Λακωνία

Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, πάνω απ' τη θάλασσα
Το ψαροχώρι του Προφήτη Ηλία, κοντά στο αναρριχητικό πάρκο
Ο Δημήτρης Τιτόπουλος, ο οποίος άνοιξε τις πρώτες διαδρομές με τους Γιώργο Κούκη και Δήμητρα Κλαουδάτου.
Όταν η έκφραση ''άνθρωπος - αράχνη'' ταιριάζει περισσότερο εδώ απ' ότι στο γνωστό ήρωα κόμικ.
Στα ύψη...!
Σκαρφαλώνοντας τα απότομα βράχια του Κάβου.
Το υπέροχο ακρωτήρι της Λακωνίας
Η παραλία του Σίμου
Η παραλία του Σαρακίνικου
Φεριμπότ στο λιμάνι της Ελαφονήσου
Πανσέληνος στην Ελαφόνησο
Ηλιοβασίλεμα στην Ελαφόνησο
Γλάρος σε ακρογιαλιά της Ελαφονήσου
Η παραλία της Παναγίας
Ψαροκάικα στο λιμάνι
Η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στο λιμάνι της Ελαφονήσου
Η ακρογιαλιά της Λεύκης
Σπίτι της Ελαφονήσου
Κέδρος της Ελαφονήσου
Δίχτυα στο λιμάνι
Καΐκι στο λιμάνι
Ο οικισμός της Ελαφονήσου
Η παραλία και τα νησάκια της Παναγίας
Η αμμουδιά του Σαρακίνικου
Η αμμουδερή παραλία του Σίμου
Αλιευτικό στο λιμάνι
Δίχτυα στο λιμάνι
Η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα
Η ακρογιαλιά του Σαρακίνικου
Η αμμουδιά του Σίμου
Η παραλία του Σίμου
Η Χαριά, αντιπροσωπευτικός μανιάτικος οικισμός
Η ακρογιαλιά του όρμου Διρού
Το σπήλαιο Βλυχάδα
Η Χαριά, μανιάτικος οικισμός με αξιόλογα αρχιτεκτονικά δείγματα
Το σπήλαιο Βλυχάδα
Το σπήλαιο Βλυχάδα
Ο όρμος Διρού
Η ακρογιαλιά του όρμου Διρού
Η καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς
Η βυζαντινή εκκλησία του Σωτήρα στην Κάτω Γαρδενίτσα
Στο Φλομοχώρι της Λακωνικής Μάνης...
Το Φλομοχώρι, όμορφο χωριό της Ανατολικής Μάνης
Το ορεινό συγκρότημα του Ταΰγετου
Ο Μυστράς, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της πατρίδας μας
Η πόλη της Σπάρτης
Η πόλη της Σπάρτης
Το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη
Το άγαλμα του Λεωνίδα, του θρυλικού βασιλιά της Σπάρτης
Η όμορφη ακρογιαλιά του Κότρωνα
Το Γύθειο, όμορφη πολιτεία με νησιώτικο χρώμα
Ο πύργος Τζαννετάκη στην Κρανάη Γυθείου
Ο όρμος του Γερολιμένα με γαλαζοπράσινα νερά
Το μεσαιωνικό χρώμα της Μονεμβασιάς
Το επιβλητικό ορεινό συγκρότημα του Ταΰγετου
Η καστροπολιτεία του Μυστρά, χτισμένη σε φυσικά οχυρή θέση, σε ένα πρόβουνο του Ταΰγετου
Η Σπάρτη, πόλη με καλή ρυμοτομία, απλωμένη στην εύφορη κοιλάδα του Ευρώτα
Το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στο ανακαινισμένο κτίριο της παλαιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας Σπάρτης
Το άγαλμα του Λεωνίδα, του θρυλικού βασιλιά της Σπάρτης
Οι βάρκες για την περιήγηση στα λιμναία τμήματα της Βλυχάδας
Το ξακουστό Λιμένι της Λακωνικής Μάνης
62 φωτογραφίες
Φωτό:

