάλλουν τα πληροφοριακά θεματικά κείμενα που υποστηρίζουν τις εκθεσιακές ενότητες, ο επεξηγηματικός υπομνηματισμός των υλικών καταλοίπων του καθημερινού και του δημόσιου βίου, καθώς και το σύγχρονο εποπτικό υλικό.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Το χειροπέλεκυ Αχελαίου τύπου (Κοκκινόπηλος Πρέβεζας, Κατώτερη Παλαιολιθική Περίοδος, γύρω στο 200000 π.Χ.), τις χάλκινες ραμφόστομες πρόχους, έργα κορινθιακού εργαστηρίου (νεκροταφείο Βίτσας, 6ος αι. π.Χ.), το χάλκινο αγαλματίδιο πολεμιστή (Δωδώνη, 530-510 π.Χ.), το μαρμάρινο επιτύμβιο λέοντα (Μιχαλίτσι Πρέβεζας, β' μισό 4ου αι. π.Χ.), το χάλκινο σφυρήλατο κράνος (οικισμός Βίτσας, β' μισό 4ου αι. π.Χ.), το χάλκινο αγαλμάτιο γυμνού αγοριού από τη Δωδώνη (3ος αι. π.Χ.), την ασβεστολιθική ενεπίγραφη επιτύμβια στήλη (Πλαίσια Ιωαννίνων, τέλη 3ου-αρχές 2ου αι. π.Χ.), το αργυρό δίδραχμο του Κοινού των Ηπειρωτών (ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ, 232-168 π.Χ.), τη μαρμάρινη σαρκοφάγο με ανάγλυφη παράσταση διονυσιακού θιάσου (Φωτική Θεσπρωτίας, μέσα 2ου αι. μ.Χ.) και τη μαρμάρινη σαρκοφάγο με ανάγλυφες παραστάσεις από την Ιλιάδα (Λαδοχώρι Θεσπρωτίας, 2ος αι. μ.Χ.).

Βυζαντινή Συλλογή Αργυροχοϊας

(στο Ιτς-Καλέ, νοτιοανατολική ακρόπολη του κάστρου). Στεγάζεται στο θησαυροφυλάκιο του κάστρου και περιλαμβάνει αντικείμενα από τις συλλογές του αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος και του Ιωαννίδη - σταυρούς ευλογίας και αγιασμού (17ος-19ος αι.), δισκοπότηρο (18ος αι.), λεκανίδα (τέλη 19ου αι.), πόρπη (19ος αι.), περιλαίμια (19ος αι.), σκουλαρίκια (18ος-19ος αι.) κ.ά.

Βυζαντινό

(στο Ιτς-Καλέ, νοτιοανατολική ακρόπολη του κάστρου). Στις αίθουσές του εκτίθενται ευρήματα ανασκαφών (γλυπτά, νομίσματα, κεραμική) από την Παλαιοχριστιανική ώς και τη Mεταβυζαντινή Περίοδο, συλλογή βιβλίων και παλαιοτύπων, καθώς και εικόνες και κειμήλια από το 16ο ώς και το 19ο αι.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Τους μαρμάρινους κίονες και τα κορινθιακά κιονόκρανα από τη Γλυκή και τη Φωτική Θεσπρωτίας (5ος-6ος αι. μ.Χ.), τα πήλινα λυχνάρια από τη Βασιλική Α της Νικόπολης, το τμήμα μαρμάρινου επιστυλίου τέμπλου από τη Γλυκή Θεσπρωτίας (τέλη 12ου-αρχές 13ου αι.), το τμήμα τοιχογραφίας από την Κόκκινη Εκκλησία Βουργαρελίου Άρτας (1281), το μαρμάρινο πεσσίσκο τέμπλου από βυζαντινό ναό του κάστρου των Ιωαννίνων (13ος αι.), τις ανάγλυφες πήλινες εικόνες από το ναό του Αγίου Βασιλείου Άρτας (14ος αι.), το ξυλόγλυπτο βημόθυρο από το ναό του Αγίου Νικολάου στο Πέραμα Ιωαννίνων (15ος αι.), το βημόθυρο από τη μονή Μακαλέξη (Μακρυαλέξη), κοντά στη Λάβδανη Ιωαννίνων (1593/1594), το παλαιότυπο βιβλίο από τη Βενετία (1499), την εικόνα του κρητικού ζωγράφου Θεόδωρου Πουλάκη με τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και σκηνές του βίου του (β' μισό 17ου αι.), την εικόνα του Χριστού Κριτή, έργο του Ιωάννη από το Καπέσοβο (1773), την τοιχογραφία από το αρχοντικό Κέλη-Βενέτη στα Ιωάννινα (19ος αι.).

