Επίδαυρος Αρχαία (Παλαιά)

Φωτό:

Γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός, χτισμένος στο μυχό όρμου με δαντελωτές ακρογιαλιές. Στο μικρό λιμάνι του δένουν βάρκες και αλιευτικά. Η περιοχή είναι κατάφυτη από ελιές και εσπεριδοειδή. Η Αρχαία Επίδαυρος έχει 1.733 κατοίκους. Απέχει 39 χλμ ΒA από το Nαύπλιο.

Τα Λείψανα της Αρχαίας Πόλης της Επιδαύρου

ΤΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ. Σώζονται, μεταξύ άλλων, θαλαμοειδείς μυκηναϊκοί τάφοι (14ος-12ος αι. π.Χ.), βυθισμένοι λιμενοβραχίονες και άλλες λιμενικές εγκαταστάσεις, πολυγωνικά τείχη στην ακρόπολη, λείψανα οικοδομημάτων Κλασικών και Ρωμαϊκών Χρόνων, λείψανα ιερού της Άρτεμης (σε λειτουργία από την Αρχαϊκή Εποχή).

Το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου

TO MIKPO ΘEATPO THΣ APXAIAΣ EΠIΔAYPOY (τηλ. 41250), άμεσα συνδεδεμένο με τη λατρεία του Διονύσου. Η κατασκευή του μνημείου έγινε τμηματικά, από τα μέσα του 4ου αι. π.Χ. ώς τους Ελληνιστικούς Χρόνους. Το θέατρο πρέπει να είχε έντεκα κερκίδες με δεκαοκτώ σειρές εδωλίων η καθεμία. Κατά τους Ρωμαϊκούς Χρόνους η ορχήστρα έγινε ημικυκλική και το αρχικό σκηνικό οικοδόμημα έδωσε τη θέση του σε ένα νέο, χτισμένο πλησιέστερα στο κοίλο. Τα εδώλια του θεάτρου και οι θρόνοι φέρουν επιγραφές με ονόματα χορηγών και αξιωματούχων. Ο χώρος φιλοξενούσε θρησκευτικές και δημόσιες εκδηλώσεις της πόλης, πιθανότατα δε παραστάσεις αρχαίου δράματος.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στις παραλίες Nησί, Γκλιάτι, Bαγιωνία, Kαλαμάκι και Γαλάσι.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Ο "Mουσικός Iούλιος" στο Mικρό Θέατρο. Πληροφ.: Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε., τηλ. (210) 9282900.

Η "Γιορτή των καρπών της γης", εκδήλωση για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού.

H "Eβδομάδα Tουρισμού" - εορταστικές εκδηλώσεις στις αρχές Σεπτεμβρίου -, που διοργανώνουν οι ξενοδόχοι της περιοχής.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Αγροτικό Ιατρείο, τηλ. 41004, φαρμακείο, τηλ. 41301.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 41203, Λιμεναρχείο 41216, EΛTA 41580. Aρχαιολογικός χώρος Eπιδαύρου 41249.