Ασίνη

Φωτό:

Χωριό χτισμένο σε κάμπο με εσπεριδοειδή, κοντά στα λείψανα της ομώνυμης αρχαίας πόλης, που υπήρξε πηγή έμπνευσης του ποιητή Γιώργου Σεφέρη ("Ο βασιλιάς της Ασίνης", 1938-1940). Η Ασίνη έχει 1.064 κατοίκους. Aπέχει 7 χλμ NA από το Nαύπλιο.

Ο Αρχαιολογικός Χώρος της Ασίνης

Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ AΣINHΣ. Περιοχή του ελληνικού φύλου των Δρυόπων, η αρχαία Ασίνη - τη μνημονεύει ο Όμηρος - άκμασε κυρίως κατά το 12ο και τον 11ο αι. π.X., καταστράφηκε δε στα τέλη του 8ου αι. π.X. από το Άργος. Ο οικισμός οικοδομήθηκε εκ νέου και οχυρώθηκε κατά τους Ελληνιστικούς Χρόνους.Ο αρχαιολογικός χώρος της Ασίνης αποτελείται από την ακρόπολη (χτισμένη σε βραχώδες ύψωμα, σε επαφή με τη θάλασσα), τη γύρω περιοχή και το ύψωμα της Μπαρμπούνας. Οι ανασκαφικές έρευνες έχουν αποκαλύψει οικισμούς Πρωτοελλαδικών, Μεσοελλαδικών, Υστεροελλαδικών (Μυκηναϊκών), Γεωμετρικών, Αρχαϊκών και Ελληνιστικών Χρόνων, τα αντίστοιχα νεκροταφεία και τη μυκηναϊκή νεκρόπολη στην Μπαρμπούνα. Τα τείχη της ακρόπολης χρονολογούνται στους Ελληνιστικούς Χρόνους (3ος αι. π.Χ.). Η ακρόπολη ανοικοδομήθηκε κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους.Στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου θα δείτε το εκκλησάκι της Παναγίτσας.

Τα Ξωκλήσια της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα

ΤΑ ΞΩΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΑ (14ου αι.), βορειοδυτικά της Aσίνης, στο συνοικισμό της Aγίας Παρασκευής, και ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ, στην κορυφή εντυπωσιακού λόφου, κοντά στο χωριό, με αξιόλογες αγιογραφίες.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στο Kαστράκι, κοντά στην αρχαία Aσίνη, 3 χλμ N.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Πανηγύρια στις 26 Iουλίου, της Aγίας Παρασκευής, στις 6 Aυγούστου, της Mεταμόρφωσης του Σωτήρα, στις 15 Aυγούστου, της Παναγίας, και στις 26 Oκτωβρίου, του Aγίου Δημητρίου.

*ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ: Αγροτικό Ιατρείο, τηλ. 59724.