Μιδέα

Η μυκηναϊκή ακρόπολη της Μιδέας
Φωτό:

Xωριό που φέρει την ονομασία της αρχαίας πόλης, ενός από τα σημαντικότερα διοικητικά και οικονομικά κέντρα της Αργολίδας κατά τους Μυκηναϊκούς Χρόνους, μαζί με τις Μυκήνες και την Τίρυνθα. Κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Μιδέας βρίσκεται το προϊστορικό (Μεσοελλαδικών και Υστεροελλαδικών Χρόνων) νεκροταφείο των Δενδρών, που περιλαμβάνει τάφους επιφανών προσώπων (με πλούσια κτερίσματα) αλλά και αλόγων. Η Μιδέα έχει 454 κατοίκους. Aπέχει 10 χλμ B από το Nαύπλιο.

Τα Ερείπια της Μυκηναϊκής Ακροπόλης

ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΗΣ ΜΥΚΗΝΑΪΚΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ. Χτισμένη στην κορυφή ενός κωνικού λόφου, ανάμεσα στις Μυκήνες και την Τίρυνθα, η ακρόπολη της Μιδέας δεσπόζει στις ανατολικές παρυφές της αργολικής πεδιάδας. Κυκλώπειο τείχος προστατεύει την άνω ακρόπολη και τα κατώτερα άνδηρα. Οι πύλες της ακρόπολης βρίσκονται στην ανατολική και τη δυτική πλευρά της οχύρωσης, η μια απέναντι από την άλλη. Τα οικοδομήματα της ακρόπολης της Μιδέας, όπως και της Τίρυνθας, καταστράφηκαν πιθανότατα από σεισμό - συνοδεύτηκε από πυρκαγιά - στα τέλη του 13ου αι. π.Χ.Ανασκαφικές έρευνες στο χώρο της ακρόπολης έχουν πραγματοποιήσει το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και ελληνοσουηδικές επιστημονικές ομάδες. Τα περισσότερα δωμάτια του οικοδομικού συγκροτήματος, όπως φανερώνουν τα ευρήματα, ήταν εργαστήρια και αποθήκες. Στα ευρήματα, που μαρτυρούν αξιόλογη καλλιτεχνική και βιοτεχνική παραγωγή, συγκαταλέγονται άφθονη κεραμική (αποθηκευτικά αγγεία, αγγεία εικονιστικού ρυθμού κ.ά.), ανθρωπόμορφα και ζωόμορφα ειδώλια, κοσμήματα, μήτρα από στεατίτη για την κατασκευή κοσμημάτων, σφραγιδόλιθοι, θραύσματα τοιχογραφιών, λίθινα και μολύβδινα σκεύη, λίθινα, χάλκινα και οστέινα εργαλεία, μυλόπετρες, υπολείμματα πρώτων υλών (ημιπολύτιμων λίθων, ώχρας και ελεφαντόδοντου) κ.ά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα πήλινα σφραγίσματα και οι ψευδόστομοι αμφορείς με επιγραφές Γραμμικής Β γραφής.

Η Βυζαντινή εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ, στο χωριό Αγία Τριάδα, έδρα του Δήμου Μιδέας. Ο ναός, σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο, χρονολογείται με βάση τα ανασκαφικά και αρχιτεκτονικά δεδομένα στα τέλη του 12ου ή στο 13ο αι. Φέρει τοιχογραφίες Βυζαντινών Χρόνων και ποικιλία κεραμοπλαστικών.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Πανηγύρια στις 8 Mαΐου, του Aγίου Iωάννη του Θεολόγου, και στις 29 Aυγούστου, του Aγίου Iωάννη του Προδρόμου.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Στην Αγία Τριάδα, Αγροτικό Ιατρείο, τηλ. 44232, φαρμακείο, τηλ. 44007.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Στην Aγία Tριάδα, Aστυνομία 44207. Ταξί στην Aγία Tριάδα 44212.