ΕΚΤΑΣΗ: 3.636 τ. χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 99.637

Η φημισμένη λακωνική γη, τόπος με ξεχωριστή φυσιογνωμία και μακραίωνη ιστορική διαδρομή, απλώνεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου. Τα ορεινά συγκροτήματα του Ταΰγετου και του Πάρνωνα, η κοιλάδα του Ευρώτα, οι ελαιώνες και οι πορτοκαλεώνες, τα σπήλαια Διρού και Καστανιάς, το Ταίναρο και ο Καβο-Μαλιάς, οι αμμουδιές της Ελαφονήσου συνθέτουν το σπάνιο φυσικό περιβάλλον του νομού Λακωνίας. Η γνωριμία με τις καστροπολιτείες του Μυστρά και της Μονεμβασιάς, τους πύργους και τα πυργόσπιτα της Μάνης, τους αρχαιολογικούς χώρους της Λακωνίας αποτελεί μια μοναδική εμπειρία.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η περιοχή της Λακωνίας, γνωστή στην αρχαιότητα και ως Λακωνική και Λακεδαίμων, κατοικήθηκε από τους Παλαιολιθικούς Χρόνους. Στους πρώτους κατοίκους της συγκαταλέγονται Λέλεγες, Ίωνες και Αχαιοί. Οι ανασκαφικές έρευνες έχουν φέρει στο φως νεολιθικές, πρωτοελλαδικές και μεσοελλαδικές θέσεις. Οι οικισμοί και τα νεκροταφεία των Μυκηναϊκών (Υστεροελλαδικών) Χρόνων σε πολυάριθμες τοποθεσίες της προδωρικής, αχαϊκής Λακεδαίμονος φανερώνουν την πυκνότητα του πληθυσμού τη συγκεκριμένη περίοδο. Ο Μενέλαος, μυθικός βασιλιάς της Σπάρτης και ήρωας της Ιλιάδας, γιος του Ατρέα και αδελφός του Αγαμέμνονα, ώθησε τους Έλληνες στον πόλεμο εναντίον της Τροίας, για να ανακτήσει τη γυναίκα του, Ελένη, που είχε απαγάγει ο Πάρις. Ιστορικό ορόσημο για την περιοχή της Λακωνίας αποτέλεσε η εγκατάσταση των Δωριέων (τέλη 2ης χιλιετίας π.Χ.), οι οποίοι ίδρυσαν τη δωρική Σπάρτη. Η περίφημη σπαρτιατική πολιτεία χαρακτηριζόταν κατά κύριο λόγο από το αριστοκρατικό πολίτευμα, την τήρηση των πατροπαράδοτων εθίμων, την πειθαρχία και την αξιοθαύμαστη στρατιωτική οργάνωση, το λιτό και σεμνό δωρικό πνεύμα στον τρόπο ζωής και στα μνημεία της τέχνης. Οι Σπαρτιάτες κατόρθωσαν να κυριαρχήσουν επί αιώνες στη νότια Πελοπόννησο, να αμφισβητήσουν την πρωτοκαθεδρία της Αθήνας σε πανελλήνια κλίμακα και να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Το 195 π.Χ. πόλεις της Λακωνικής που απαλλάχθηκαν από την κυριαρχία της Σπάρτης ίδρυσαν το Κοινόν των Λακεδαιμονίων, έναν ιδιαίτερο πολιτικό οργανισμό. Κατά τους Ρωμαϊκούς Χρόνους το Κοινόν των Λακεδαιμονίων μετονομάστηκε σε Κοινόν των Ελευθερολακώνων, το οποίο άκμασε ώς τον 3ο αι. μ.Χ. Την Παλαιοχριστιανική Περίοδο η Λακωνία δοκιμάστηκε από τις βαρβαρικές επιδρομές. Κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους η περιοχή εντάχθηκε στο Θέμα της Πελοποννήσου. Σημαντικότερα κέντρα την περίοδο αυτήν υπήρξαν η Μονεμβασία (πόλη πλούσια, θαλασσοκράτειρα, συγκοινωνιακός και εμπορικός κόμβος κατά τους Μεσοβυζαντινούς και τους Υστεροβυζαντινούς Χρόνους) και ο Μυστράς (η ένδοξη καστροπολιτεία ιδρύθηκε από τους Φράγκους το 1249 και αποτέλεσε την πρωτεύουσα του ημιαυτόνομου Δεσποτάτου του Μορέως από το 1349 ώς το 1460). Η κατάληψη της Λακωνίας από τους Τούρκους ολοκληρώθηκε στα μέσα του 16ου αι., εκτός της περιοχής της Μάνης, που συνέχισε να αποτελεί κοιτίδα μαχητών, τόπο αντίστασης και καταφύγιο ελεύθερων κατοίκων (η Κάτω Μάνη παρέμεινε, μάλιστα, ώς και το 18ο αι. η μόνη περιοχή της ηπειρωτικής Ελλάδας εκτός της οθωμανικής εξουσίας). Καθοριστική υπήρξε η συμβολή των κατοίκων της Λακωνίας στην Επανάσταση του 1821.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

OPEIΒΑΤΙΚΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ: Στον Πάρνωνα, στη θέση "Aρνόμουσγα", το καταφύγιο TZOPTZ ΠIPΣ (ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ), υψόμετρο 1.420, χωρητικότητας 40 ατόμων, ηλεκτροδότηση (φωτοβολταϊκό), σόμπες πετρελαίου και τζάκι, κουζίνα, υδροδότηση με δίκτυο από πηγή, τουαλέτες εντός, γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ.

