Μεσολόγγι
>

ΜΟΥΣΕΙΑ

Ιστορίας και Τέχνης - Πινακοθήκη Δήμου

(πλατεία Μάρκου Μπότσαρη, τηλ. 22134). Στεγάζεται στο παλαιό δημαρχείο και περιλαμβάνει πίνακες ελλήνων και ξένων ζωγράφων με σκηνές από τους αγώνες των Μεσολογγιτών και την Έξοδο, προσωπογραφίες ελλήνων οπλαρχηγών και φιλελλήνων, χάρτες, γκραβούρες, παραδοσιακές ενδυμασίες, όπλα, νομίσματα, μετάλλια, προτομές των πρωθυπουργών από το Μεσολόγγι, καθώς και γωνιά αφιερωμένη στο Διονύσιο Σολωμό. Επίσης, αίθουσα αφιερωμένη στο λόρδο Βύρωνα, με πρόπλασμα από μαρμάρινο άγαλμά του, προσωπικά αντικείμενα, χειρόγραφα και εικόνες από τα δύο ταξίδια του ποιητή στην Ελλάδα.

Κέντρο Λόγου και Τέχνης "Διέξοδος"

(οδός Αθανασίου Ραζή-Κότσικα 23, τηλ. 51260). Το Μουσείο - Πινακοθήκη, που ιδρύθηκε από το Νικόλαο Κορδόση και λειτουργεί και ως Κέντρο Λόγου και Τέχνης, στεγάζεται σε κτίριο του 18ου αι., που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο του Μεσολογγίου. Σε αυτό γεννήθηκε και έζησε ο στρατηγός Αθανάσιος Ραζή-Κότσικας (1798-1826), γενικός αρχηγός των "εξοδιτών" (φρουράς των Μεσολογγιτών), που έπεσε ηρωικά μαχόμενος τη νύχτα της Εξόδου (10 Απριλίου 1826), στην προσπάθειά του να σώσει τα γυναικόπαιδα. Στη "Διέξοδο" πραγματοποιούνται διαλέξεις, εικαστικές εκθέσεις, συναυλίες, σεμινάρια, ημερίδες, εκπαιδευτικά προγράμματα, επιστημονικά συμπόσια και άλλες εκδηλώσεις λόγου, τέχνης, ιστορίας και πολιτισμού. Η μουσειακή συλλογή και η πινακοθήκη της "Διεξόδου" περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αρχαία αντικείμενα και νομίσματα, εικόνες και εκκλησιαστικά αντικείμενα 18ου και 19ου αι., ενδυμασίες, ιστορικά κειμήλια της Επανάστασης του 1821, λιθογραφίες και ξυλογραφίες του λόρδου Βύρωνα, σπάνιες εκδόσεις και γκραβούρες 17ου-19ου αι., χαρακτικά, γλυπτά και πίνακες, που χρονολογούνται από το 1865 ώς τις μέρες μας.

Κωστή Παλαμά

(οδός Τριαντ. Σπόνδη 4). Στεγάζεται στο πατρογονικό σπίτι του ποιητή και περιλαμβάνει προσωπικά αντικείμενα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Λαογραφικό

(οδός Σπ. Μουστακλή 20). Ιδρύθηκε το 1997 από το Λαογραφικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσολογγίου.

Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου

(οδός Κων. Τρικούπη 2, τηλ. 51016). Η Πινακοθήκη - ιδρύθηκε το 1996 - στεγάζεται σε ανακαινισμένο κτίριο του 1829. Περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής σπουδαίων ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και του 20ού αι. Επίσης, συλλογή χαρακτικών εμπνευσμένων από την Ελληνική Επανάσταση, χαρακτικά ξένων καλλιτεχνών που απεικονίζουν το Μεσολόγγι επί Τουρκοκρατίας και συλλογή ελληνικού χαρτονομίσματος. Η Πινακοθήκη διαθέτει αξιόλογη βιβλιοθήκη, διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα και αναπτύσσει σπουδαία εκδοτική δραστηριότητα.

Τρικούπη

(οδός Κων. Tρικούπη 10, τηλ. 26283). Στεγάζεται στο πατρογονικό σπίτι των Σπυρίδωνος και Χαριλάου Τρικούπη. Περιλαμβάνει προσωπικά αντικείμενα του Xαρίλαου Tρικούπη, μετάλλια, βραβεία, έγγραφα, προσωπογραφίες και φωτογραφικό υλικό της οικογένειας.