Μονεμβασιά

Ο επιβλητικός βράχος της Μονεμβασιάς
Φωτό:

Τόπος ιστορικός, η Μονεμβασιά με τον επιβλητικό βράχο της και τη φημισμένη μεσαιωνική καστροπολιτεία της αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Τα τείχη, οι εκκλησίες, τα πετρόχτιστα σπίτια και αρχοντικά, οι καμάρες, τα καλντερίμια, τα παραδοσιακά καταλύματα, εμπορικά καταστήματα και καφέ - εστιατόρια συνθέτουν ένα μοναδικό οικιστικό σύνολο με ρομαντική ατμόσφαιρα και κοσμοπολίτικο χαρακτήρα. Ο οικισμός της Μονεμβασιάς ιδρύθηκε από Λακεδαιμονίους τον 6ο αι. μ.Χ. και σταδιακά εξελίχθηκε σε πόλη. Η στρατηγική θέση, ο ισχυρός στόλος, τα φημισμένα προϊόντα, οι σημαντικές προσωπικότητες που ανέδειξε, καθώς και η εύνοια που έδειξαν σε αυτήν οι βυζαντινοί αυτοκράτορες με τα χρυσόβουλά τους, κατέστησαν τη Μονεμβασία "περιώνυμον άστυ". Έπειτα από σύντομη παπική κατοχή η πόλη περιήλθε στην κυριαρχία των Ενετών (1464). Ακολούθησαν περίοδοι τουρκικής και ενετικής κατοχής, ωσότου η Μονεμβασιά απελευθερώθηκε (1821), πρώτη ανάμεσα στις οχυρές πόλεις της Πελοποννήσου. Απέναντι από το βράχο της Μονεμβασιάς βρίσκεται η Γέφυρα (Nέα Mονεμβασιά), σύγχρονο τουριστικό κέντρο, λιμάνι για αλιευτικά και εκδρομικά σκάφη. H Mονεμβασιά έχει 1.405 κατοίκους. Aπέχει 84 χλμ NA από τη Σπάρτη.

Η Καστροπολιτεία

H KAΣTPOΠOΛITEIA. Διαιρείται σε δύο τμήματα (Πάνω και Κάτω Πόλη), που βρίσκονται σε διαφορετικό επίπεδο και έχουν ξεχωριστή οχύρωση.Στην Πάνω Πόλη θα δείτε ερείπια κτιρίων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Χρόνων. Σε απόκρημνο σημείο δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Σοφίας, οκταγωνικός ναός με τρούλο, που ταυτίζεται από τους ερευνητές με τη μονή Οδηγήτριας του 1150.Στην Κάτω Πόλη - περιβάλλεται από τείχος σε σχήμα Π, με δύο πύλες στα ανατολικά και τα δυτικά, καθώς και μια μικρή έξοδο προς τη θάλασσα - ενδιαφέρον παρουσιάζουν ο Ελκόμενος Χριστός (μητρόπολη, τρίκλιτη θολοσκέπαστη βασιλική με τρούλο και νάρθηκα, χτιστό σύνθρονο, επισκοπικό θρόνο και αξιόλογες μεταβυζαντινές εικόνες), η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα (μονόκλιτη βασιλική με τρούλο, χτισμένη γύρω στο 1700), ο Άγιος Νικόλαος (τρίκλιτη θολοσκέπαστη βασιλική με τρούλο, του 1703), η Παναγία η Χρυσαφίτισσα (17ος αι.), η Αγία Άννα (Β' Ενετοκρατία, τέλη 17ου-αρχές 18ου αι.) και άλλες εκκλησίες.

Το Μουσουλμανικό Τέμενος

ΤΟ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟ ΤΕΜΕΝΟΣ. Στο διατηρητέο κτίριο του 16ου αι. στεγάζεται η Αρχαιολογική Συλλογή Μονεμβασίας.

Αρχαιολογική Συλλογή

(πλατεία Ελκομένου Χριστού, τηλ. 61403). Στεγάζεται σε ιστορικό διατηρητέο κτίριο, που χτίστηκε ως τζαμί επί Τουρκοκρατίας (16ος αι.) και γνώρισε διάφορες οικοδομικές φάσεις. Τα εκθέματα - μεταξύ άλλων, γλυπτά εξωτερικού χώρου, αρχιτεκτονικά γλυπτά εκκλησιών, μαρμάρινο τέμπλο, κεραμικά, οικιακά σκεύη, αντικείμενα προσωπικής χρήσης - χρονολογούνται από τους Παλαιοχριστιανικούς Χρόνους ώς την Όψιμη Τουρκοκρατία και παρέχουν πληροφορίες τόσο για το δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό βίο.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στη Γέφυρα (Νέα Μονεμβασιά), στην ακρογιαλιά Πορτέλο (Κάστρο), στο Πορί και στο Καστράκι. Επίσης, στις παραλίες Αμπελάκια, Ξιφιά, Λιβάδια, Χουνάρια, Kαστέλλα και Άγιο Φωκά.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Εκδηλώσεις προς τιμήν του Γιάννη Ρίτσου το Μάιο.

Εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης (1821) στις 23 Iουλίου.

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις "Μονεμβάσια" τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πανηγύρι την Kυριακή και τη Δευτέρα του Θωμά, στην Παναγία τη Xρυσαφίτισσα.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Aγροτικό Iατρείο, τηλ. 61204, φαρμακείο, τηλ. 61444.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 61210, Λιμεναρχείο 61266, EΛTA 61231.