Αλόννησος

Σπίτια στη Χώρα Αλοννήσου
Η Χώρα Αλοννήσου, παλαιά πρωτεύουσα του νησιού (Παλαιό Χωριό)
Η αρχιτεκτονική στη Χώρα Αλοννήσου
Η παραλία του Αγίου Δημητρίου, στο στενό μεταξύ της Αλοννήσου και της Περιστέρας
Η Βότση, παραθαλάσσιος τουριστικός οικισμός, χτισμένος πάνω από τον κλειστό ομώνυμο όρμο
Η Αστροφεγγιά, χώρος γευστικής πανδαισίας με κοσμοπολίτικο χαρακτήρα, στη Χώρα της Αλοννήσου
Η Στενή Βάλα, όμορφο παραθαλάσσιο χωριό, χτισμένο σε μικρό όρμο με γαλαζοπράσινα νερά
Η Μηλιά, όμορφη τοποθεσία, κατάφυτη από πεύκα, με εξαίσιο ανατολικό ορίζοντα
Η Κυρά Παναγιά, νησί με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, βορειοανατολικά της Αλοννήσου
Το Κοκκινόκαστρο, χερσόνησος με κοκκινωπό χρώμα, όπου σώζονται λείψανα αρχαίας πόλης
Ο Τζώρτζη Γιαλός, όρμος με ωραία παραλία, εξοχικές κατοικίες και ταβέρνες
Ο όρμος Γιαλιά, με το χαρακτηριστικό ανεμόμυλο-στολίδι του
Η Χρυσή Μηλιά, περιοχή με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και αμμουδερή παραλία
Η υπέροχη θέα από τη Χώρα Αλοννήσου
Άποψη της Χώρας Αλοννήσου
Η μαγευτική παραλία του Αγίου Δημητρίου
17 φωτογραφίες
Φωτό:

ΕΚΤΑΣΗ: 66 τ. χλμ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ: 79 χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 2.700

Νησί με πολλές φυσικές ομορφιές, η Αλόννησος αποτελεί ιδανικό τόπο αναψυχής για περιπατητές και λάτρεις των θαλάσσιων εκδρομών. Οι δαντελωτές ακρογιαλιές, οι γραφικοί όρμοι με τα γαλαζοπράσινα νερά, οι πευκόφυτες περιοχές στο νότιο τμήμα, το ορεινό τοπίο, πλούσιο σε εναλλαγές, στο κεντρικό και βόρειο τμήμα, ο παραδοσιακός οικισμός της Χώρας, το πυκνό δίκτυο σηματοδοτημένων περιπατητικών μονοπατιών, το γαλήνιο περιβάλλον μαγεύουν τον επισκέπτη. Στο μοναδικό οικοσύστημα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου - Βορείων Σποράδων διαβιώνουν η μεσογειακή φώκια Monachus monachus και άλλα προστατευόμενα σπάνια είδη. Ψηλότερη κορυφή της Αλοννήσου είναι το Κουβούλι (475 μ.).

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Το νησί, στο οποίο έχουν εντοπιστεί λείψανα Mέσης Παλαιολιθικής Περιόδου (Kοκκινόκαστρο), δεν ταυτίζεται από όλους τους ερευνητές με την αρχαία Αλόννησο. Πάντως, η Αλόννησος, που εμφανίζεται με διάφορες ονομασίες στην ιστορική διαδρομή της (Ίκος, Λιαδρόμια, Χιλιοδρόμια κ.ά.), υπήρξε από τους Προϊστορικούς Χρόνους κομβικό σημείο στις θαλάσσιες διαδρομές από το Βόρειο Αιγαίο στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Aπό τα σημαντικότερα γεγονότα της ιστορίας της ήταν η ίδρυση εμπορικών σταθμών από Μινωίτες και αποικιών από Χαλκιδαίους. Κατά τους Κλασικούς Χρόνους η Ίκος, όπως ονομαζόταν τότε το νησί, εντάχθηκε στην A' Aθηναϊκή Συμμαχία και γνώρισε περίοδο ακμής χάρη στην εκτεταμένη αμπελοκαλλιέργεια και την εξαγωγή κρασιού (πόλεις Ευξείνου Πόντου, Αθήνα, Πέλλα κ.α.). Κατά τους Bυζαντινούς Χρόνους η Αλόννησος ανήκε στην επαρχία Θεσσαλίας. Το νησί έλαβε τη σημερινή ονομασία του το 1836.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

TI NA ΨΩNIΣETE: Από το Γυναικείο Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό (τηλ. 66270), ελιές, λάδι, τόνο, αρωματικά φυτά, σαπούνια, μέλι, μαρμελάδες. Επίσης, παραδοσιακά γλυκά ("χαμαλιά", αμυγδαλωτά, κουραμπιέδες, γλυκά κουταλιού).

TOΠIKEΣ NOΣTIMIEΣ: Δοκιμάστε ψάρια και θαλασσινά, αστακομακαρονάδα, ψαρόσουπα, αλοννησιώτικες πίτες ("μπουρέκι", λαχανόπιτα, χορτόπιτα, χταποδόπιτα, γαλατόπιτα, στριφτή τυρόπιτα), γίδα με μακαρόνια.

AN EXETE ΣKAΦOΣ: Θα δέσετε στο λιμάνι του νησιού (Πατητήρι) και στον όρμο του Γέρακα. Για ελλιμενισμό, στο Ρουσούμ Γιαλό, στη Βότση, στον Τζώρτζη Γιαλό, στο Λεφτό Γιαλό, στη Στενή Βάλα, στα Καλαμάκια και στο νησί Περιστέρα.