Σκόπελος

Το φυσικό περιβάλλον της Σκοπέλου
Ο γραφικός όρμος Μπλο, στην περιοχή του Πανόρμου
Η Αντρίνα, ακρογιαλιά εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, κοντά στον Πάνορμο
Η φημισμένη σκοπελίτικη τυρόπιτα
Οι λαξευτοί τάφοι Ρωμαϊκών Χρόνων, στη θέση Σεντούκια, στο όρος Δέλφι
Η μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, σε ύψωμα με υπεραιωνόβια δέντρα
Η μονή του Τιμίου Προδρόμου
Η πόλη της Σκοπέλου, με παραδοσιακό χρώμα
Άποψη της πόλης της Σκοπέλου
Η Παναγία του Πύργου, στην πρωτεύουσα
Η όμορφη πόλη της Σκοπέλου
Η Παναγία του Πύργου, στην πόλη της Σκοπέλου
Το λιμάνι της πρωτεύουσας
Η παραλία της Περιβολιούς, στο βόρειο άκρο του νησιού
Προϊόντα του Γυναικείου Αγροτικού Συνεταιρισμού Γλώσσας
Η μονή του Αϊ-Γιάννη, στη θέση Καστρί, στις βορειοανατολικές ακτές της Σκοπέλου
Το Λουτράκι και, στο βάθος, η Γλώσσα
18 φωτογραφίες
Φωτό:

ΕΚΤΑΣΗ: 101 τ. χλμ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ: 67 χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 4.696

Πλούσια σε φυσικές ομορφιές και εναλλαγές τοπίου, η Σκόπελος αποτελεί εξαιρετικό τόπο διακοπών. Πυκνά πευκοδάση, μαγευτικές ακρογιαλιές, επιβλητικές απόκρημνες ακτές και όμορφες παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά συνθέτουν το φυσικό ανάγλυφο. Τα παραδοσιακά σπίτια και τα γραφικά σοκάκια, οι παλαιές εκκλησίες και τα ξωκλήσια, οι μονές με την αξιόλογη αρχιτεκτονική και τη μακρά ιστορική διαδρομή, οι γραφικοί παραθαλάσσιοι οικισμοί, η καλή τουριστική υποδομή συμπληρώνουν την εικόνα της Σκοπέλου. Η ψηλότερη κορυφή του νησιού βρίσκεται στο όρος Δέλφι (680 μ.).

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Σύμφωνα με τη μυθολογία, πρώτος οικιστής του νησιού ήταν ο μινωικής καταγωγής Στάφυλος, γιος του Διονύσου ή του Θησέα και της Αριάδνης. Η Σκόπελος - στην αρχαιότητα ονομαζόταν Πεπάρηθος και φημιζόταν για το κρασί της - κατοικήθηκε κατά τη Μυκηναϊκή Περίοδο. Γνώρισε περίοδο ακμής κατά τους Όψιμους Αρχαϊκούς και τους Πρώιμους Κλασικούς Χρόνους (6ος-πρώιμος 5ος αι. π.Χ.), στη συνέχεια δε υποτάχθηκε στους Αθηναίους και τους Σπαρτιάτες. Τον 4ο αι. π.Χ. οι κάτοικοι της Σκοπέλου εξεδίωξαν τις μακεδονικές φρουρές και τιμωρήθηκαν από το Φίλιππο Β'. Κατά τους Παλαιοχριστιανικούς Χρόνους σημαντική υπήρξε η παρουσία του επισκόπου Ρηγίνου, ο οποίος συντέλεσε στη διάδοση του χριστιανισμού στις Βόρειες Σποράδες. Κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους σημειώθηκε άνθηση στον τομέα της ναοδομίας. Το νησί πέρασε επί Ενετοκρατίας στην κυριαρχία των Γκίζι και υποτάχθηκε στους Τούρκους το 1538, μετά την καταστροφή του από τον Μπαρμπαρόσα. Επί Τουρκοκρατίας η Σκόπελος αναπτύχθηκε οικονομικά και αποτέλεσε χώρο έντονης μοναστικής δραστηριότητας (πολλές μονές ήταν μετόχια του Αγίου Όρους). Οι κάτοικοι της Σκοπέλου έλαβαν μέρος στην Eπανάσταση του 1821.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

TI NA ΨΩNIΣETE: Μέλι, γλυκά κουταλιού (αμύγδαλο, δαμάσκηνο), κεραμικά από το εργαστήριο του Νίκου Ροδίου, μαχαίρια από το εργαστήριο του Χρήστου Πατσή, ξύλινα καράβια από το εργαστήριο του Τριαντάφυλλου Μπουνταλά. Από το Γυναικείο Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γλώσσας (τηλ. 33590), παραδοσιακά γλυκά, αμυγδαλωτά, "χαμαλιά" (αμύγδαλο, ζάχαρη και ροδόνερο), πίτες με χειροποίητο φύλλο, αρτοσκευάσματα.

TOΠIKEΣ NOΣTIMIEΣ: Δοκιμάστε σκοπελίτικη τυρόπιτα, αστακομακαρονάδα, καραβιδομακαρονάδα, ψαρόσουπα, ροφό στιφάδο, γίδα κοκκινιστή με μακαρόνια ή γιουβέτσι, κρασί, γλυκά κουταλιού και "χαμαλιά".

AN EXETE ΣKAΦOΣ: Θα δέσετε στα λιμάνια της πρωτεύουσας, του Aγνώντα και του Λουτρακίου. Δυνατότητα ελλιμενισμού, στο Στάφυλο, στο Λιμνονάρι, στον Πάνορμο και στο Νέο Κλήμα.