Σκιάθος

Οι φημισμένες Κουκουναριές της Σκιάθου
Ο Ασέληνος
Η παραλία της Αγίας Παρασκευής
Ο Αχλαδιάς
Ο Ξάνεμος
Η παραλία Τζανεριά
Η παραλία του Τρούλλου
Το λιμάνι της Σκιάθου
Το λιμάνι της Σκιάθου
Η παραλία Μάραθα
Τα Λαλάρια
Η παραλία στις Κουκουναριές
Η παραλία Φτελιά
Η πόλη της Σκιάθου
Η πόλη της Σκιάθου
Η Μπανάνα
Η Μπανάνα
Η Μπανάνα
Η Μπανάνα
Η Μπανάνα
Η Μπανάνα
Η Μπανάνα
Η Μπανάνα
Η πόλη της Σκιάθου
Η πόλη της Σκιάθου
Η εικόνα της Παναγίας της Κουνίστρας (Εικονίστριας)
Η μονή της Παναγίας της Κουνίστρας (Εικονίστριας)
Η Τζανεριά, περιοχή με θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον και δαντελωτές ακρογιαλιές
Το εκκλησάκι του Αγίου Φλώρου στο νησάκι Τσουγκριά
Το νησάκι Τσουγκριά, με όμορφες παραλίες και πλούσια βλάστηση, νοτιοανατολικά της Σκιάθου
Ο Τρούλλος, τουριστικό θέρετρο, απλωμένο γύρω από την ομώνυμη παραλία
Η πόλη της Σκιάθου τη νύχτα
Η πόλη της Σκιάθου τη νύχτα
Τουρίστες στην πόλη της Σκιάθου
Η πόλη της Σκιάθου, πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού
Η μονή της Παναγίας της Κουνίστρας (Εικονίστριας)
Η μονή Ευαγγελιστρίας
Η μονή Ευαγγελιστρίας
Η μονή Ευαγγελιστρίας
Στη διαδρομή προς το Κάστρο...
44 φωτογραφίες
Φωτό:

ΕΚΤΑΣΗ: 50 τ. χλμ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ: 44 χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 6.160

Νησί προικισμένο από τη φύση, η Σκιάθος έχει πλούσια βλάστηση, ειδυλλιακές ακρογιαλιές και χρυσές αμμουδιές. Ο κοσμοπολίτικος χαρακτήρας της και η τουριστική υποδομή της - πολλές ξενοδοχειακές μονάδες, οργανωμένες παραλίες, θαλάσσιες εκδρομές - προσελκύουν πολυάριθμους επισκέπτες από όλον τον κόσμο. Από τη Σκιάθο κατάγονταν, μεταξύ άλλων, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (1851-1911), από τους σημαντικότερους έλληνες διηγηματογράφους, και ο Αλέξανδρος Μωραϊτίδης (1850-1929), λογοτέχνης. Ψηλότερη κορυφή του νησιού είναι ο Σταυρός (433 μ.).

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές μαρτυρίες, το νησί κατοικήθηκε από την Προϊστορική Περίοδο. Κατά τους Ιστορικούς Χρόνους εγκαταστάθηκαν στη Σκιάθο Χαλκιδείς και ίδρυσαν πόλη στη θέση της σύγχρονης πρωτεύουσας. Το νησί έλαβε μέρος στους Περσικούς Πολέμους, εντάχθηκε στην A' και τη Β' Aθηναϊκή Συμμαχία, βρέθηκε δε άλλοτε στο πλευρό της Aθήνας και άλλοτε της Σπάρτης. Γνώρισε περίοδο οικονομικής ακμής τον 4ο αι. π.Χ., όταν έκοψε χάλκινα νομίσματα. H Σκιάθος πολέμησε αρχικά εναντίον του Φιλίππου B' και στη συνέχεια πέρασε στην κυριαρχία των Μακεδόνων. Στις αρχές του 2ου αι. π.Χ. καταστράφηκε από το Φίλιππο E', για να μη χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο από τους Ρωμαίους, στους οποίους υποτάχθηκε τελικά το 146 π.Χ. Κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους η Σκιάθος, που υπαγόταν στην επαρχία Θεσσαλίας, υπέφερε από πειρατικές επιδρομές. Επί Ενετοκρατίας (1204-1276) το νησί πέρασε στην κυριαρχία των Γκίζι και των διαδόχων τους. Ακολούθησαν περίοδοι βυζαντινής (1276-1453) και ενετικής (1453-1538) κυριαρχίας. Στα μέσα του 14ου αι. οι Σκιαθίτες, που δοκιμάζονταν από τις αλλεπάλληλες επιδρομές των πειρατών και των Τούρκων, εγκατέλειψαν τη θέση της αρχαίας πόλης και ίδρυσαν σε φυσικά οχυρή θέση το Κάστρο. Tο 1538 η Σκιάθος λεηλατήθηκε από τον Mπαρμπαρόσα και στη συνέχεια υποτάχθηκε στους Tούρκους. Οι Σκιαθίτες έλαβαν μέρος στην Eλληνική Eπανάσταση. Μετά το τέλος της Επανάστασης οι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν εκ νέου στη θέση της αρχαίας πόλης.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

TI NA ΨΩNIΣETE: Λάδι, ελιές, μέλι, αμυγδαλωτά, "άσπρο" (γλυκό του κουταλιού με αμύγδαλα), υφαντά. Από τη μονή Ευαγγελιστρίας, κρασί, τσίπουρο, λικέρ, γλυκά κουταλιού, μέλι, λάδι, ελιές, αρώματα, αρωματικά φυτά, ζυμαρικά.

TOΠIKEΣ NOΣTIMIEΣ: Ψάρια, θαλασσινά, τυρόπιτα, αμυγδαλωτά, γλυκά κουταλιού και ταψιού.

AN EXETE ΣKAΦOΣ: Θα δέσετε στο λιμάνι της πρωτεύουσας και στις Κουκουναριές.