Μύλοι

Αργολίδα Το Μπούρτζι του Ναυπλίου
Φωτό:

Xωριό χτισμένο κοντά στο φημισμένο αρχαιολογικό χώρο της Λέρνας, οι Μύλοι είναι η έδρα του Δήμου Λέρνας. Τον Ιούνιο του 1825 οι επαναστατημένοι Έλληνες, με επικεφαλής τους Δημήτριο Υψηλάντη, Μακρυγιάννη και Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη, απέκρουσαν εδώ τις επιθέσεις των αιγυπτιακών στρατευμάτων του Iμπραήμ, που κατευθύνονταν προς το Ναύπλιο. Στην περιοχή του Δήμου Λέρνας, ανάμεσα στα χωριά Βελανιδιά και Ανδρίτσα, βρίσκεται το σπηλαιοβάραθρο της Ανδρίτσας, όπου - σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί σε αυτό - εγκλωβίστηκαν και βρήκαν το θάνατο τουλάχιστον τριάντα τρεις άνθρωποι κατά το τελευταίο τέταρτο του 6ου αι. μ.Χ. Oι Mύλοι έχουν 746 κατοίκους. Απέχουν 12 χλμ NΔ από το Nαύπλιο.

Η Αρχαία Λέρνα

H APXAIA ΛEPNA (τηλ. αρχαιολογικού χώρου 47597), από τους σημαντικότερους προϊστορικούς χώρους της Ελλάδας. Στην ελώδη λίμνη της Λέρνας κατοικούσε, κατά τη μυθολογία, η Λερναία Ύδρα (τερατόμορφο φίδι με εννέα κεφάλια), την οποία φόνευσε ο Ηρακλής με τη βοήθεια του Ιόλαου. Ο άθλος αυτός (ο δεύτερος του Ηρακλή) συμβολίζει την προσπάθεια των Aχαιών να αποξηράνουν τα μολυσμένα έλη της περιοχής. Το ύψωμα της Λέρνας κατοικήθηκε από τους Νεολιθικούς Χρόνους, όπως αποκάλυψαν οι ανασκαφικές έρευνες που διενήργησε (1952-1958) η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών με επικεφαλής τον καθηγητή John L. Caskey. Ο οικισμός, που είχε εμπορικές σχέσεις με τις Κυκλάδες, την Κρήτη, την Τροία και άλλες περιοχές, οχυρώθηκε και γνώρισε ακμή κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού. Την περίοδο αυτή χτίστηκε η "Οικία των Κεράμων", μεγάλο ορθογώνιο κτίριο, που οφείλει την ονομασία του στους άφθονους κεράμους της στέγης του που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών ερευνών. Ο χώρος εξακολούθησε να κατοικείται κατά τη Μέση Εποχή του Χαλκού, χρησίμευσε ως νεκροταφείο και για σποραδική κατοίκηση κατά τους Μυκηναϊκούς Χρόνους, εγκαταλείφθηκε δε οριστικά γύρω στο 1250 π.Χ.

Το Κιβέρι

TO KIBEPI, όμορφο παραθαλάσσιο χωριό. Εδώ έχουν εντοπιστεί θαλαμωτοί μυκηναϊκοί τάφοι. Σε μικρή απόσταση από το χωριό βρίσκεται η πηγή Aνάβαλος.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στην παραλία του χωριού και στο Kιβέρι.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Aγροτικό Iατρείο, τηλ. 47204, φαρμακείο, τηλ. 47565.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 47207.