Ηλεία

Η περιοχή του Κατάκολου
Η παραλία Σπιάντζα, κοντά στον Πύργο
Η παραλία Σκοπευτήριο, κοντά στον Πύργο
Η παραλία Λετρίνα, κοντά στον Πύργο
Η παραλία των Λουτρών Κυλλήνης
Το Χλεμούτσι, αξιόλογο δείγμα φράγκικης φρουριακής αρχιτεκτονικής
Το μεσαιωνικό κάστρο Χλεμούτσι, στην κορυφή λόφου
Η παραλία Ανάληψη, στην περιοχή της Κυλλήνης
Το λιμάνι της Κυλλήνης
Το λιμάνι του Κατάκολου
Ανδρίτσαινα
Κοντά στην περιοχή Τσουράκη
O καταρράκτης του Bρόντου
Tο γεφύρι του Κούκου
Ο αρχαιολογικός χώρος της Θεισόας
Ο αρχαιολογικός χώρος της Θεισόας
Ο αρχαιολογικός χώρος της Θεισόας
Καφενείο και ταβέρνα στο χωριό Θεισόα
Το χωριό Θεισόα
Λινίσταινα, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου
Ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα στη θέση Βάσσες, στο όρος Κωτίλιο
Στο χώρο της Δημόσιας Bιβλιοθήκης, γύψινα εκμαγεία της ζωφόρου του ναού του Eπικούριου Aπόλλωνα στις Bάσσες
Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας
Λαογραφικό Μουσείο Ανδρίτσαινας
Λαογραφικό Μουσείο Ανδρίτσαινας
Λαογραφικό Μουσείο Ανδρίτσαινας
Λαογραφικό Μουσείο Ανδρίτσαινας
Σπίτια της Ανδρίτσαινας
Παλαιό σπίτι στην Ανδρίτσαινα
Ανδρίτσαινα
Σπίτι στην Ανδρίτσαινα
Ανδρίτσαινα
Βρύσες στην Ανδρίτσαινα
Ανδρίτσαινα
Ανδρίτσαινα
Ανδρίτσαινα
Ανδρίτσαινα
Πανοραμική άποψη της Ανδρίτσαινας
Στην είσοδο της μονής Χρυσοπηγής (Άνω Μονής Δίβρης)
Τα χιονισμένα βουνά της Λάμπειας
Η μονή Χρυσοπηγής (Άνω Μονή Δίβρης) με πολύ χιόνι
Η μονή Χρυσοπηγής (Άνω Μονή Δίβρης)
Η βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Τριάδας
Η βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Τριάδας
Δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στη Λάμπεια
Το χιονισμένο τοπίο στη Λάμπεια
Στη Λάμπεια με χιόνι
Ο δρόμος του χωριού, με παραδοσιακό χρώμα
Η Λάμπεια, γραφικό ορεινό χωριό
Τα χιονισμένα βουνά της Λάμπειας
51 φωτογραφίες
Φωτό:

ΕΚΤΑΣΗ: 2.681 τ. χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 193.288

Τόπος με γαλήνιο φυσικό περιβάλλον, η Ηλεία, στο δυτικό τμήμα της Πελοποννήσου, προσφέρεται για ήρεμες διακοπές. Απέραντες αμμουδιές με όμορφη θέα στο πέλαγος και το ηλιοβασίλεμα, πεδινές εκτάσεις με ποικίλες καλλιέργειες, γραφικά ποτάμια και λίμνες χαρίζουν στο νομό το ξεχωριστό χρώμα του. Η αρχαία Ολυμπία, κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων με παγκόσμια φήμη και ακτινοβολία, ο αρχαιολογικός χώρος της Ήλιδος και ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον επισκεπτών από όλον τον κόσμο. Την εικόνα του νομού συμπληρώνουν οι μεσόγειες κωμοπόλεις, τα ορεινά χωριά, οι παραθαλάσσιοι τουριστικοί οικισμοί, τα λιμάνια της Κυλλήνης και του Κατάκολου, οι ιαματικές πηγές του Καϊάφα και των Λουτρών Κυλλήνης.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση, πρώτος βασιλιάς της Ήλιδος, πρωτεύουσας του κράτους των Ηλείων και διοργανώτριας πόλης των Ολυμπιακών Αγώνων επί μία χιλιετία και πλέον, ήταν ο Αέθλιος, γιος του Δία (ή του Αιόλου) και της Πρωτογένειας, τον οποίον οι αρχαίοι τιμούσαν ως προστάτη των αθλητικών αγώνων. Άρρηκτα συνδεδεμένοι με την ιστορία της Ηλείας είναι, ασφαλώς, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, πανελλήνιοι αθλητικοί αγώνες που τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια στην Ολυμπία (οι αρχαίες γραπτές πηγές αναφέρουν ως έτος έναρξης των αγώνων το 776 π.Χ.) προς τιμήν του Δία, υπό την ευθύνη αρχικά της Πίσας (πρωτεύουσας της Πισάτιδος, όπου κατά τη μυθολογία βασίλευε ο Οινόμαος, γιος του Άρη) και ακολούθως της Ήλιδος. Μάλιστα, η Ήλις και η Πίσα ήρθαν επανειλημμένα σε σύγκρουση διεκδικώντας το δικαίωμα της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, που έφθασαν στο απόγειο της δόξας τους τον 5ο αι. π.Χ. Σε ό,τι αφορά την περίφημη ολυμπιακή εκεχειρία (προσωρινή παύση των εχθροπραξιών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων), αυτή σχετίζεται με τη συμφωνία που συνήφθη ανάμεσα στο βασιλιά της Ήλιδος Ίφιτο και το σπαρτιάτη νομοθέτη Λυκούργο. Κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου οι Ηλείοι συντάχθηκαν αρχικά με το μέρος των Σπαρτιατών, μετά τη Νικίειο Ειρήνη (421 π.Χ.) όμως προσχώρησαν στο στρατόπεδο των Αθηναίων, γεγονός που προκάλεσε αλλεπάλληλες λεηλασίες της μέχρι τότε ιερής χώρας από τους Σπαρτιάτες. Το 87 π.Χ. ο ρωμαίος στρατηγός Σύλλας διάρπαξε τους θησαυρούς του ιερού της Ολυμπίας. Ύστερα από μακρά περίοδο παρακμής η Ολυμπία άκμασε εκ νέου την περίοδο κατά την οποία αυτοκράτορες ήταν ο Aδριανός και ο Αντωνίνος (2ος αι. μ.Χ.). Η έκδοση του διατάγματος του Θεοδοσίου Α' του Mεγάλου κατά της ειδωλολατρίας το 393 μ.Χ. αποτέλεσε σοβαρότατο πλήγμα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που ήταν άμεσα συνδεδεμένοι με τη λατρεία του Ολυμπίου Διός. Επί Φραγκοκρατίας η Ανδραβίδα υπήρξε πρωτεύουσα του Πριγκιπάτου της Αχαΐας. Η Ηλεία γνώρισε την τουρκική κατοχή επί τέσσερις περίπου αιώνες, με ενδιάμεσες περιόδους Ενετοκρατίας (1463-1479 και 1685-1715). Η σημαία του Αγώνα του 1821 υψώθηκε από το Γεώργιο Σισίνη στη Γαστούνη και το Χαράλαμπο Βιλαέτη στον Πύργο. Η πιο σημαντική μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τουρκαλβανών έλαβε χώρα κοντά στο χωριό Λάλα τον Ιούνιο του 1821. Μετά την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους η ιστορία της Ηλείας συνδέθηκε στενά με την καλλιέργεια της σταφίδας, που είχε μεγάλη ζήτηση στην ευρωπαϊκή αγορά (κυρίως, την αγγλική).

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

ΣΠΟΡ: Ράφτινγκ στον Αλφειό.

ΤΙ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΤΕ: Ελιές, λάδι και κρασί. Από την Ανδρίτσαινα, χυλοπίτες και τραχανά. Από τη Βάρδα και τη Μανολάδα, κηπευτικά και φρούτα. Από τη Λάμπεια, κρέατα και τυροκομικά προϊόντα. Εκλεκτής ποιότητας κρασιά από το Κτήμα Μερκούρη στο Κορακοχώρι.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ: Στα ορεινά χωριά δοκιμάστε κρέατα της ώρας. Στο Κατάκολο και στην Κυλλήνη, ψάρια και θαλασσινά.

AN EXETE ΣKAΦOΣ: Θα δέσετε στα λιμάνια της Kυλλήνης και του Kατάκολου.