Στον Tαΰγετο, στη θέση "Bαρβάρα - Nτερέκι", το καταφύγιο TAΫΓETOΣ, υψόμετρο 1.550, χωρητικότητας 24 ατόμων, σόμπα πετρελαίου, κουζίνα, δεξαμενή νερού, τουαλέτες εκτός.

Πληροφ.: EOΣ Σπάρτης, τηλ. (27310) 22574.

TI NA ΨΩNIΣETE: Από τη Σπάρτη, λάδι, ελιές, κρέατα Τσικάκη - Γιαννόπουλου (παστό χοιρινό, λουκάνικα, αλλαντικά), τυροκομικά, πορτοκάλια. Από την Αρεόπολη, λάδι, χυλοπίτες, τραχανά, "σύγλινα" Μάνης (λουκάνικα), καπνιστό χοιρινό και τυροκομικά. Από το Γεράκι, στην έκθεση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Οικοτεχνίας - Χειροτεχνίας "Η Εργάνη", υφαντά, τα ονομαστά "γερακίτικα κιλίμια" και τοπικά προϊόντα, όπως χυλοπίτες, τραχανά, σανό (αποξηραμένα χόρτα), βούτυρο κ.ά. Από το Γύθειο, μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών προϊόντων (κρασί, ούζο, ξίδι, λάδι, ελιές, μέλι, παστέλι, μαρμελάδες, ζυμαρικά, αρτοσκευάσματα, λούπινα, κάππαρη, αρωματικά φυτά και βότανα). Από το Δαφνί, κρασί από το "Κτήμα Θεοδωρακάκου". Από τις Καρυές, κάστανα, καρύδια, μέλι, γλυκά κουταλιού, ζυμαρικά, κρασί, τσίπουρο, προϊόντα κηροπλαστικής και ξυλογλυπτικής. Από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κροκεών, εξαίρετης ποιότητας λάδι με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης. Από τη Μονεμβασιά, γλυκά από το εργαστήριο παραδοσιακών γλυκών Χαραμή "Μορέως ήδιστα" (αμυγδαλωτά, "σαμουσάδες", "φλογέρες", "ραφιόλια", "μελιτίνια", γλυκά κουταλιού κ.ά.) και παραδοσιακά προϊόντα "Λακωνική Γη" (λάδι, ελιές, κρασί, γλυκά κουταλιού). Από τη Νεάπολη, παραδοσιακά ζυμαρικά και κρασί Βατίστα από αμπελώνες του κάμπου των Βοιών. Από τη Σκάλα, εσπεριδοειδή.

TOΠIKEΣ NOΣTIMIEΣ: "Μπαρδουνιώτικο" κοτόπουλο, κολοκυθοκορφάδες, "πιταρούδες" (χορτόπιτα), "λαλάγγια" (τηγανίτες), "τσιγαρολάχανα" (χόρτα βραστά), "σύγλινα" Μάνης (λουκάνικα), καπνιστό χοιρινό, κακαβιά (ψαρόσουπα), ψάρια και θαλασσινά, "μπουκουβάλα" (ψητό ψωμί, βουτηγμένο σε φρέσκο λάδι), "γκόγκιες" (χειροποίητα ζυμαρικά), σπανακοπιτάκια και τυροπιτάκια με χειροποίητο φύλλο, "προπύρα" (χωριάτικο ψωμί τύπου λαγάνας).

AN EXETE ΣKAΦOΣ: Στο Γύθειο, στη Μονεμβασιά και στη Νεάπολη, σταθμοί ανεφοδιασμού σε καύσιμα. Για ελλιμενισμό, στο Καραβοστάσι Οιτύλου, στο Γερολιμένα, στο Πόρτο Kάγιο, στον Kότρωνα, στην Eλιά, στην Πλύτρα, στην Ελαφόνησο, στο Λιμένα Γέρακα και στο Kυπαρίσσι.