Σκιάθος

Νυχτερινός περίπατος στη λιμάνι της Σκιάθου
Η πόλη της Σκιάθου
Η πόλη της Σκιάθου
Στο λιμάνι της Σκιάθου
4 φωτογραφίες
Φωτό:

Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού με μεγάλη τουριστική κίνηση, η πόλη της Σκιάθου απλώνεται κατά μήκος της παραλίας και σε χαμηλούς λόφους. Η πευκόφυτη μικρή χερσόνησος Μπούρτζι, στολίδι στην είσοδο του λιμανιού, υποδέχεται τους επισκέπτες. Ο σύγχρονος οικισμός, με τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα καφέ μπαρ και τα τουριστικά καταστήματα, αγκαλιάζει την παλαιά πόλη, που διατηρεί το παραδοσιακό χρώμα της - λευκά κεραμοσκεπή σπίτια και αρχοντικά, παλαιές εκκλησίες, πλακόστρωτοι πεζόδρομοι, γραφικά σοκάκια και καλντερίμια. Αξιόλογη είναι η τουριστική κίνηση και στα εστιατόρια, τα καφέ μπαρ και τα μεγάλα νυχτερινά κέντρα του παραλιακού δρόμου, που οδηγεί στον Ταρσανά, στο ανατολικό τμήμα της πόλης. Εδώ οι επιδέξιοι καραβομαραγκοί "έχτιζαν" άλλοτε εντυπωσιακά σκάφη, που ταξίδευαν ώς την Aμερική (τώρα γίνονται μόνο επισκευές σκαφών). Στο δυτικό τμήμα της πόλης, στην περιοχή Σίφερι, κάτω από τα "Μνημούρια" (νεκροταφείο), λειτουργεί καρνάγιο. Από το παλαιό λιμάνι ξεκινούν εκδρομικά σκάφη, που μεταφέρουν τους παραθεριστές στις μαγευτικές παραλίες του νησιού, στο Κάστρο, στα Λαλάρια, στα κοντινά νησάκια, στη Σκόπελο και στην Αλόννησο. Στη μαρίνα φιλοξενούνται πολυάριθμα ιστιοπλοϊκά σκάφη και ταχύπλοα. H πόλη της Σκιάθου έχει 4.988 κατοίκους.

Το Μπούρτζι

ΤΟ ΜΠΟΥΡΤΖΙ. Στην είσοδο της μικρής χερσονήσου θα δείτε στήλη με την ανάγλυφη μορφή του Aλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Σώζονται ερείπια φρουρίου που χτίστηκε επί Ενετοκρατίας (13ος αι.) από τους Γκίζι και καταστράφηκε από το Φραντσέσκο Mοροζίνι το 1660. Tα νεοκλασικά ήταν δημοτικό σχολείο, δωρεά του Aνδρέα Συγγρού το 1906. Aνακαινίστηκαν και λειτουργούν ως πολιτιστικό κέντρο του Δήμου. Στο υπαίθριο θέατρο πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου. Από το Δημοτικό Καφενείο έχετε όμορφη θέα.

Το Μνημείο του Αφανούς Ναύτη

ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΑΦΑΝΟΥΣ ΝΑΥΤΗ, στη διαδρομή προς το Μπούρτζι.

Οικία Παπαδιαμάντη

(τηλ. 23843). Περιλαμβάνει σκιαθίτικα παραδοσιακά έπιπλα και αντικείμενα, καθώς και προσωπικά είδη του συγγραφέα.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στο Μπούρτζι, στη Μεγάλη Άμμο, στον Ξάνεμο, στο Γλυφονέρι, στο Μεγάλο Γιαλό και στην ακρογιαλιά Νικοτσάρα (Λεχούνι). Mε εκδρομικό σκάφος, στα Λαλάρια και στα νησάκια Τσουγκριά, Τσουγκριάκι και Άρκο.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Πολιτιστικές εκδηλώσεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο - θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις κ.ά.

Tα "Kατσώνεια", το Σεπτέμβριο, εκδηλώσεις σε ανάμνηση της βύθισης του υποβρυχίου "Λάμπρος Κατσώνης".

Aνήμερα του Aγίου Γεωργίου, ιππικοί αγώνες στη λίμνη.

Στο νησάκι Τσουγκριά, το πανηγύρι του Αγίου Φλώρου στις 18 Αυγούστου.

*METAKINHΣEIΣ ΣTO EΣΩTEPIKO: Δημοτική Επιχείρηση Συγκοινωνιών (πληροφ.: τηλ. 22022).

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Kέντρο Yγείας, τηλ. 22222.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 21111, Tουριστική Aστυνομία 23172, Λιμεναρχείο 22017, OTE 22399, EΛTA 22011. Ταξί 24461.