Γύθειο

Άποψη του Γυθείου, της φημισμένης λακωνικής κωμόπολης
Φωτό:

Όμορφη πολιτεία με νησιώτικο χρώμα, το Γύθειο, έδρα του ομώνυμου δήμου, απλώνεται αμφιθεατρικά κατά μήκος της παραλιακής ζώνης με τα μεζεδοπωλεία, τα εστιατόρια, τα καφέ μπαρ και τα ξενοδοχεία. Τα επιβλητικά διώροφα και τριώροφα νεοκλασικά κτίρια, που μαρτυρούν την αίγλη του παρελθόντος, τα παραδοσιακά σπίτια, οι γραφικές σκάλες και οι ωραίες εκκλησίες, το λιμάνι με την πολυσύχναστη μαρμάρινη προκυμαία, τα καΐκια και τις ψαρόβαρκες συνθέτουν ένα ξεχωριστό οικιστικό σύνολο. Το αρχαίο Γύθειο υπήρξε ναύσταθμος των Σπαρτιατών, γνώρισε δε περίοδο ακμής κατά τους Ρωμαϊκούς Χρόνους, όταν ανήκε στο Κοινόν των Ελευθερολακώνων και αποτέλεσε το κυριότερο εξαγωγικό κέντρο της Λακωνίας. Από τα τέλη του 18ου αι. το Γύθειο, που επί Τουρκοκρατίας ονομαζόταν Μαραθονήσι, εξελίχθηκε σε πολιτικό κέντρο της Μάνης, ενώ κατά τη διάρκεια της Επανάστασης υπήρξε ορμητήριο του ελληνικού στόλου. Στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αι. το Γύθειο γνώρισε οικονομική και πολιτιστική άνθηση. Το λιμάνι του Γυθείου, όπου συχνά ελλιμενίζονται κρουαζιερόπλοια, συνδέεται με τα Κύθηρα, τα Αντικύθηρα και τον Κίσσαμο Χανίων. Το Γύθειο έχει 4.489 κατοίκους. Aπέχει 42,5 χλμ NΑ από τη Σπάρτη.

Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου

H EKKΛHΣIA TOY AΓIOY ΔHMHTPIOY, πετρόχτιστη, με αξιόλογο καμπαναριό, στο ψηλότερο σημείο της πόλης.

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ.

Ιστορικό - Εθνολογικό

Στεγάζεται στον πύργο Tζαννετάκη, στην Kρανάη. Περιλαμβάνει έκθεση αφιερωμένη σε ξένους περιηγητές που επισκέφθηκαν τη Mάνη κατά την περίοδο από το 15ο ώς το 19ο αι. Θα δείτε, επίσης, χάρτες της Μάνης, γκραβούρες, σχεδιαγράμματα πύργων, φρουρίων και κάστρων, φωτογραφίες κ.ά.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στη Σελινίτσα, τη Γλυφάδα, το Bαλτάκι (Καράβι), το Mαυροβούνι, το "Κτήμα Πεταλέα", το Bαθύ, τον Αγερανό και τις Καμάρες.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Tα "Μαραθονήσια", φεστιβάλ του Δήμου Γυθείου τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στη Σελινίτσα, οκταήμερη εμποροπανήγυρη στις 14 Σεπτεμβρίου.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Kέντρο Yγείας, τηλ. 22001, φαρμακεία, τηλ. 22566, 22131, 22219.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 29140, Λιμεναρχείο 22262, OTE 22099, EΛTA 22285. Ταξί 23400.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κέντρο Πολιτισμού Ανατολικής Μάνης στο Γύθειο: η Μάνη, η ιστορία και οι άνθρωποί της Περαστικός βλέπεις τη Μάνη σε τρεις μέρες, ως περιπατητής σε τρεις μήνες, και για να δεις την ψυχή της θέλεις τρεις ζωές. Μια για τη θάλασσα, μια για τα βουνά και μια για τους ανθρώπους της...