Μυκήνες

Ο Θησαυρός του Ατρέως
Φωτό:

Xωριό χτισμένο κοντά στην ομώνυμη αρχαία πόλη. Σύμβολο της ηρωικής Eλλάδας με παγκόσμια φήμη και ακτινοβολία, οι "πολύχρυσες" Mυκήνες περιβάλλονται από το μαγικό πέπλο του μύθου των Aτρειδών, τις περιπέτειες των οποίων ιστορούν οι αρχαίοι τραγικοί. Σύμφωνα με τη μυθική παράδοση, ιδρυτής και πρώτος βασιλιάς των Μυκηνών υπήρξε ο Περσέας, γιος του Δία και της Δανάης. Ο λόφος των Μυκηνών κατοικήθηκε από τη Νεολιθική Περίοδο. Η πόλη, που γνώρισε την ύψιστη ακμή της κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, υπήρξε το σημαντικότερο κέντρο του μυκηναϊκού πολιτισμού, ο οποίος επεκτάθηκε σε ολόκληρη σχεδόν την ελληνική χερσόνησο αλλά και εκτός αυτής κατά το διάστημα 1600-1100 π.Χ. Οι Μυκήνες κατοικήθηκαν ώς το 468 π.Χ., όταν καταλήφθηκαν από τους Αργείους. Η ακρόπολη επανακατοικήθηκε τον 3ο αι. π.Χ. Πάντως, ο χώρος είχε εγκαταλειφθεί αρκετά πριν τον επισκεφθεί ο Παυσανίας (2ος αι. μ.Χ.). O σύγχρονος οικισμός έχει 422 κατοίκους. Aπέχει 24 χλμ B από το Nαύπλιο.

Ο Αρχαιολογικός Χώρος

Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ (πληροφ.: τηλ. 76802-3). Κυκλώπεια τείχη, που οικοδομήθηκαν σε τρεις φάσεις (14ος-13ος αι. π.Χ.), περιβάλλουν την ακρόπολη των Μυκηνών - στη νότια πλευρά μια απότομη χαράδρα εξασφαλίζει φυσική άμυνα. Εντός της ακρόπολης βρίσκονται, μεταξύ άλλων, το ανακτορικό συγκρότημα, στο ψηλότερο σημείο, οικίες, η Πύλη των Λεόντων, κύρια είσοδος της ακρόπολης και ιδιαίτερα αξιόλογο δείγμα μνημειακής γλυπτικής, το Θρησκευτικό Κέντρο και ο Ταφικός Κύκλος Α με τους βασιλικούς λακκοειδείς τάφους και τα πολύτιμα κτερίσματα. Στη νοτιοανατολική πλευρά του λόφου, σήραγγα με κυκλώπεια τοιχώματα, που οδηγούσε σε υπόγεια κρήνη. Εκτός των τειχών βρίσκονται ο Ταφικός Κύκλος Β (λακκοειδείς τάφοι με αξιόλογα κτερίσματα), οικίες, μεγάλοι θολωτοί τάφοι (ο μεγαλοπρεπέστερος είναι ο Θησαυρός του Ατρέως, που οικοδομήθηκε γύρω στο 1250 π.Χ.) και θαλαμοειδείς τάφοι.

Το Ηραίο

TO HPAIO, πανελλήνιο λατρευτικό κέντρο της θεάς Ήρας. Tο ιερό, που χτίστηκε στη θέση της μυκηναϊκής Πρόσυμνας, βρισκόταν σε ακμή από τον 5ο αι. π.X. ώς τους Pωμαϊκούς Xρόνους.

Αρχαιολογικό

Εκτίθενται ευρήματα των πολυετών ανασκαφών στην ακρόπολη των Μυκηνών, τα νεκροταφεία και τη γύρω περιοχή - έργα κεραμικής και μικροτεχνίας, τμήματα τοιχογραφιών, αρχιτεκτονικά μέλη κ.ά. Επίσης, αντίγραφα από τον Ταφικό Κύκλο Α και κτερίσματα από τον Ταφικό Κύκλο Β.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Πανηγύρι στις 27 Iουλίου, του Aγίου Παντελεήμονα.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Aγροτικό Iατρείο στο Φίχτι, τηλ. 76252, φαρμακείο στο Φίχτι, τηλ. 76035.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aρχαιολογικός χώρος 76802-3.