Δημοτική Πινακοθήκη

(οδός Κοραή 1, τηλ. 75131). Περιλαμβάνει έργα γνωστών νεοελλήνων δημιουργών από το χώρο των εικαστικών τεχνών (ελαιογραφίες, υδατογραφίες, χαρακτικά, γλυπτά και σχέδια). Μεταξύ άλλων, εκτίθενται έργα των Ιακωβίδη, Γύζη, Λύτρα, Γερανιώτη, Βικάτου, Αργυρού, Λασκαρίδου, Λουκίδη, Μπουζιάνη, Τέτση, Κοντόπουλου, Γουναρόπουλου, Μαλάμου, Βασιλείου, Γαλάνη, Τάσσου, Γραμματόπουλου, Λεονταρίτου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συλλογή σχεδίων της Θάλειας Φλωρά - Καραβία, με παραστάσεις από τη νικηφόρο πορεία του Ελληνικού Στρατού στην Ήπειρο και την απελευθέρωση των Ιωαννίνων (1913).

Δημοτικό

(στο τζαμί του Aσλάν πασά, στη βορειοανατολική ακρόπολη του κάστρου, τηλ. 26356). Περιλαμβάνει ελληνικά, μουσουλμανικά και εβραϊκά αντικείμενα - τοπικές ενδυμασίες, υφαντά 16ου-18ου αι., ιερατικά άμφια και βιβλία, έργα αργυροχοΐας, κοσμηματοθήκες, υαλικά, όπλα (το δαμασκηνό σπαθί του Kαραϊσκάκη κ.ά.), έπιπλα εποχής του Αλή πασά, εκθέματα από τη συναγωγή των Ιωαννίνων, κασέλες, αντικείμενα οικιακής χρήσης κ.ά.

Εθνικής Αντίστασης

(κοντά στην πλατεία Πύρρου, τηλ. 37644). Ιδρύθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και στεγάζεται σε αναπαλαιωμένα τουρκικά λουτρά. Περιλαμβάνει εκθέματα από την περίοδο 1941-1945 (φωτογραφικό υλικό, βιβλία, στρατιωτικούς χάρτες, εφημερίδες, έντυπα, "στολή του αντάρτη").

Ηπειρωτικής Λαϊκής Τέχνης "Κώστας Φρούτζος"

(οδός Μιχαήλ Αγγέλου 42, τηλ. 23566). Στεγάζεται σε κτίριο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών. Περιλαμβάνει παραδοσιακές ηπειρώτικες στολές, έργα κεντητικής και υφαντικής, αργυροχοΐας και χρυσοχοΐας, αγγειοπλαστικής, ξυλογλυπτικής και λιθογλυπτικής, οικιακά σκεύη, εργαλεία παραδοσιακών επαγγελμάτων, γεωργικά και κτηνοτροφικά εργαλεία.

Κέρινων Ομοιωμάτων Αθανασίου Βρέλλη

(οδός Καραμανλή 15, τηλ. 22414). Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εκτίθενται έργα του Αθανασίου Βρέλλη και των αδελφών του Γεωργίου και Αριστοτέλη. Θα δείτε έργα που αναφέρονται στην αρχαία (Προμηθέας, Όμηρος, Σωκράτης, Μέγας Αλέξανδρος και Διογένης) και τη νεότερη Ελλάδα (Ρήγας Φεραίος, Κωνσταντίνος Κανάρης, Γρηγόριος Παπαφλέσσας, λημέρι κλεφτών, πνιγμός κυρα-Φροσύνης, Ελληνίδες στον πόλεμο 1940-1941).

Όπλα του αγώνα - Φώτη Ραπακούση

(στο μεντρεσέ, στη βορειοανατολική ακρόπολη του κάστρου, απέναντι από το τζαμί του Ασλάν πασά, τηλ. 26356). Περιλαμβάνει αντικείμενα από την ιδιωτική συλλογή του Φώτη Ραπακούση - όπλα και διάφορα εξαρτήματά τους, χρηστικά αντικείμενα λαϊκής τέχνης, αξιόλογα δείγματα αγγειοπλαστικής και κοσμήματα. Σε ειδική προθήκη εκτίθεται το "τσιμπούκι του Αλή πασά".

Πινακοθήκη της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών

(οδός Παρασκευοπούλου 4, τηλ. 24190, 25233). Περιλαμβάνει έργα ελλήνων ζωγράφων.