Μονή Ευαγγελιστρίας

Το καθολικό της μονής Ευαγγελίστριας
Στη μονή Ευαγγελιστρίας
Η μονή Ευαγγελίστριας
3 φωτογραφίες
Φωτό:

Ιστορική μονή, χτισμένη σε κατάφυτη περιοχή, στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού. Ιδρύθηκε από το χιώτη ιερομόναχο Νήφωνα και το σκιαθίτη μοναχό Γρηγόριο Χατζησταμάτη. Η κατασκευή της άρχισε το 1794 και ολοκληρώθηκε το 1806. Η μονή γνώρισε σύντομα περίοδο ακμής και πρόσφερε σημαντικές υπηρεσίες προεπαναστατικά και κατά τη διάρκεια της Eπανάστασης του 1821, αποτελώντας καταφύγιο για αγωνιστές, πρόσφυγες και αμάχους, αλλά και υποστηρίζοντας οικονομικά και σε επίπεδο εφοδιασμού τον Αγώνα. Tο Σεπτέμβριο του 1807 δόθηκε εδώ ο όρκος της ελευθερίας από τους Θεόδωρο Kολοκοτρώνη, Ανδρέα Μιαούλη, Παπαθύμιο Βλαχάβα, Nικοτσάρα, Καρατάσο, Γιάννη Σταθά, το σκιαθίτη Επιφάνιο ή Στέφανο Δημητριάδη και άλλους αγωνιστές. Τότε σχεδιάστηκε, υφάνθηκε, ευλογήθηκε και υψώθηκε στη μονή η πρώτη ελληνική σημαία με το λευκό σταυρό στη μέση πάνω σε γαλανό φόντο. Το 1839 έμεινε υπό περιορισμό στη μονή ο ανδριώτης φιλόσοφος, θεολόγος και αγωνιστής Θεόφιλος Kαΐρης. Στο εσωτερικό της μονής θα δείτε το καθολικό (τρίκογχο σταυροειδή ναό με τρεις τρούλους, ξυλόγλυπτο τέμπλο και υπολείμματα τοιχογραφιών 18ου αι.), τα παρεκκλήσια του Αγίου Ιωάννου και του Αγίου Δημητρίου, το σκευοφυλάκιο, την έκθεση τοπικών προϊόντων και τη λαογραφική συλλογή στο χώρο του παλαιού ελαιοτριβείου (εκτίθενται αργαλειός, γεωργικά εργαλεία, οικιακά σκεύη, εξοπλισμός παλαιού ελαιοτριβείου κ.ά.). Στη μονή φυλάσσονται, μεταξύ άλλων, πατριαρχικά μολυβδόβουλα, σιγίλια, χειρόγραφα, φορητές εικόνες, έντυπα βιβλία 17ου-19ου αι., επιστολές, εκκλησιαστικά σκεύη, αργυροί και ξύλινοι σταυροί, χειρόγραφο ευαγγέλιο του 1539, ευαγγέλια 18ου αι., επιτάφιοι. Υψηλής ποιότητας είναι τα παραδοσιακά προϊόντα που παράγονται στη μονή - κρασί, τσίπουρο, λικέρ, γλυκά κουταλιού, μέλι, λάδι, ελιές, αρώματα, αρωματικά φυτά, ζυμαρικά. Η μονή Ευαγγελιστρίας απέχει 5 χλμ Β από την πρωτεύουσα.

Το Ξωκλήσι των Αγίων Ταξιαρχών

ΤΟ ΞΩΚΛΗΣΙ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ, κοντά στη διασταύρωση που οδηγεί στη μονή. Από εδώ έχετε όμορφη θέα στο ανατολικό τμήμα του νησιού και τη Σκόπελο.

Το Ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία

ΤΟ ΞΩΚΛΗΣΙ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ, 2,5 χλμ ΝΔ. Κοντά του θα δείτε εντυπωσιακό υπεραιωνόβιο πλάτανο και πηγή με τρεχούμενο νερό. Η θέα από εδώ στην πρωτεύουσα είναι μοναδική.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Η μονή γιορτάζει στις 25 Μαρτίου και το Δεκαπενταύγουστο - την παραμονή, περιφορά του επιταφίου της Θεοτόκου.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Μονή Ευαγγελιστρίας 22012.