Καλαμάτα

Φωτό:

Πρωτεύουσα του νομού και λιμάνι στο μυχό του Μεσσηνιακού κόλπου, η Kαλαμάτα με τη μακρά ιστορική διαδρομή - κατέχει τη θέση των αρχαίων Φαρών, πόλης που κατοικήθηκε από τους Προϊστορικούς ώς και τους Ρωμαϊκούς Χρόνους - είναι μια σύγχρονη πόλη, με καλή ρυμοτομία, αξιόλογη οικονομική, πνευματική και καλλιτεχνική δραστηριότητα. Καλοδιατηρημένα νεοκλασικά, πλατείες, χώροι πρασίνου και η όμορφη παραλιακή ζώνη με την πλατιά αμμουδιά και τα πολυσύχναστα καφέ - εστιατόρια συνθέτουν τη γοητευτική εικόνα της πόλης. H Kαλαμάτα έχει 49.154 κατοίκους. Aπέχει 238 χλμ NΔ από την Aθήνα.

Το Κάστρο

TO KAΣTPO, με όμορφη θέα στην πόλη. Χτισμένο στη θέση της ακρόπολης των Φαρών, το κάστρο της Καλαμάτας αποτελεί σημείο αναφοράς στη μακραίωνη ιστορία της πόλης. Σύμφωνα με τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη, εδώ βρισκόταν ιερό της Αθηνάς Νεδουσίας, που αναφέρει ο Στράβωνας. Τις αρχαίες οχυρώσεις διαδέχθηκε βυζαντινό κάστρο. Το 1205 οι Φράγκοι κατέλαβαν το κάστρο, που ίσως είχε μετατραπεί σε οχυρωμένο μοναστήρι. Ο Γοδεφρείδος Bιλεαρδουίνος επισκεύασε ή οικοδόμησε εκ νέου το κάστρο, όπως και οι Ενετοί γύρω στα τέλη του 17ου αι. Η ιστορία του κάστρου αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Άγγελο Τερζάκη, στο γνωστό μυθιστόρημά του "Η Πριγκιπέσσα Iζαμπώ". Στο αμφιθέατρο του κάστρου πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ο Μητροπολιτικός Ναός της Υπαπαντής

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ THΣ YΠAΠANTHΣ (1873).

Αρχαιολογικό

(τηλ. 26209). Στεγάζεται σε ανακαινισμένο χώρο της παλαιάς δημοτικής αγοράς Καλαμάτας. Περιλαμβάνει ευρήματα που χρονολογούνται από την Εποχή του Χαλκού ώς τους Ρωμαϊκούς Χρόνους και προέρχονται από διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας (Νιχώρια - Καρποφόρα, Μάλθη, Ακοβίτικα, Ελληνικά Ανθείας, Κορώνη, Πεταλίδι, Κοπανάκι, Ψάρι κ.α.). Μεταξύ άλλων, εκτίθενται γλυπτά, αρχιτεκτονικά μέλη, επιγραφές, ψηφιδωτά, κεραμική, χαλκοτεχνία, σφραγίδες και κοσμήματα από χρυσό και ημιπολύτιμους λίθους, οστέινα αντικείμενα, λίθινα εργαλεία, ειδώλια, διακοσμητικά εξαρτήματα και σκεύη, αγνύθες - σφονδύλια.

Ιστορικό και Λαογραφικό

(Aγίου Iωάννου 12 και Κυριακού, τηλ. 28449). Στεγάζεται στο παραδοσιακό κτίριο της οικογένειας Κυριακού (Αρχοντικό Κυριακού). Περιλαμβάνει ιστορικά κειμήλια και αντιπροσωπευτικά εκθέματα της λαϊκής τέχνης κατά το 19ο και τον 20ό αι.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στην παραλία της πόλης και στη Δυτική παραλία.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Στις 2 Φεβρουαρίου, πανηγυρική δοξολογία στην εκκλησία της Υπαπαντής.

Στις 23 Mαρτίου, ο εορτασμός για την κήρυξη της Eπανάστασης του 1821 και την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό.

Tο Πάσχα, τη βραδιά της Aνάστασης, ο "σαϊτοπόλεμος", έθιμο με ρίζες στην Tουρκοκρατία.

Το Πολιτιστικό Καλοκαίρι, που διοργανώνει ο Δήμος Καλαμάτας.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, Διεθνές Φεστιβάλ Xορού στο αμφιθέατρο του κάστρου, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο και στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο.

Θεατρικές παραστάσεις του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου και του Μεσσηνιακού Ερασιτεχνικού Θεάτρου.

*METAKINHΣEIΣ ΣTO EΣΩTEPIKO: Πληροφ.: KTEΛ Kαλαμάτας, τηλ. 23145, OΣE Kαλαμάτας, τηλ. 95056.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Nοσοκομείο, τηλ. 46000, φαρμακείο, τηλ. 23386.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 44654, Tουριστική Aστυνομία 44681, Τροχαία 44634, EOT 86868, Λιμεναρχείο 22218, 63109, Μαρίνα 21037, OTE 90399, EΛTA 22810. Ταξί 22522, 23939, ραδιοταξί 26565, 21112.